Jo flere vi er sammen, jo lettere vi blir...?<br />
Foto: Space Adventures Foto: Space Adventures
Jo flere vi er sammen, jo lettere vi blir...?
Foto: Space Adventures Foto: Space Adventures Vis mer

Reis vektløst

Et britisk/amerikansk selskap tilbyr nå flyturer der du får oppleve vektløshet.

Publisert

Vektløshet: En fantastisk opplevelse som har vært forbeholdt de få som trener til å bli astronauter, eller de som dykker på de store havdypene. Men slik er det ikke lenger. Nå kan du kjøpe deg en såkalt Zero-G-Flight - en flytur som gir deg noen øyeblikks vektløshet.

Som romfarere

Å fly med null gravitasjon er den eneste måten du kan oppleve vektløshet uten å være i rommet. Flyet følger en bane som gir korte perioder uten gravitasjon for de som er inne i flykroppen. Både amerikanere og russere har benyttet denne teknikken i mer enn 30 år for å trene sine romfarere i hvordan vektløshet oppleves.

I Russland

Og nå kan også vanlige mennesker prøve dette. Den britiske reisearrangøren med det betegnende navnet WildWings, representant for amerikanske U.S. Space Adventures, er et av selskapene som spesialiserer seg på denne typen eventyrturisme.

De vektløse reisene går fra Yuri Gagarin treningssenteret i den tidligere topphemmelige byen Star City, utenfor Moskva. Her finnes flere romsimulatorer og andre treningsfasiliteter for kommende kosmonauter. Det er også mulig å få prøve kosmonautenes drakter. Men hovedformålet med reisen er altså vektløshet. For å få til dette blir du med i et russisk fly som er spesialbygget for denne typen flygning: Ilyushin-76 mdk. Det er samme type fly som russiske kosmonauter benytter i sin trening.

10.000 per minutt

Fly som supermann med null gravitasjon.<br />
Foto: Space Adventures Foto: Space Adventures
Fly som supermann med null gravitasjon.
Foto: Space Adventures Foto: Space Adventures Vis mer

Selvsagt må du svi av noen kroner for å få prøve dette. Opplegget i Russland koster omkring 50.000 norske kroner. Beløpet dekker to overnattinger med frokost, omvisning i Moskva og felles middag. Du blir fraktet til Star City. Her er det briefing og helsetest før selve flyturen. Underveis blir deltakerne fotografert og videofilmet. Billedmaterialet får du med deg etter reisen, sammen med flyantrekket.

Til sammen kan du regne med å være vektløs i omkring fem minutter, i segmenter på 28 til 30 sekunder. Herligheten koster altså rundt 10.000 kroner per minutt! Og det inkluderer ikke flyreisen til og fra Moskva. Likevel er det langt billigere enn å kjøpe seg en tur i rommet. Frister det? En gruppe er i Moskva nå (21-23 september) mens det er planlagt en ny tur 7-11 desember.

WildWings melder for øvrig at de i fremtiden regner med å tilby tilsvarende flyturer fra USA i spesialbygde Boeing 727.

Billig reise

Har du et budsjett å holde deg til bør du kanskje heller sjekke våre tips om hvordan du finner debilligste flybillettene. Oppdaterte restplasstilbud finner du alltid her. Lurer du på hva andre syns om ditt reisemål? Eller vil du dele dine synspunkter med leserne? Reiseguiden er stedet å gå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer