Rett gjennom gaten med mobilen

Den papirløse flyhverdagen er snart her.

<B>FØRSTE GANG:</B> Ved Toulouse-Blagnac flyplass i Frankrike er de allerede i gang med å eksperimentere med alternative måter å passere både sikkerhetskontrollen og gaten. Mobiltelefon med NFC er stikkordet.
FØRSTE GANG: Ved Toulouse-Blagnac flyplass i Frankrike er de allerede i gang med å eksperimentere med alternative måter å passere både sikkerhetskontrollen og gaten. Mobiltelefon med NFC er stikkordet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærfeltskommunikasjon (NFC) er en teknologi du kanskje har lest en del om allerede, og du kommer garantert ikke til å høre mindre om det framover.

En flyplass i franske Toulouse tar nå for første gang i flyhistorien i bruk NFC for noen reisende, slik at veien fra parkeringshuset, flytoget eller flybussen blir enda litt enklere, først og fremst fordi mobiltelefonen blir det eneste du behøver konsentrere deg om for å komme deg på flyet.

Fremtidens fly? Tror dette flyet vil bruke 70 prosent mindre drivstoff

50 prøvekaniner

I løpet av sommeren skal 50 utvalgte passasjerer med BlackBerry-mobiltelefoner prøve ut systemet. Passasjerene identifiseres ved hjelp av SIM-kortet i mobilen, mens nærfeltskommunikasjon brukes til registreringsprosessen. NFC fungerer ved hjelp av radiofrekvenser, og en kan blant annet kommunisere med andre NFC-kompatible enheter ved å enten dunke lett på mobilen, eller ved å simpelthen holde enhetene noen centimeter fra hverandre.

På flyplassen vil med andre ord mobiltelefonen være "dokumentet" som identifiserer flypassasjeren, og du vil med andre ord slippe å ha med utskrift av billetter eller eventuell annen dokumentasjon. Forsøkskaninene vil også få tilgang til VIP-områder under prøveperioden, inkludert en del av sikkerhetssjekken som er forbeholdt kunder som betaler litt ekstra.

De vil også få tilsendt kontinuerlige oppdateringer av relevant informasjon for flyreisen, som for eksempel forsinkelser og endring av gate eller avgangshall.

Dette vil Telenor bruke NFC til

Mobilen kan være avskrudd

Prøveprosjektet er et samarbeid mellom telekommunikasjonsspesialisten SITA, Toulouse-Blagnac-flyplassen, mobiloperatøren Orange, og mobilprodusenten BlackBerry. Direktør Renaud Irminger ved SITA sier følgende om alle passasjerfordelene:

– SIM-basert NFC-teknologi tilbyr flere fordeler sammenliknet med dagens teknologi. Den er veldig sikker, den fortsetter å virke selv når enheten er skrudd av, den krever ikke at passasjeren starter en app eller må motta en tekstmelding eller e-post, og den påvirkes ikke av eventuelle scanne-problemer forårsaket av skitne, trykkfølsomme mobilskjermer. En passasjer med NFC-mobil kan sendes raskere gjennom flyplassen enn med noen andre av dagens ombordstigningsprosedyrer, sier Irminger i en pressemelding.

Selv om akkurat dette eksperimentet er begrenset til smartmobiler levert av BlackBerry, er veksten av mobiler med NFC-støtte nå såpass stor at det ikke er grunn til å tro at en eventuell permanent ordning bare vil bli for BlackBerry-brukere - tvertimot.

Dette kan også være fremtiden for flyreisende: Fly i moduler som hektes sammen før avreise