Barn i magen behøver ikke å bli en brems på ferieplanene.
Barn i magen behøver ikke å bli en brems på ferieplanene.Vis mer

Reise under graviditet

Graviditet er i seg selv ikke noe hinder for at du skal kunne reise. Spesielle forhåndsregler bør du i midlertid ta når det gjelder vaksinering, kost og valg av reisemål.

Det er ingen medisinske hindringer mot å reise på alle vanlige vis under graviditeten. Flyreiser anbefales dog ikke i graviditetens siste måned. Noen flyselskap vil faktisk av sikkerhetsmessige årsaker nekte deg plass hvis du er over den 36. uke.

Valg av reisemål

Hvis mulig bør du unngå å reise i områder hvor malaria er epidemisk. I tillegg bør du vurdere hvorvidt reisemålet ditt har et tilstrekkelig helsetilbud. Har du hatt komplikasjoner under tidligere graviditeter bør du kanskje vurdere å holde deg til reisemål hvor helsetilbudet holder norsk standard.

Vaksinering


Planlegger du en reise til land hvor vaksine enten er påkrevet eller anbefalt bør du søke råd hos lege. Ulike typer vaksiner anbefales avhengig av hvilket stadium av graviditeten man er i. Det er spesielt under de første tre månedene at det er særlig risiko for fosterskader ved vaksinering. Levende vaksiner bør absolutt unngås.

Pass på å ha riktig kostinntak!

Godt og riktig sammensatt kost og regelmessige matvaner under graviditeten er viktig enten du er hjemme eller på tur. Pass på å drikke mye. Er du usikker på kvaliteten på springvannet kjøper du vann i forseglede flasker. Sørg også for at du får rikelig tilskudd av jern. Hvis blodpudding, lever, tørket frukt, brune bønner eller sardiner ikke står på den daglige menyen bør du tenke på å ta et kosttilskudd. Med godt inntak av c-vitaminer tas jernet lettere opp i kroppen.

Videre bør du sørge for å få i deg kalsium. Pass på at melkeproduktene er pasteurisert. Grønne grønnsaker og skalldyr er andre viktige kalsiumkilder.

Skulle du bli syk

Skulle du føle deg uvel eller oppleve symptom som er unormale bør du umiddelbart oppsøke lege eller helsestasjon.

Her får du mer informasjon


Skal du ut på reise anbefaler vi deg å ta kontakt med din lokale lege eller ved svangerskapskontrollen. Eventuelt finnes det sykehusavdelinger som har spesialisert seg på vaksinering og rådgivning ved reise. Vaksinasjonspoliklinikken i Oslo har telefon 22 11 99 66. Nettsiden barnimagen.com gir god informasjon omkring graviditet.

Kilde: WHO og Statens institutt for folkehelse