Deilig faktum: Når januarmørket er på sitt dystreste, er reisene til sol og varme billigst.<br />
<I>Foto. Dag Scheve</I>
Deilig faktum: Når januarmørket er på sitt dystreste, er reisene til sol og varme billigst.
Foto. Dag ScheveVis mer

Reis smart - spar tusenlapper

Det er store penger å spare på å være smart når du velger reisetidspunkt.

- Mellomsesongene er billigst, sier Star Tours informasjonssjef, Lena Petterson.

Mellomsesongene ligger mellom de tradisjonelle ferieukene og høytidene. Reiser du utenom de travleste feriesesongene sparer du tusenlapper. Star Tours informasjonssjef opplyser at en uke til Mallorca i fellesferien koster rundt 4.000 kr, og at den samme destinasjonen i mai, koster hele 1.500 kr mindre. En sjekk i Vings prisoversikt viser at en uke på Korfu på trestjernes hotell med avreise 13. mai er priset til 3.095 kr. Den samme destinasjonen i juli vil koste kr 4.645 kr. Et raskt søk på Saga Solreisers nettsted viser at billigste tur til Phuket varierer med 2.745 fra lavsesong til høysesong. Med avreise 16. januar kostet billigste alternativ 10.695 kr, mens reiser du i juli koster rimeligste avgang 13.445 kr. I tillegg opererer charteroperatørene ofte med rabatterte reiser. Disse er lagt utenfor feriesesongen.

Billigste reisetidspunkt:

  • Fra og med januar og frem til skolens vinterferie

  • Fra og med mai til midten av juni.

  • Fra slutten av august frem til skolen høstferie

  • Fra november frem mot jul.

Markedet bestemmer

På sommeren er etterspørselen større og markedet avgjør prisene. Reiseoperatørene forholder seg ikke bare til det norske markedet, men også det internasjonale. Det er klart dyrere å besørge hoteller midt i de mest hektiske sommerukene når det er ferietid også på kontinentet.

-Det er som når du bestiller hotell på egen hånd; I fellesferiene er det dyrest, forklarer Petterson videre.

Få restplasser

- Nitti prosent av Star Tours reiser, selges til katalogpris, forteller Petterson.

Hun avviser dermed at restplass-salget utgjør en stor del av reisesalget. En tommelfingerregel er at jo nærmere avreisedagen du venter med å bestille, dess større er sjansen for at prisene synker ytterligere. Er du fleksibel og har is i magen, bestiller du restplass kun dager i forveien. Dette til tross, det er fullt mulig å gjøre et skikkelig reisevarp, med å følge med på DinSide Reises restplassoversikt. Her finner du charteroperatørenes billigste reiser samlet på ett sted.

Kun fly

Også når du reiser på egen hånd vil du oppdage at det er langt billigere å fly utenom sesongene. Fra midten av juni til ut august og fra medio desember til først i januar er prisene på sitt høyeste.

-Mitt beste tips for å få tak i de virkelig billige billettene er å følge med på flyselskapenes kampanjer, sier Geir Vindedal, salgs- og markedssjef i nettreisebyrået Zolong.

Flyselkskapene har ofte dårlig belegg i perioden primo januar til ut i mars, og da er kampanjene mange. Er du januarblakk, men feriesugen? Du kan likevel dra på tur nå. Sjekk bare denne artikkelen.

Ut på tur?

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.