– Regn med flyforsinkelser til USA og Canada

Husk å beregne god tid til mellomlandinger - og regn med at bagasjen blir forsinket.

<b>FORSINKELSER:</b> Forsikringsselskapet Tryg erfarer at de fleste forsinkelser skjer med reiser som tilknyttet Nord-Amerika og Canada. Foto: Colourbox.com
FORSINKELSER: Forsikringsselskapet Tryg erfarer at de fleste forsinkelser skjer med reiser som tilknyttet Nord-Amerika og Canada. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ekstra stor sjanse for forsinkelser på ruter til USA og Canada, ifølge forsikringsselskapet Trygs egne reiseskadetall.

Forsikringsselskapet har sett nesten en dobling i antall forsinkelser de siste årene, viser analyser av reiseskader fra 2002 og 2011.

Cirka 40 prosent av skadekravene de får inn fra Nord-Amerika dreier seg om forsinkelser av fly og bagasje, ifølge en pressemelding.

Les også: Reiseforsikringen dekker ikke glemte ting

Husk å beregne god tid her

– På reiser til Nord-Amerika bør du nærmest regne med at det vil skje forsinkelser. Det er veldig kjedelig å miste flere dager av ferien fordi du ikke beregnet god nok tid fra det ene flyet til det andre, sier Monica Rimestad, reiseskadesjef i forsikringsselskapet Tryg.

I den anledning ber de folk som skal fly i sommer om å huske å beregne ekstra god tid ved mellomlandinger.


– Ifølge reisevilkårene kreves det at du har beregnet minst én time fra ankomst med ett transportmiddel til avgang med det neste. Har du beregnet for liten tid, må du regne med å få redusert erstatning, påpeker Rimestad i pressemeldingen.

Flybytte? Da øker sjansene for forsinket bagasje

To typer forsinkelser

Forsikringsselskapet snakker vanligvis om to hovedtyper av forsinkelser:

Forsinket avgang: Når du møter tidsnok på flyplassen, men flyet blir utsatt eller innstilt. Avinor.no definerer en flyforsinkelse som en avgang som går minimum 16 minutter senere enn oppsatt.

Hvis flyet ikke går som planlagt er det flyselskapets ansvar å ivareta kundene sine. Da har kunden krav på overnatting, mat og drikke uansett årsak til forsinkelsen. Skjer det forsinkelser i forhold flyselskapet har kontroll over, har kunden også krav på kompensasjon. Summen varierer med lengden på flyvningen og forsinkelsen.

Forsinket fremmøte: Når forsinkelser hos et flyselskap fører til at du ikke rekker ditt neste fly - og det er her reiseforsikringen kommer inn i bildet.

– Forsinkelser som skyldes streik, kø i sikkerhetskontroll og syk pilot dekkes ikke av reiseforsikringen. Dette er bransjestandard. Enkelte forsikringer dekker forsinkelser som skyldes terror eller terrortrusler, opplyser Rimestad.

Les også: Advarer mot å legge nøklene i kofferten

Utbetalte 18 millioner for forsinket bagasje

I fjor utbetalte Europeiske Reiseforsikring 18 millioner kroner for forsinket bagasje. Selskapet hadde totalt 6.100 slike saker, noe som er en økning på fem prosent i forhold til 2010.

HUSK MEDISINER I HÅNDBAGASJEN! Det er også viktig å ha medisinsk dokumentasjon på engelsk når du reiser. Det gjør det lettere for deg dersom det plutselig skulle oppstå en situasjon hvor du trenger ekstra, ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring. Foto: Foto. colourbox.com
HUSK MEDISINER I HÅNDBAGASJEN! Det er også viktig å ha medisinsk dokumentasjon på engelsk når du reiser. Det gjør det lettere for deg dersom det plutselig skulle oppstå en situasjon hvor du trenger ekstra, ifølge Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring. Foto: Foto. colourbox.com Vis mer


– Flyselskapene har fått bedre rutiner på bagasjehåndtering, men likevel skjer dette ganske ofte. Og når det først skjer, vet du ikke om den er borte for en periode eller om den er borte for godt, har Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, tidligere uttalt til DinSide.

Nødvendige utgifter til innkjøp av toalettsaker og eventuelle klær dekkes dersom bagasjen ankommer mer enn fire timer forsinket ved utreise, ifølge Europeiske Reiseforsikrings nettside

Vennesland vil råde folk til å alltid legge medisinene og nøklene sine i håndbagasjen:

– Det kan jo være at du får et problem og unødvendig stress hvis du ikke får medisinene dine. Min største oppfordring er at man har nøkler og medisiner sammen med reisedokumenter og passet i håndbagasjen. Du må huske det!