Reddest i Europa

Nordmenn er de reddeste reisende i Europa, hevder trendanalytiker Paal Fure, og ser hva reiseglasskulen sier om fremtiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Hvordan vil disse reise i fremtiden? Illustrasjonsbilde: Gry Sagen Erni
Hvordan vil disse reise i fremtiden? Illustrasjonsbilde: Gry Sagen Erni Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ved årsskiftet 2000/2001 snakket DinSide Reise med rådgiver og trendanalytiker Paal Fure i Bengal Consulting, for å få tips om hva som var de heteste reisetrendene i starten på det nye årtusenet. Da var gjennomgangstonen at vi reiser oftere, lenger og mer eksotisk. Men i mellomtiden har det skjedd viktige ting på reisefronten. Samtidig som tvillingtårnene i New York raste mot en alt for tidlig død på Manhattan, raste også reiselysten. Mens nesten 30.000 av oss dro på feriereiser til Nord-Amerika i 2000, var det i underkant av 20.000 som lot seg friste året etter. Så hva er situasjonen for reiselysten nå, når vi nærmer oss årsdagen for terrorhandlingene i New York?

Reddest i Europa

Charterselskapene selger billigreiser til langt under tusenlappen allerede tidlig i august, og hele flylass med restplasspassasjerer nyter restene av norsk reiseangst fra tidligere i sesongen. Operatørene innrømmer at turistene aldri meldte seg på i sommer, og skylder på 11. september-effekten. I USA har både flyselskap og hoteller skrudd på sjarmen for å lokke til seg hjemmesittere rundt den 11. september, og tilbyr både gratis fly og gratis hotell. Andre flyselskaper har valgt å kutte tilbudet betraktelig rundt dagen som har blitt en av verdens mest beryktede datoer.

- Mye har skjedd med reisevanene etter 11. september, og det merkes godt i Norge, for nordmenn er blant de reddeste i Europa, hevder Paal Fure i rådgiver og trendanalytiker i Bengal Consulting. Han minner på at det samme mønsteret viste seg etter Gulf-krisen for noen år tilbake; også da var nordmenn svært hjemmekjære i tiden som fulgte.

Kommer igjen

Mens Midt-Østen og Sør-Afrika var de heteste tipsene for halvannet år siden, er situasjonen en annen nå.

- Flere høyinteressedestinasjoner opplever stagnasjon grunnet politisk uro, for eksempel land som Zimbabve, Iran og Israel. Så snart det har stabilisert seg, forventes en kraftig vekst til deler av Afrika og Midt-Østen, mener Fure.

Fure mener at våre reisedrømmer på lang sikt ikke er påvirket av uro i verden, men at det er vår kortsiktige adferd som endres i takt med begivenhetene.

Slik reiser vi

Vi reiser uansett mer enn før: I 1993 reiste 32 prosent av oss på ferie. I år kommer 47 prosent av oss til å feriere. Så hva sier den moderne tids spåmenn om reisetrendene - her får du tipsene fra rådgiver og trendanalytiker Fure.

 • Kvalmende korrekt?, hvor bør du reise for å vise hvem du er?
 • Hvordan reiser vi i fremtiden?
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!