Rev den kinesiske mur

De lokale kinesiske gruveselskapene slo seg gjennom den kinesiske mur for å korte reiseveien og slippe tollen.

De tok seg vel store friheter, gruveselskapene som likegodt slo et stort hull i Den kinesiske mur for å korte reiseveien og slippe tollavgiften.

Nå har myndighetene satt i gang en etterforskning av ødeleggelsene av muren. Gruveselskapet slo seg gjennom ved landsbyen Hujiayao, på grensen mellom Shanxiprovinsen og Mongolia. Her er muren 400 år gammel.

De lokale gruveselskapene slo hull i muren, og har også blitt anklaget for å fjerne murstein fra muren for å bygge boliger til arbeiderne sine.

Utsatt severdighet

To-tredjedeler av Den kinesiske mur er allerede ødelagt på grunn av erosjon, utbygging eller turisme.

Ifølge kinesiske guidebøker, er de eldste delene av muren mer enn 2.000 år gamle, men mye av konstruksjonen, som faktisk består av 20 forskjellige murer, ble bygget under Mingdynastiet, mellom 1368 og 1644.

I 2003 satte World Monument Fund opp muren på listen over planetens mest truede arkitektoniske severdigheter.

I år kjemper kineserne for at muren om å komme inn på listen over verdens syv nye underverk.

Murseksjonen i Shanxi har vært utsatt for hærverk før. Deler av den har blitt revet og erstattet med butikker og leilighetsblokker.

Statseid media i Kina rapporterte at selskapet Hongji Landbridge Investment Development fikk en bot på 500,000 yen (cirka 400.000 kroner) i desember i fjor for å ha revet en 2.200 år gammel seksjon av muren. Selskapet skulle lage en vei til landfyllingen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uhøflig oppførsel

Den kinesiske mur har vært utsatt for mer enn rivekåte selskaper. I 2005 ble det forbudt å arrangere raveparties på muren (!) etter at det ble publisert bilder av utenlandske ravere som pisset på muren.

I fjor ble graffitti på muren forbudt (!), og det ble også forbudt å kjøre eller bygge på muren. I forkant av OL i 2008, har sjapper som den amerikanske fast food-kjeden Kentucky Fried Chicken og andre blitt bedt om å fjerne sine utsalg ved Badaling, den mest besøkte delen av muren, og flytte litt unna.

Kilde: The Guardian