Restauranter med rekorder

Drømmer du om spesielle restaurantopplevelser der kanskje ikke maten nødvendigvis har hovedfokus?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da kan du besøke en del restauranter verden rundt som har havnet i Guinness rekordbok for sin særegenhet. Kanskje du vil spise på den dypeste, den høyeste, den største eller den eldste restauranten som er å oppdrive? I så fall har Guinness rekordbok svaret på hvilken restaurant som passer for nettopp deg.

Verdens dypeste

Hva sier du til å spise fisk og skalldyr på en restaurant der du faktisk kan se matens "brødre og søstre" drive med sitt rett utenfor vinduet ditt? Konseptet er blitt utført på hele to plasser i verden, og under kan du se hvor du kan dykke ned for å nyte sjømaten der den kommer fra. Det morsomme er at begge restaurantene hevder på sin side å være den eneste i verden. Jaggu...

Slik kan du spise på Red Sea Star i Israel.
Slik kan du spise på Red Sea Star i Israel. Vis mer


The Red Sea Star
Vi starter i Israel og Rødehavet hvor du kan nyte en herlig middag i en spektakulær restaurant i det blå (!) Rødehavet. Restauranten "The Red Sea Star" er plassert fem meter under havoverflaten og de skryter av å ha en god og variert meny. Her kan du dag og kveld nyte utsikten ut av mange vinduer av det marine livet. Om kvelden lyses området opp av et spesielt undervannslys som ikke forstyrrer det naturlig livet i "hagen" rundt restauranten.

Den har plass til 105 gjester og er åpen hver dag fra klokken 12 til 24.

>>Se bilder fra The Red Sea Star her.

Restaurant Ithaa
Dette er derimot ikke den eneste undervannsrestauranten i verden. På Maldivene har man latt en tank synke ned i vannet for å la gjester ha et helt unikt skue mens de nyter måltidene.

>>Se bilder fra Ithaa her

Denne restauranten er betydelig mindre og har plass til 14 personer samtidig. I motsetning til restauranten i Israel har du her full panoramautsikt over det marine livet rundt hele tanken du sitter i. Overbygget i tanken er av glass slik at du har fisker svømmende over og rundt deg.

Dette er Ithaa som tilhører Hilton på Maldivene.
Dette er Ithaa som tilhører Hilton på Maldivene. Vis mer


Maten består av lokale maldiviske retter, som du nyter på bunnen av Det indiske hav. Riktignok er du også her bare fem meter under overflaten. Men allikevel, det er litt av en opplevelse kan vi tro. Restauranten tilhører Hilton på Maldivene.

Verdens høyeste

De reklamerer med verdens høyeste vinkjeller, men dette er faktisk også verdens høyest beliggende restaurant. Nesten i toppen av verdens høyeste frittstående bygning, CN tower (553 meter høyt).

Restauranten med navnet 360 ligger 351 meter over bakkenivå, og går 360 grader rundt tårnet. Bestiller du en hovedrett får du også gratis heistur opp og ned til spiseområdet. Restauranten har mottatt flere priser i Toronto og er svært anerkjent. Og det er spesielt vinkjelleren som har høstet særdeles gode kritikker verden rundt.

Verdens eldste restaurant

Når en restaurant er gammel tenker man ofte på at denne da må ligge i Kina eller et arabisk land. De virkelig gamle kulturene. Og det er godt mulig det startet her, og det har opp igjennom årene vært restauranter og spisesteder som er MANGE år eldre enn denne. Men den restauranten i verden som har vært lengst i drift per dags dato som fortsatt eksisterer ligger i Spania og heter Casa Botín.

I følge Guinness rekordbok er altså dette verdens eldste restaurant og ble startet allerede så tidlig som i 1725! Spisestedet serverer tradisjonelle spanske retter og ligger plassert i Madrid. Dette er helt klart en høydare for de som vil oppleve noe ekstra når de befinner seg i den spanke hovedstaden.

Rullende servitører på verdens største restaurant. Foto: The Royal Dragon.
Rullende servitører på verdens største restaurant. Foto: The Royal Dragon. Vis mer


Verdens største

Nei, det er ikke McDonalds selv om den er verdens største restaurantkjede. Verdens største restaurant ligger i følgte Guinness rekordbok i Bangkok, Thailand. Navnet er The Royal Dragon og kan ta opp til 5.000 gjester på ett og samme tidspunkt. Restauranten, som ble åpnet i 1991, serverer alt fra kinesisk til japansk, til thaimat og vestlige retter.

Dette er nesten mer en fabrikk enn en restaurant. Bare hør på dette:

 • Menyen består av ikke mindre enn 1.000 forskjellige retter.
 • I 1995 serverte de ikke mindre enn 9.979 kilo sjømat hver dag.
 • På det meste kan kjøkkenet produsere cirka 3.000 retter i timen.
 • Restauranten er 16.000 kvadratmeter stor.
 • Da restauranten åpnet ansatte de 1.200 personer, inkludert blant annet 541 kelnere og 322 kokker.
 • Disse kan betjent 10.000 gjester på en dag.
 • Restauranten er visstnok så stor at betjeningen må bruke rulleskøyter for at servicen skal gå fort nok til at du ikke må vente for lenge på maten. God fornøyelse.  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!