Rent mel i kofferten?

Veggene er stålbelagt, det samme er den smale benken.- Det er her man må kle av seg, sier Paul J. Ask, kontorsjef på Kontrollkontoret Gardermoen.

Publisert
Her foregår avkledningen.
Her foregår avkledningen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Rent mel i kofferten?
Her blir du oppfordret til å tømme deg.
Her blir du oppfordret til å tømme deg. Vis mer

Jeg grøsser. Rommet er lite, men ikke veldig intimt. Hvitmalt strie møter stålbeslagene midt på veggen, og blått lys gir gjenskinn i metallet. Det innbyr ikke akkurat til å strippe.

- De fleste tar det veldig pent og er forståelsesfulle når de må inn hit, sier Ask.

Tollen

Jeg er på besøk ved Kontrollkontoret Gardermoen, bedre kjent som Tollen, stedet de aller fleste forbinder med grønn eller rød sone. På Gardermoen er det selvsagt kontroll av reisende som er hovedgeskjeften, men tollen har også ansvar for kontroll av post og pakker som kommer til hovedflyplassen og som skal sendes videre på hjul derfra. Toll- og Avgiftsdirektoratet står for øvrig for innkreving av moms, toll og særavgifter – 118 milliarder kroner kreves inn av tollvesenet hvert år.

Myte

Vi beveger oss lenger inn i den trange gangen som i alle fall ikke jeg visste eksisterte bak tollerne på grønn sone. Et merkelig apparat legger beslag på blikket mitt idet jeg trer inn i rommet – og jeg vurderer om jeg egentlig ønsker å vite hva det brukes til. Bak en hvitmalt skyvedør står et toalett som minner om en avansert hyttedo.

- Her blir man oppfordret til å tømme seg, sier Ask.

- Kan man risikere å måtte bli … undersøkt hvis man ikke følger anmodningen?

Ask ler litt og forteller at ufrivillige undersøkelser av kroppens hulrom ikke er noe tollerne foretar bak gardinene på grønn sone.

- Historiene om gummihansker og undersøkelser er en myte, det skjer ikke her. Man kan bli oppfordret til å tømme seg, og de fleste gjør det. Ytterligere undersøkelser må foretas på sykehus, forsikrer Ask.

Kroppens hulrom stadig populært

Å gripe narkotikasmuglere er førsteprioritet hos tollerne. I gjennomsnitt gjøres det flere narkotikabeslag per dag på Gardermoen. Mengdene svinger fra år til år – hittil i år er det for eksempel beslaglagt 4 kilo heroin, mot 1,5 kilo i hele fjor. I hovedsak er det små beslag som blir gjort på Gardermoen – større partier smugles inn i landet ad andre veier.

Oppfinnsomheten i måter å smugle på kan være stor, men enkelte løsninger går igjen.

- Jeg blir stadig overrasket over hva som går igjen, det går aldri av moten å smugle heroin i dobbeltbunnet koffert, eller å smugle kokain i skosålen. Det er også populært å bruke kroppens hulrom, sier Ask, og forteller om vedkommende de tok med 1,4 kilo kokain i enden …

Vi streifer det merkelige apparatet med blikket idet vi forlater bakrommet, noe lettet over å finne ut at det brukes til noe så ufarlig - men likevel så uappetittlig – som å rengjøre eventuelle fremmedlegemer man måtte finne i kroppens hulrom hosdem som blir oppfordret til å tømme seg på spesialtoalettet.

Men selv om du har rent mel i posen er du ikke sikret mot å bli vinket inn på bakrommet. En tur i Christiania i København kan få fatale konsekvenser. Les mer om utvelgelsen her.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer