Det er mangt å velge i mellom når du skal betale for deg på reisen.
Det er mangt å velge i mellom når du skal betale for deg på reisen.Vis mer

Reisevaluta – hva, hvor, hvordan?

Hva tar du med deg av reisevaluta? I dagene fremover kommer vi til å ta for oss temaet reisevaluta, hva du trenger på reisen, hva som er tryggest og hvilket kort som lønner seg hvor. Først ut: Hvilke type reisevaluta velger du?

Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan spare penger på ferien. Men det er sannelig ikke lett å vite hva man bør ta med som betalingsmiddel når man skal ut i det store utland. Holder det med plastkort eller trenger du kontanter, har reisesjekkene sett sine beste dager? Vi har sett på fordeler og ulemper ved de vanligste betalingsformene du har å velge i på reisen.

Hovedsakelig må du velge mellom kort, kontanter eller reisesjekker. Vi har spurt avdelingsleder for hovedkassen i Kredittkassen, Knut Strømsborg hva som er mest vanlig.

- Ved reiser til nærliggende områder og typiske ferieland som Hellas, Tyrkia og Spania foretrekker de fleste å basere seg på kontanter og da helst norske kroner. Ellers er blir kort stadig mer populært, mens reisesjekker på sin side nok er ved å forsvinne, sier Strømsborg.

Kontanter – Hva velger du?

Pluss og minus
Dette elementet er dessverre fjernet.

’Cash is King’ sier man. Og det er nok noe i det, i hvert fall hvis du befinner deg i et fremmed land. Har du med deg hard valuta når du er på reise kan du være sikker på å få betalt for deg. Selv om du ikke har tilgang til en bank eller et vekslingskontor er US dollar nå blitt en så gangbar valutaenhet at du kan gjøre opp for deg med de grønne lappene de fleste steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved reise til chartermål hvor norske operatører har etablert seg går det som regel greit å basere seg på norske kroner. Skal du derimot reise litt utenfor allfarvei og til fattigere land, bør du satse på enten US dollar, britiske pund, sveitsiske franc eller tyske mark. Med US dollar er du sikret, men i visse områder kan andre valutasorter være mer ettertraktet og dermed gi en bedre kurs. Eksempelvis er tyske mark ettertraktet i Øst-Europeiske land som Polen og Tsjekkia.

Styr unna flyplasser

Strømsborg i Kredittkassen foreslår som en tommelfingerregel at reisekassen bør bestå av om lag 20 prosent kontanter. Når det gjelder veksling har han følgende råd.

- Ved reise til utlandet bør du styre unna vekslingskontorer på flyplassene. Her får du som regel dårligere kurs og høyere gebyr. Etablerte banker er som regel både et trygt og godt sted å veksle valuta, selv om vekslingsbyråer på gaten reklamerer med lave eller ingen gebyr baker de ofte dette inn i en dårligere kurs, sier Strømsborg.

Det er ingen begrensinger for hva du kan ta med ut av landet i norske kroner og utenlandsk valuta. Imidlertid må du melde fra til tollvesenet om du har med deg kontanter til en verdi som overstiger kr 25.000. Dette gjelder både ved ut- og innreise fra og til Norge.

Bank- og kredittkort

Pluss og minus
Dette elementet er dessverre fjernet.

Bankkort tilknyttet et av de store kredittkortselskapene er uten tvil den mest populære betalingsformen på reise. For et mindre gebyr, gjerne rundt 200 kroner, får du tilgang til betalingssystemer verden over. Visa og Mastercard er størst, men selskap som American Express, Diners, Cirrus og Maestro er også svært utbredt. Kortene kan enten brukes til kontantuttak eller som betaling for varekjøp, og gebyrene er som regel ikke større at det totalt sett jevner seg ut med gebyrene på veksling av reisesjekker og kontanter.

Ulempen ved å basere seg på å la lommepengene ligge på et plastkort er at ved tap av kortet står du bom fast. De fleste selskaper lover å utstede såkalte ’nødkort’ innen 24 timer, med forbehold ved visse land eller geografiske områder. Har du kredittkort skal ikke dette koste deg noe som helst, men med et debetkort kan du måtte betale opptil 800 kroner alt avhengig av hva din bank har satt som gebyr.

God kurs med kort

VISA og en rekke andre kortselskaper reklamerer med at de gir deg en egen fordelaktig vekslingskurs ved bruk av kortet i utlandet. VISA bruker bankene Chase Manhattan i London og Citibank i New York til å forhandle frem sine kurser. Verdt å merke seg er at kursen du får er fra avregningsdato, det vil si det tidspunkt kortselskapet mottar beskjed om ditt varekjøp. Dette kan bety at du får en kurs som er satt inntil to uker etter at du brukte kortet.

Reisesjekker – på vei ut?

Pluss og minus
Dette elementet er dessverre fjernet.

Reisesjekker er et velkjent og gammelt betalingssystem ved reiser. Thomas Cook og American Express har for lengst feiret sine respektive hundreårsjubileer. I dag oppfattes nok reisesjekker som et litt tungrodd alternativ til plastkortene. Fordelen med reisesjekker er at de er brukbare så å si over hele verden. I tillegg er det viktig å huske at sjekkene er forsikret. Skulle du miste dem eller bli utsatt for tyveri vil du kunne få utstedt nye innen 24 timer.

Knut Strømsborg i Kredittkassen anbefaler bruk av reisesjekker i land hvor plastkort ikke har rimelig god dekning:

- Afrika, deler av Asia og Øst-Europa er steder hvor jeg vil anbefale turister å velge reisesjekker fremfor kort, sier Strømsborg.

Kombinasjon er best

Den kan virke kjekt å stikke på ferie uten andre midler enn et kort i baklomma, de fleste kortselskapene derimot anbefaler sine kunder å kombinere bruk av kort med andre betalingsmidler.

- Vi anbefaler kunder å kombinere de ulike betalingsmidlene. Er du i et land hvor bruk av plastkort er utstrakt kan det være greit å basere hoveddelen av reisekassen på kort, men det tryggeste er å kombinere kort med litt kontanter og muligens noen reisesjekker slik at man er bedre dekket, sier Strømsborg.

Hvordan unngår du å bli svindlet?

Hva er den tryggest reisevalutaen å ha med seg på tur? Kan plastkortet tappes hvis jeg oppgir kortnummeret og utløpsdato og hva gjør jeg hvis uhellet er ute? I morgen svarer vi deg på dette, og tipser deg hvordan du unngår å bli lurt trill rundt i fremmede land. For flere tips om hvordan du klarer å holde feriebudsjettet innenfor rimelige rammer kan du sjekke vår oppdaterte artikkelserie Reis Billig!. For de billigste reisene kan du ta en titt på vår restplassoversikt.