Redselshemmende hjelpemiddel

Hva skjer egentlig når flyet letter, hvordan har det seg at det holder seg flyvende, og hva er egentlig de skremmende knake-lydene som trenger inn i kabinen underveis?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boken Det er ikke farlig å fly er et hjelpemiddel for deg med flyskrekk - eller for deg som bare er undrende til hva som skjer når et fly tar av eller lander. Men at boken er skrevet med et angstfylt fortegn, er tydelig gjennom alle bokens 97 sider.

Boken er skrevet av Øyvind Ekeberg, overlege i psykiatri og professor i medisinske adferdsfag. Han har dessuten førstehåndkunnskap på området, ettersom han også har drevet flyskrekkurs i mange år.

Kognitiv læring

Boken er bygget på Ekebergs erfaringer etter 15 års kursing av flyredde, og er åpenbart rettet mot deltakere på flyskrekkurs. Men boken kan også være et hjelpemiddel for deg som ikke har anledning til å delta på slike kurs, eller for deg som ikke har kommet så langt i behandlingsprosessen ennå.

Boken omfatter alle deler av det man lærer på et flyskrekkurs; Her er informasjon om fly og flytrafikk, om angst og fobier. Utgangspunktet er altså at du gjennom informasjon skal kunne læres opp til ikke å være redd.

Boken omfatter selvsagt områder som flysikkerhet og ulykker, hvordan flyet faktisk fungerer og hvordan det er mulig at det kan fly. Her er informasjon om alle ledd i flytrafikken - som flygernes oppgaver, de kabinansattes og flygeledernes oppgaver. Boken er imidlertid fra 1997, og med fare for å skremme opp allerede angsfylte personer, må jeg påpeke at den selvsagt ikke er helt oppdatert hva gjelder ulykker og dødsfall i flytrafikken.

Hva skjer?

Hva skjer egentlig når et menneske blir rammet av en plutselig og åpenbart irrasjonell angst for å fly? Hvordan kan i utgangspunktet balanserte mennesker, plutselig bli uregjerlige og sinte - som en offentlig person har fått grundig pepper for i den senere tid?

Flere kapittel i boken er viet de psykologiske aspektene rundt flyskrekk; Stress, angstlidelser, mestring, negativ tenkning, forhandlinger med døden (?), omtale av flyulykker i media, fysiske reaksjoner og endel avspeningsøvelser - som også kan være nyttige ved andre situasjoner.

I det hele er nok dette et nyttig hjelpemiddel mot en bedre flyhverdag for de mange som opplever det som svært skremmende å gå inn i en flygemaskin.

Flyskrekkurs

Boken gir også en kort innføring i hvordan et flyskrekkurs er lagt opp - og da spesielt kursene i regi av Braathens, etter som det er disse kursene Ekeberg har ledet. SAS kjører også kurs for flyredde personer, og i fjor på denne tiden kunne du følge den flyredde journalisten Eirik Rønjum på et slikt kurs. Her er aktuelle artikler rundt temaet, på DinSide Reise:

 • På vei til flyglede? - Bli med Eirik Rønjum på flyskrekkurs

 • Hva er egenlig flyskrekk?

 • Om flyskrekkurs, og test deg selv: Har du flyskrekk?
 • Verdens tryggeste flyselskap

 • Farlige flyselskap

 • I tilfelle flykrasj - her er de beste rådene
 • Bokfakta

  Tittel: Det er ikke farlig å fly. Om behandling og forebygging av flyskrekk
  Forfatter: Øivind Ekeberg
  Forlag: Universitetsforlaget
  Utgitt: 1997
  Sidetall: 97
  Pris: 139 kroner

  Ut på tur?

  Skiferie? I vår skiguide kan du sjekke hva leserne sier om de forskjellige skianleggene i Norge – og du kan legge inn dine egne kommentarer og karakterer. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.