Regler på nudiststrand

Drømmer du om å bade naken uten å være til sjenanse? Her er kjørereglene for å være på nudiststrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har publisert flere artikler i forkant av sommeren som handler om naturisme. Mange drømmer om å kaste klærne å spasere rundt i full mundur uten å tenke på å være til sjenanse for noen, eller trenge å føle seg beglodd. For mange er det den mest naturlige ting i verden å være naken ute, og de synes det gir en frihetsfølelse.

Men hva er rett etikette på en naturiststrand? Er det seksuelle baktanker med det å ligge naken på strand eller kan du komme dit uten å føle deg utilpass?

Å være på stranden

"Tonje" er en av de som ofte liker å kle av seg til blanke messingen for å få sol på hele kroppen. For henne handler det om å ha friheten til å gå naken, sole seg naken og å bade naken uten å bli glodd på.

image: Regler på nudiststrand


- Det viktigste for meg personlig når jeg er på en slik strand er at man skal være naken og at alle rundt meg også skal være det. Jeg liker ikke at noen har på seg bikinitruse eller bokser, for da blir det ikke på like premisser. Da føler jeg litt at de er der for å se på, og ikke tør å vise seg selv, sier hun.

Selv pleier hun å være på Huk når hun går på naturiststrand, og trives veldig godt med å være der.

- På Huk er det aldri ubehagelig. Der synes jeg folk er veldig ordentlige, og det er vanlige folk som er der, forteller hun.

På den annen side har hun opplevd småpinlige situasjoner hvor andre har prøvd å sjekke henne opp mens hun har vært der.

- En gang var det en som la seg ved siden av meg og begynte å prate med meg. Da var jeg ikke helt i humør og var egentlig ganske avvisende. Han lurte på hvor jeg bodde, og spurte om alt mulig rart. Plutselig ville han ha meg med å spille volleyball, men da begynte jeg virkelig å dra på det. Da jeg sa jeg snart skulle dra av gårde og la meg raskt ned, flyttet han like gjerne på seg og la seg rett på nedsiden av meg. Du kan jo si han hadde tidenes kalasutsikt, men da ble jeg forbanna og pakka sakene mine og gikk.

Nå ser hun bare tilbake på det med godt humør og bedyrer at hun ikke har opplevd noen tilsvarende episoder verken før eller siden, og det til tross for at hun har vært der drøssevis med ganger.

Kjøreregler for nakenstranden

Asker og Bærum Naturistforenings hjemmesider har de satt opp noen kjøreregler for oppførsel og etikette på naturiststrender.

På sidene oppfordres det til å vise hensyn, og det særlig overfor barn som befinner seg på stranden i lag med foreldre. De maner til at man skal respektere andre menneskers integritet.

Her er naturistens kjøreregler:

 • Respekter andres privatliv
  Stirring er ikke høflig. Mange kommer til strendene for å få en rolig stund alene og ønsker ikke å bli forstyrret. Det er OK å finne venner, men uhøflig å oppta en annen persons tid før du er ønsket velkommen.

 • Spør alltid før du tar fotografier.
  Selv på offentlige fristrender skal du spørre før du tar bilder. Det er ikke alle som ønsker å havne i andre privates fotoalbum. Foreldrene skal bestandig bli spurt før du tar bilder av barn. Snikfotografering med mobilkameraer blir politianmeldt.

 • Ingen sex.
  Nakenhet er en ting, men sex er en privat ting mellom to mennesker som skal utføres andre steder. Et godt rykte holder våre strender fri for dette.

 • Ta hånd om ditt eget søppel.
  Ta alltid med deg en søplepose og ta gjerne mer med deg fra stranden enn du tok med deg til stranden. Ikke etterla sneiper! Vi har sett opp askebeger på flere steder.

 • Kom forberedt.
  Ta alltid med deg ditt eget håndkle, liggeunderlag, solkrem, mat og fyrstikker o.l. Ikke forvent at andre deler dette med deg.

 • Gjør det stille.
  Bruk høretelefoner på radio eller bærbart utstyr.

 • Snakk om vår etikette.
  Hvis noen ser ut til å ikke være klar over vår etikette, fortell dem om disse.

  image: Regler på nudiststrand


  Alle slags fasonger

  I følge Tonje er det ingen mal på de som kommer på nudiststrendene. Du møter folk fra alle slags samfunnsslag, alle slags fasonger og alle slags aldre.

  - Det er nok ikke altfor mange av de i 20-åra, men det er noen av dem også, foruten meg selv, som er her. Jeg har vel sett alt når jeg har vært og badet.

  Hun mener alle burde prøve å ta turen dersom man tror man kunne trives med det. Det er helt som å være på en vanlig strand. Man soler seg, bader, kjøper is uten å tenke på at man er naken eller at noen andre er nakne.

  Og hvis gutter er redd for at ting skal bli pinlige i tilfelle man skulle bli opphisset av å se andre nakne, mener hun at de kanskje heller burde holde seg hjemme.

  - Er du redd for å bli opphisset av å se en naken jente på en nakenstrand har du kanskje i utganspunktet ikke de rette intensjonene med å komme på et slik sted, avslutter hun.

  Lurer du på mer om naturisme kan du besøke disse sidene:

 • The Scandinavian naturist portal
 • Asker og Bærum naturistforening

  Går du via den første lenken finner du også lenker til de fleste naturistorganisasjoner i Norge.