Reis i Oscar-filmenes fotspor

Årets Oscar-nominasjoner ble offentliggjort i januar, og prisvinnerne ble kåret 27. februar. Bli med oss på en geografisk rundreise til innspillingsstedene i ti av de nominerte filmene.

Los Angeles er hyppig brukt som filmkulisse; her i solnedgang.
Foto: Robert Holmes/ California Tourism Foto: Robert Holmes/ California Tourism
Los Angeles er hyppig brukt som filmkulisse; her i solnedgang.
Foto: Robert Holmes/ California Tourism Foto: Robert Holmes/ California Tourism Vis mer


De fleste filmene som er nominerte til den amerikanske Oscar-prisen er selvsagt amerikanske, og mange er spilt inn hovedsakelig i USA. Nedenfor kan du se innspillingsstedene i fem av de Oscar-nominerte filmene med innspillingssted USA, og du vil se at det er mange muligheter for å gå i filmenes fotspor om du befinner deg i Los Angeles, California eller New York.

Artikkelen ble første gang publisert i forbindelse med nominasjonene, og er oppdatert i forhold til utdelte priser 28. februar.

>> Nysgjerrig på filmer som er skutt andre steder enn i USA? Klikk her for flere nominerte, med innspillingssteder i Europa og Sør-Amerika.

The Aviator

Nominert:
Nominert i 11 kategorier, blant annet beste film, beste mannlige hovedrolle (Leonardo DiCaprio), beste kvinnelige birolle (Cate Blanchett) og beste originalmanus. Vant fem Oscar, mellom annet for beste kvinnelige birolle.

Lokaliteter:
For steder fra denne filmen, må du sette kursen over "dammen" og vende nesen mot Hollywood, LA. Denne filmen er en biografi over livet til milliardæren Howard Hughes, flypionér og film-mogul kjent for å ha tiltrukket seg noen av filmindustriens vakreste kvinner på 1930- og 40-tallet.

Sowden House på Franklin Avenue fremstår som Ava Gardners Hollywood-herregård i filmen. Howard Hughes (spilt av Leonardo DiCaprio) bodde i 211 S. Muirfeld Road, og dette huset er selvsagt kulisser i filmen. Woodland Hills Golf Course er bakgrunn for scenen hvor Howard og Katharine Hepburn treffer hverandre for første gang.

Million dollar baby

Nominert:
Nominert i sju kategorier, blant annet for beste mannlige skuespiller (Clint Eastwood), beste kvinnelige skuespiller (Hilary Swank), beste regi og beste tilrettelagte manus. Vant fire Oscar, mellom annet for beste regi, beste film og beste kvinnelige skuespiller.

Strandliv i Santa Monica, Los Angeles.
Foto: Brynjulf Blix Foto: Brlf
Strandliv i Santa Monica, Los Angeles.
Foto: Brynjulf Blix Foto: Brlf Vis mer


Lokaliteter:
Handlingen i filmen er lagt til Los Angeles, hvor boksertreneren Frankie Dunn (Clint Eastwood) blir bedt om å hjelpe den kvinnelige servitøren Maggie Fitzgerald til å trene seg opp til en bokser. Naturlig nok er det meste av filmingen gjort i og rundt LA; den viktigste kulissen er treningssenteret, som ble laget inne i et tomt lager i sentrum av LA. Steder du ser i filmen er også Venice Boardwalk, Eagle Rock og Hollywood Boulevard. Kampscenene er blant annet skutt i Grand Olympic Auditorium, som også huser slike evenementer i virkeligheten. Og når du i filmen skal lures til å tro at handlingen utspiller seg i Missouri, så gjør den egentlig ikke det; opptakene er gjort utenfor LA og ved en bensinstasjon ved Lake Avenue i Pasadena.

Sideways

Nominert:
Nominert i fem kategorier, blant annet for beste film. Fikk en Oscar for beste bearbeidede manuskript.

Lokaliteter:
En brudgom og en nyskilt kompis skal på en siste tur før bryllupsklokkene kimer inn for brudgommen. Det blir en reise gjennom Californias vindistrikt, og filmingen er dermed også lagt dit. Filmlokaliteter inkluderer Buellton, Lompoc, San Diego, Santa Maria, Santa Ynez og Solvang - alle steder i California. Vingårder gutta er innom: Fess Parker Winery, Firestone Winery, Kalyra Winery og Sanford Winery. Andre steder vi ser i filmen: Solvang Restaurant (1672 Copenhagen Drive), Los Olivos Cafe & Wine Merchant (2879 Grand Avenue, Los Olivos) og Gaviota State Beach (Highway 101, vest for Santa Barbara).

Ekstern lenke: Sjekk hele ruten på filmens nettside.

Spider-Man 2

Nominert:
Nominert i tre kategorier; beste lydklipp, beste lydmiks og beste spesialeffekter. Vant Oscar i sistnevnte kategori.

Lokaliteter:
Peter Parker må igjen redde verden, og som i den første edderkoppmann-filmen, er det mye New York også i nummer to. Vi ser City Hall Park på Manhattan, Columbia University på Boadway og 116th Street og Forest Hills og Sunyside i Queens. Men det er også gjort noen opptak i Los Angeles; eksempelvis ved Ivar Theatre, 1605 N. Ivar Avenue, Hollywood.

Collateral

Nominert:
Nominert i to kategorier; beste mannlige birolle (Jamie Foxx) og beste filmklipp. Vant ingen priser.

Lokaliteter:
Drosjesjåføren Max oppdager at han har fått en usympatisk passasjer; leiemorderen Vincent som trenger transport mellom oppdragene ... Filmen er skutt i California og Los Angeles - her er noen av stedene: Los Angeles International Airport, Long Beach Harbor, Koreatown, t-banestasjonen på 7th & Flower Streets Metro Station i sentrum av LA, og parkeringshus og kontorer rundt 725 Figueroa Street i LA sentrum.

>> Klikk her for flere nominerte, med innspillingssteder i Europa og Sør-Amerika.

Underholdning på DinSide Reise:

pixel
  • Test deg selv - bevis hva du kan
  • Moro på tur - reisehumor
  • Reiseguiden og Skiguiden – les hva andre syns om dine reisemål