Nylon-Vask på tube. Nostalgisk og nyttig. Foto: Karoline
Nylon-Vask på tube. Nostalgisk og nyttig. Foto: KarolineVis mer

Rent på tube

Den fjerner flekker, rengjør solbrillene uten riper, vasker silke og ull skånsomt og skummer i all slags vann. Billig og nyttig på en gang. Går det an, da?

Du har sikkert opplevd det: Det er en het kveld og en deilig restaurant. Du er på ferie og nyter livet. Smart som du er har du pakket lett, og den eneste silkeblusen i bagasjen er selvsagt antrekket for aftenen. Rødvin, olivenolje, deilige sauser… Selvsagt søler du litt, selvsagt blir blusen full av flekker og selvsagt er det fortsatt mange dager igjen av den deilige ferien.

Heldigvis trenger ikke gode råd være dyre. Ukens tips er det flere lesere som har kommet med. Det er en liten tube og lyder det velklingende navnet Nylon-Vask.

Spør mor

Har ikke du sett den før sier du? Både mor og mormor kjenner sikkert til denne blå tuben med det hvite kremaktige innholdet. Produktet ble, som navnet sier, laget for å holde nylon rent. Siden har det blitt mest kjent som et vidundermiddel for vindusvask, og den lille blå har nok funnet veien inn i de fleste norske hjem i løpet av de siste femti årene. Nylon-Vask ble utviklet av Ingvar A. Jensen, og i årevis produsert "hjemme". Nå er produktet overtatt av firmaet Jensen & CO på Skytta.

Fra silke til biler

Pakningen er neste uforandret på femti år. Foto: Karoline
Pakningen er neste uforandret på femti år. Foto: Karoline Vis mer

Biler, vinduer, lampeskjermer, møbler… alt dette kan du etter produsentens anbefaling gjøre rent med Nylon-Vask. Neppe det du har mest bruk for på reise. Produsenten hevder imidlertid også at alt som kan vaskes, kan vaskes med Nyon-Vask. Alt av klær, fra robust bomull til skjør ull og silke, kan du altså rengjøre med dette middelet. Kjekt for deg som ikke tar med fulle klesskift for hele reisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produktet kan også brukes til å fjerne flekker. Silkeblusen vår kan vi altså behandle med en ren, våt klut og litt Nylon-Vask til flekkene er borte. Men for at det skal fungere, må du behandle flekkene ganske umiddelbart. Får de tørke, er det ikke så lett å få dem bort.

Siden middelet egner seg til vinduer, regner vi med at det også er en killer på solbriller. Kjekt når sand og salt har gjort sitt for å hindre utsyn. Og reiser du primitivt kan det være greit å vite at kremen skummer både i hardt og salt vann, og at du i nødsfall kan vaske både kropp og hår med den. Men regn da ikke med at du lukter like friskt som ved bruk av vanlig såpe og shampoo.

50 år gammel tradisjon

Emballasjen ser akkurat slik ut som den gjorde etter krigen. Passende nostalgisk uten en eneste web-adresse i sikte. Det eneste som signaliserer vår moderne dataalder er strekkoden utenpå esken. Også innholdet er det samme som det alltid har vært: Hudvennlig glyserin, oljer, sitronsyre og anioniske tensider, helt uten fosfater.

Ikke er det dyrt heller. I 1973 refererer en leser i Aftenposten til en pris på 15 kroner. Vi kjøpte 100 gram på nærmeste dagligvarebutikk nå, og ble avkrevd 19,50 for den samme tuben. Ingen forskrekkelig prisøkning med andre ord…

Mer renhold

Selvsagt finnes andre rengjøringsmidler du kan ta med deg. Bio-Tex er navnet på et vaskepulver som er beregnet på håndvask. Det får du både i store esker og små snertne reisepakninger, der en pose er passende til en porsjon skittent undertøy og velbrukte ferieklær. For toalettbesøk og håndhygiene der det er dårlig med vann, anbefaler flere lesere å ta med våtservietter som er beregnet på barn. For eksempel har Pampers praktiske reisebokser med hudvennlige våtservietter. Også Lano har i disse dager lansert hendige esker med våtservietter. Husk også å ta med våtservietter inn på fly, buss og tog. Deilig for å friske opp underveis, og helt nødvendig for å redde reisetøyet fra godteriklissete barnehender.

Din favoritt?

DinSide Reise presenterer i serien ’Smart på reisen’ noen av de hjelpemidlene vi synes skal være med i bagasjen. Flere nyttige greier finner du omtalt i artiklene nede til høyre. Har du en favoritt som er uunnværlig på reisen? Skriv inn og fortell oss om det på e-post - reiseinfo@dinside.no

Billig reise?

Har du kofferten pakket og klar, men ikke bestemt deg for hvor ennå? Ta en titt i vår oppdaterte restplassoversikt. For å se hva andre synes om ditt reisemål, eller for å komme med dine egne meninger – sjekk Din Reiseguide.