Denne jenta tok turen i virkeligheten. Her står hun på endestassjonen Vladivostok. (Merk at turen er blitt noek kortere enn 9.288 km, som det står på søylen.) Foto: Wikimedia Commons
Denne jenta tok turen i virkeligheten. Her står hun på endestassjonen Vladivostok. (Merk at turen er blitt noek kortere enn 9.288 km, som det står på søylen.) Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Reis med den transsibirske jernbanen fra sofaen

Stilig samarbeid mellom Google Maps og den russiske jernbanen.

Den transsibirske jernbanen fremstår for mange som en eventyrreise. Det er en av verdens mest kjente togreiser, og den tar deg tvers gjennom Russland i løpet av en ukes tid.

Turen starter i Moskva, og ender i Vladivostok helt øst i Russland, ved Japanhavet, etter 9.259 kilometer på togsporet. Det er ikke snakk om noen luksusreise, men du trenger ikke sitte i et sete hele veien. Det finnes sovekupeer i forskjellige klasser. Plass i sovekupé koster fra cirka 3.700 kroner. I tillegg kommer mat og drikke, men prisnivået er ikke spesielt høyt i togrestaurantene.

Du kan forøvrig gjøre turen i ren luksus. Et britisk reiseselskap arrangerer egne turer i luksustog fra Moskva og hele veien til Vladivostok (du kan bli med på turen helt fra London, med tog via Warsawa). Da snakker vi 15 dager med høy standard, mat og drikke inkludert, og stopp på interessante steder med ekskursjoner inkludert. Turen koster fra 60.000 kroner. Se mer her: Great Rail Journeys

Ta togturen fra sofaen

Men før du eventuelt hiver deg ut i det og bestiller en togtur, må du sjekke nettsiden som lar deg ta turen mens du sitter i sofaen med laptopen på fanget. Google Russia og den russiske jernbanen har nemlig laget en egen nettside der de har lagt ut film av hele ruten.

Hele den seks dager lange turen er filmet (150 timer), og du kan hoppe inn på de delene av ruten du synes virker interessante. Du bør i hvert fall få med deg når toget kjører langs Bajkalsjøen i strålende solskinn.

Det hele ble filmet over 30 dager i fjor sommer, da Russland var inne i en skikkelig godværsperiode. Det ble bare filmet i dagslys, og to kamerateam delte oppgaven.

Under ser du et eksempel. Her kjører toget gjennom Barguzinfjellene, like øst for Bajkalsjøen:


Den russiske jernbanen og Google Russia er veldig fornøyde med resultatet, og responsen har vært positiv.

- Dette prosjektet er veldig spesielt. Vi ville vise hvor unikt og fascinerende Russland er, og hvor mye landet har å tilby til turistene. Vi håper mange av dem som ser klippene bestiller en tur for å oppleve det i virkeligheten, sa Konstantin Kuzmin , markedsdirektør i Google Russia, til Guardian.co.uk.

Her kan du se hele reisen!

Fakta om den transsibirske jernbanen

  • Det går flere transsibirske jernbanelinjer gjennom Russland. Den mest kjente fra Moskva til Vladivostok. To av de andre går hhv. via Ulan Bator i Mongolia og til Beijing, og via Harbin i Kina til Beijing. Det er felles rute for alle tre mellom Moskva og Ulan Ude, som ligger omtrent rett nord for Ulan Bator.
  • Klassikeren fra Moskva til Vladivostok er 9.259 km lang, og tar seks døgn dersom du ikke gjør noen stopp.
  • Du krysser syv tidssoner, og er innom 87 russiske byer.
Tips og råd for deg som vil reise: www.seat61.com

Det er flere norske reiseselskap som arrangerer turer med Den transsibirske jernbanen, deriblant Kinareiser, Via Tours og Berg Hansen.

7 1/2 time langs Bergensbanen

Turen er ikke like lang, men mange vil mene Bergensbanen er en like spektakulær opplevelse som Den transsibirske jernbanen. Ifjor filmet NRK hele turen fra lokførerens vindu. Dokumentaren ble sendt på tv i ett strekk. Ganske uventet ble programmet kjempepopulært. 1,2 millioner seere fikk med seg deler av turen da den ble sendt på tv i slutten av november. Såpass stor var responsen at NRK sendte en reprise i romjulen.

Nå har NRK lagt ut hele den 7 1/2 timer lange dokumentaren til nedlasting. Du finner den her.

Se en ti minutters smakebit fra Finse her: