Her har husbyggerne i Mekong-deltaet tatt høyde for flom, men neppe for årets rekordstore vannmengder.<br />
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
Her har husbyggerne i Mekong-deltaet tatt høyde for flom, men neppe for årets rekordstore vannmengder.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van HoegeeVis mer

Rekordflom i Asia

Kjente turistmål som Thailand og Vietnam herjes av flom etter rekordnedbør.

Nordmenn reiser hit i hopetall. Thailand er blitt et av våre desidert mest populære turistland, og blant internasjonale ryggsekkturister er også Vietnam blitt svært populært. Nå er disse landene og flere andre i Sør-Øst Asia rammet av den verste flommen på 70 år.

Tidlig monsun

Det er tidlig og uvanlig mye monsunregn som forårsaker denne kjempeflommen. Allerede for to måneder siden var det tegn til at vannmengdene ville bli svært store denne høsten. Elven Mekong greier ikke ta opp vannmengdene, og flommen brer seg i Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam, gjennom hjertet av risdyrkingsområdene i disse landene. Nærmere fire millioner mennesker er rammet av vannkaoset.

Vannmassene tar liv og ødelegger avlinger, hjem og veier. Faren for smittsomme sykdommer tiltar også etter hvert som vannet stiger. En av DinSides journalister har nylig vært i Laos og melder om veier stengt av gjørmeras og elver så dype at man ikke kan kjøre over dem der det vanligvis er mulig å krysse med motorkjøretøyer.

Stiger fortsatt

For mye vann i Mekong får store konsekvenser for de flate rismarkene i Mekongdeltaet. Her fra Vietnam, ved grensen til Kambodsja.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer

Målinger søndag viste at vannivået allerede er rekordhøyt. Og varslene sier at flommen faktisk skal bli enda verre. Vannet fortsetter å stige, og er allerede nå en meter over gatenivå i flere byer i Mekong-deltaet i Vietnam. Flomeksperter i Sør-Øst Asia hevder at elveområdene ikke vil være tilbake til det normale før i november.

Reisende i Sør-Øst Asia bør være klar over farene forbundet med flommen, og anbefales å holde seg unna de flomherjede områdene. Infrastrukturen er ødelagt og det er stor fare for utbrudd av smittsomme sykdommer. Les mer om hvordan du beskytter deg mot forskjellige sykdommer i DinSides helseråd på reisen.

Alternative reiser

Rekordflom i Asia

  1. Hvor er Mekong?

Velger man å holde seg unna flomherjede ferieparadiser er det nok av andre steder man kan reise. Sjekk vår oversikt over restplasser. Lurer du på hva andre syns om ditt reisemål – eller har du reisehistorier å dele med andre? Sjekk reiseguiden for lesernes egne vurderinger.