Restaurant i Argentina

Det er ikke bare lett å drive en fin restaurant i et land som sliter med økonomien.Av: Fredrik Giertsen

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Røed er egentlig mest interessert i å snakke om mat, og hvordan det er å drive forretning så langt fra hjemlandet.

- Det jeg savner mest med Norge er de gode råvarene. Bærene, men særlig soppen! Hjemme drar jeg på lange skogsturer og sanker. Jeg har til og med tørket norsk sopp og tatt med i kofferten!

Sild og oppdrettslaks får hun fra Norge eller Danmark. Gravlaks lager hun selv.

- Kjell Inge Røkkes båter skaffer meg krabber og merluza negra (torsk) fra Sydhavet. Men rekene er dårlige, ofte virker det som om de er frosset og tint opp flere ganger. Faktisk koster rekene fem ganger så mye som indrefilet i innkjøp i Argentina! Hun forteller også at hun forgjeves har forsøkt å få argentinerne til å spise kokt fisk.

- «Sykehusmat», kaller de det!

Kostbar virksomhet

Trine Røed innrømmer at det kan være slitsomt å drive sin egen restaurant.
Foto: Røed/Giertsen Foto: Røed/Giertsen
Trine Røed innrømmer at det kan være slitsomt å drive sin egen restaurant.
Foto: Røed/Giertsen Foto: Røed/Giertsen Vis mer

- Det er dyrt å drive restaurant her, særlig kostet det mye å etablere seg i dette området. Dette er min femte restaurant i byen. Jeg tjener mye mer på å lage mat på kabel-TV. Hadde jeg visst det hele tiden, så ville jeg vel ikke lagt så mye arbeid i dette. Hun ser seg rundt i det stilige lokalet. - Det er ikke bare lett, kulturen er annerledes. Mine ansatte mener jeg er en streng sjef. Jeg betaler dem godt, men de er ikke så lojale som vi er vant til at folk er hjemme i Norge. Halvparten av soppen jeg tok med hjemmefra ble stjålet fra fryseren her. Jeg har vurdert å bytte beite, prøve meg andre steder - jeg vet ikke.

Må være tøff

I Argentina finnes det uærlighet på alle nivåer. Ved siden av utenlandsgjelden er korrupsjonen landets største problem, og aviser og TV-stasjoner ruller opp nye skandaler hver uke. Alle ser på politikerne som skurker. Men mange sliter, og de må ta de sjansene som byr seg for å skaffe seg selv muligheter.

- Som arbeidsgiver må man være beinhard, sier Trine.

- Det er mange av mine ansatte som ser på denne jobben som en mulighet for å dra ut, etter kanskje et år forsvinner de til Europa. En kan si at argentinere er jålete og overfladiske, særlig gjelder det folk i hovedstaden. I likhet med nordmenn er de også ofte misunnelige. Men livssituasjonen til den enkelte er så annerledes. Som landet sitt, lever den enkelte argentiner på lånt tid, med lånte penger. De er generøse og omsorgsfulle. De elsker å leve.

  • Mer om restaurant Katrine.

  • Tilbake til hovedartikkelen.