Reis som VIP

LUKSUS: - Dette skal være som et fly på bakken, det er her du får forretten, sier produktsjef for passasjerservice hos SAS, Unni Dørum, om SAS og Star Alliances' lounger på Gardermoen.>> BILDESERIE: Lounge-luksus

Unni Dørum er produktsjef for passasjerservice hos SAS Ground Services Norway AS.
Unni Dørum er produktsjef for passasjerservice hos SAS Ground Services Norway AS. Vis mer


Oslo Lufthavn Gardermoen: Gjennom to sikkerhetskontroller, opp en trapp og bortover en lang gangbro, og vi er fremme ved SAS Lounges. Det er stille i salongene når vi ankommer like etter klokken ti en helt vanlig onsdag formiddag, og det hersker en deilig og avslappet stemning i lokalene. Det er frukt på bordene, mat på benken, drikke i kranene og magasiner og aviser i hyllene. Her kan du se på TV om du ønsker det, du har tilgang til PCer og gratis internett, her er gratis telefoner og gratis faks, og er du blant de reisevante med inntjent tilgang til gullsalongen, kan du få den en "lille en", men først etter klokken 13.

- Dette skal være kundenes hjem når de ikke er hjemme, og her har de eget kjøkken hvor de får laget seg sin egen mat, forteller Unni Dørum, og guider oss til marmorbenker i kjøkkenhjørnet av gullsalongen.

Kanskje får du ikke egentlig laget sin egen middag her, men det er i alle fall lett servering i form av rundstykker og enkelt pålegg til frokost, og denne dagen: kyllingsalat til lunsj. I gullsalongen er det et utvalg vin fra flaske å velge i, mens besøkende i forretningssalongen (business lounge, red. anm.) må nøye seg med vin fra tappekran. Litt forskjell må det jo være.

Margrete Stenbæk ønsker gjestene velkommen til gullsalongen.
Margrete Stenbæk ønsker gjestene velkommen til gullsalongen. Vis mer


Gull og Business

SAS og Star Alliance har to lounger, eller salonger, på Oslo Lufthavn Gardermoen. I løpet av en dag er det rundt 800 passasjerer som er innom disse salongene. 60 prosent har gullkort og dermed tilgang til den innerste gullsalongen, og 40 prosent er reisende med fullprisbilletter og "kun" tilgang til forretningssalongen. Forretningssalongen ligger ytterst, og gullkundene må gå gjennom denne før de kommer inn til gullsalongen. Enda godt at det ikke er omvendt, men det er vel også en grunn til at de ligger i denne rekkefølgen også. Salongene ligger rett over taxfreebutikken på utenlandsområdet. Braathens hadde i sin tid en innenlandssalong, men denne ble avviklet for to år siden.

Flyplass-lounger

Har du noensinne satt dine ben i en flyplass-lounge? (Avsluttet)
Ja, ofte(45%) 537
Nei, aldri(34%) 409
Ja, én gang(21%) 257
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


83 prosent menn

Ettersom klokken drar seg mot 11, blir det mer liv og røre i salongene. Betjeningen er stort sett kvinner, mens kundene stort sett er menn. Faktum er at hele 83 prosent av gjestene i de skandinaviske SAS-loungene er menn, og altså kun 17 prosent er kvinner.

Det er 18 SAS-lounger rundt i verden, og alle har stort sett samme design.

- Tanken bak matserveringen er den samme over alt; det skal være en refreshment men ikke et måltid- det skal være noe salt, noe søtt, litt varm drikke og litt kald drikke. Og så skal det være en rød tråd som går igjen i alle loungene, at gjestene føler at de kommer hjem når de kommer til en SAS lounge, sier produktsjef Dørum.

Den største loungen i antall besøkende er Kastrup.

Kjente fjes

Kjendisene venter vel ikke i vrimleområdene med bermen, tenker vi, men med unntak av alpinisten Hans Petter Buraas, er det ingen kjente fjes å se når vi besøker SAS-salongene denne onsdag formiddagen. Men det betyr slettes ikke at de ikke er her.

- Wenche Foss og Wenche Myhre har vært våre hjertebarn gjennom alle tider, og Arve Tellefsen har alltid vært en av godisene, det samme med Stoltenberg senior. Vi prøver å skjerme dem så godt vi kan når de er her, og hjelper dem med det de skal, forteller Dørum.

- Gerard Deperieu var fast gjest her når han drev med filminnspilling på Kjerringøy, og jeg husker når Bruce Springsteen var her og løp rundt etter den skjønne ungen sin mens kona satt her og så lkitt sliten ut, minnes hun.

Men det produktsjefen kanskje husker best, var da hun ba verdensstjernen Wyclef Jean om å dra til seg beina. Rapperen hadde vært i Norge i forbindelse med opptreden på en nobelkonsert, og satt lett henslengt med skoene oppe i en stol.

- Jeg ble så irritert, han oppførte seg så forferdelig, så jeg tok ganske enkelt beina hans ned fra stolen, forteller Dørum lattermildt.

Senere ble hun gjort oppmerksom på hvem dette var, og ble noe beskjemmet.

>> BILDESERIE: Lounge-luksus

Reis som VIP


Har du tilgang?

Har du tilgang til denne ekstraservicen? Dette kreves om du vil slippe å vente i travle og stressende vrimleområder, kanskje endog uten en stol å sitte på:

Business-salongen: Du må ha fullprisbillett med SAS, en av Star Alliance-selskapene, eller en av SAS' samarbeidspartnere. Du kan ikke ha med deg gjester.

Gull-salongen: Dette er hakket hvassere enn forretningssalongen. Her må du ha Gullkort hos et Star Alliance-selskap, og i tillegg må du ha billett med et av flyselskapene med tilgang til SAS-loungen. Du kan reise med rabattert billett. Du kan ha med deg én gjest, eller du kan ta med den nærmeste familien. Du må fly inn 50.000 poeng i året for å få gullkort.

Gullgjester har tilgang til alle business-salonger, men fullprisreisende med tilgang til forretningssalongene har ikke tilgang til gullsalongene. Det er 18 SAS-luonger rundt i verden, og som gullkunde har du tilgang til rundt 350 lounger som drives av Star Alliance-selskaper.

Ekstern lenke: Mer om adgang til SAS og Star Alliance-salongene, på SAS' nettsider

British Airways har også en lounge på Gardermoen, denne ligger på innenlandsområdet.

Ekstern lenke: Mer om BAs lounger her

Har du gode eller dårlige opplevelser med bruk av lounger? Hvilken er verdens beste lounge? Skriv inn dine meninger om VIP-salonger i debattforumet under.

Andre flyartikler:

TEST DEG SELV: Er du en flykikker?
TEST DEG SELV: Den store flytesten
BILDESERIE: Fengslende flyhistorie på flymuseene i Bodø og på Gardermoen

>> Klikk her for alle våre artikler om fly og luftfart