Reiseguide til Midnattssolens land

Boken Lofoten – en kulturhistorisk reisebok viser vei til bosteder, opplevelser og historier i Midnattssolens land. Bare synd at boken ikke yter den storslagne naturen rettferdighet.

Boken er utgitt på det Lofoten-baserte Orkana Forlag.
Boken er utgitt på det Lofoten-baserte Orkana Forlag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En god reiseguide skal dekke mange behov; den skal blant annet være hendig å ha med seg på tur, den skal inneholde tips om steder å spise og steder å bo, opplyse om nyttige adresser, gi et innblikk i historie og kultur – og være en inspirasjonskilde til reisen, gjennom bilder.
Og akkurat på dette siste punktet er boken noe skuffende. Lofoten med alle sine fabelaktige motiver, fortjener å vises fram på en bedre måte enn det som er virkeligheten i denne boken. Bildene er til dels små, og av svært varierende kvalitet. På den annen side skal boken ha skryt for antall bilder og illustrasjoner – som er imponerende.

Bergen, tørrfisken og Lofoten

Boken er skrevet av Geir Berge, som til daglig jobber som lektor ved Laksevåg gymnas i Bergen. Det er langt fra Bergen til Lofoten i mil, men historien binder dem sammen.

- Alle bergensere som kjenner sin historie, vet at det var ikke Olav Kyrre som grunnla Bergen, men tørrfisken. Og tørrfisken kom fra Lofoten. Hadde det ikke vært for den, ville ikke Bergen ha etablert seg som en viktig handelsby, sier den bergenske lektoren.

Berge har tidligere skrevet et bok om nettopp tørrfisken, også på det nordnorske forlaget Orkana. I den forbindelse har Berge reist og vært mye i Lofoten, som utløste tanken om en reisebok fra området.

- Jeg tenkte at med så mye turister som besøker Lofoten – det er rundt en kvart million per år – måtte det åpenbart være behov for en bok hvor folk kunne finne ut mer om opplevelser, historie og kultur, forteller Berge.

Forfatteren har brukt et drøyt år på arbeidet med boken, i tillegg til sitt daglige virke på Laksevåg gymnas. Den kom ut på slutten av juni i år. Det er planlagt en engelsk oversettelse, til utgivelse kommende vår.

Fargerike marger skiller bokens sju deler.
Fargerike marger skiller bokens sju deler. Vis mer

Fargerik

Boken er inndelt i sju deler, hvorav en del gir generell informasjon om Lofoten. De andre seks delene omhandler de forskjellige øyene og områdene i Lofoten: Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. Hver del har sin farge, som er benyttet i margen og på hele sider for å skille ut historier og annet, fra den øvrige teksten. I margen finner du også informasjon som telefonnummer og internettadresser til museer, gallerier, hytteformidlere, hoteller og annet nyttig. Gateadressene glimrer imidlertid med sitt fravær, men man kan kanskje argumentere med at stedene er såpass oversiktelige at inngående adresser er overflødige.
I de fargerike margene finner du også historier, sagn og annen kuriosa – som hvor ordet våg kommer fra, og hva sagnet sier om hvordan Svolværgeita ble til. Fargene gjør det lettere å finne fram i boka, og gjør sidene mer oversiktelige.

Boken gir et godt et innblikk i historie og kultur. Vi får møte mange originaler og spennende mennesker fra området som hver på sitt vis har gjort seg bemerket i samfunnet. Her er også tips om attraksjoner, spisesteder og opplevelser. Alt i alt en nyttig guide med mye informasjon og mange interessante historier.

Om forfatteren:

Forfatter: Geir Berge
Født: 1951
Forfatterskapet: Har gitt ut en rekke artikler, essays og bøker om historie, kultur, pedagogikk og politikk, blant annet boken Tørrfisk. Thi handlet du red’lig og tørket din fisk. Ei bok om tørrfisk, Nord-Norge og Bergen.

Bokfakta:

Forlag: Orkana
Utgitt: sommer 2002
Pris: 249 kroner
208 sider

Mer om reiselitteratur på DinSide:

 • Spis her - guider deg til 330 besøksverdige restauranter, fra Svalbard til Sørlandet.

 • Kystriksveien – Rv17 - 670 kilometer vei, seks fergeoverfarter og eventyrlig natur. Riksvei 17 har fått egen reiseguide.

 • Sommerens feteste reisekompis - DinSide Reiser kårer årets beste reisehåndbøker til storbyene.

 • Livsnyterens København-guide - viser vei til lun leverpostei, bayer og snaps.

 • En reise i Norge - herlige matretter, himmelsenger og fantastiske omgivelser.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!