Restaurant Katrine

Her finner du Røed og hennes restaurant.Av: Fredrik Giertsen

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Trine Røeds restaurant Katrine ligger i nordenden av det renoverte havnestrøket Puerto Madero, som ligger på nedsiden av Plaza de Mayo og Casa Rosada, byens mest sentrale punkt. Adressen er Alicia Moreau de Justo 138. Etablissementet spesialiserer seg på pasta og fisk, og er hovedsakelig en lunsjrestaurant.

Dyrt

Siden tidlig på 90-tallet har den argentinske peso vært bundet opp mot dollaren, i forholdet èn til èn. Dette har gjort Argentina til et relativt dyrt land å besøke. Og Katrine er altså blant de aller dyreste: for mens det i sentrum finnes steder der man kan spise så mye grillkjøtt man vil for helt ned i fem pesos, koster en dessert på Katrine mellom syv og ti. En forrett koster fra ni til 17 pesos per person. Blant hovedrettene har vi altså pasta, med priser fra 13 til 22, mens grillet laks med wok-grønnsaker og dijon-saus koster 18. Den omtalte merluza negra med tilbehør går for 24. Det serveres også kjøtt, men det er kanskje bedre å betale fem pesos opp i gata … Argentina er et vinland, og på Katrine finnes det et utall, så godt som alle fra distriktet Mendoza. En flaske lokal hvitvin koster fra ti til 48 pesos, rødvinen fra 16 til 145.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og bare så det er sagt: maten er førsteklasses. Er man i byen, kan bord bestilles på telefon 4315-6222. Det snakkes engelsk og spansk. Velbekomme!

Annen god argentinsk mat

De som ikke har råd til å spise på Katrine hver dag, kan jeg berolige med at argentinernes eget kjøkken også holder meget høy standard. Som sagt dreier det seg særlig om kjøttet, men det finnes også gode paier. «Spis-så-mye-du-vil»-konseptet er oftest best, og vær oppmerksom på at man vanligvis ellers må bestille salater og poteter eller ris ved siden av. Mange argentinere spiser bare et stort kjøttstykke til middag, kanskje med en tomat til. Spør etter tendedor libre, som betyr at man kan gå og forsyne seg fritt av alskens delikatesser av kjøtt, salater og grønnsaker, oster og desserter. Som sagt fant jeg slike tilbud helt ned i fem pesos i sentrum - i Puerto Madero betalte jeg en gang tolv pesos, men da fikk jeg en flaske vin med på kjøpet! Restauranter som serverer kjøtt er skiltet med asado eller parrilla. Asado henspeiler på selve kjøttretten, argentinernes festmåltid, mens parrilla er den grillen man vanligvis bruker. Hvis man går gatelangs i restaurantstrøkene får man også ofte øye på åpne ildsteder gjennom vinduene der dyreskrotter grilles. Så kan man gå inn og peke, og kokken skjærer løs det stykket man ønsker seg. Nam-nam!

Søtmomsene

Argentinerne vil også mase på at den besøkende skal prøve deres egen favoritt blant slikkerier, nemlig dulce de leche, som egentlig bare består av melk og sukker. Dette smaker omtrent som karamell, og finnes som regel inne i croissant-lignende bakverk, kalt media luna. Den argentinske iskremen er glimrende, og jeg kan anbefale dulce de leche-varianten. Sørg ellers for å smake på landets nasjonaldrikk, gauchoenes mate, som innbyggerne sipper i seg døgnet rundt, på kontoret eller på bussholdeplassen. Det er en litt bitter drikk som minner om te. Siden en overalt får øye på folk med de pipe-lignende koppene - det brukes nemlig sugerør av metall eller tre, og de små koppene finnes i et utall av varianter - mistenker jeg mate for å være sterkt vanedannende. Problemet er at mate ikke er å få på restauranter eller kafèer. Det er nemlig utelukkende hjemmets drikk, så dette er en fin unnskyldning til å invitere seg selv hjem til noen, eller til å dele en termos i parken!

  • Våren i Buenos Aires - tips.

  • Tilbake til hovedartikkelen.