Råtne triks i Siena

I følge tusenårige tradisjoner utkjempes denne uken en klassisk kamp mellom bydelene i vakre Siena. Her er alt tillatt!

I hva som må kunne kalles en av verdens vakreste byer, utkjempes denne uken en klassisk bykamp med røtter nesten tusen år tilbake i tid. Små menn tar i bruk ethvert råttent knep for å vinne konkurransen mellom de ulike bydelene i Siena. Forbered deg til masseslagsmål, tjuvtriks, veddemål, juks og fanteri. Horder av fulle turister og ikke minst: Raske hester! Det er tid for den andre årlige Palio – Il Palio di Siena.

Kamp mellom 10 bydeler

Hesteløpet varer bare 75 sekunder. Men Il Palio er så mye mer... her et glimt fra underholdningen. Vis mer

Siena har 17 konkurrerende bydeler eller contrader. Men hvert år går konkurransen mellom ti av dem. De som ikke deltok forrige år er automatisk med. De tre siste velges ut ved loddtrekning. Selve konkurransen avgjøres med et hesteløp der rytterne rir uten sal. Første løp går 2. juli og det siste går onsdag 16. august.

Før løpene velsignes hestene inne i kirken:

- Løp lille hest, og kom tilbake som en vinner, sier presten til hver av dyrene. Om hesten skulle føle behovet for å lette magen inne i kirken, regnes det som et godt tegn!

Alt er lov

Rivaliseringen mellom bydelene er sterk, og ingen midler skys i kampen for seieren. Under løpet er alt lov med unntak av å ta jockeyenes taumer. Det er minst like viktig å hindre bydelens fremste rivaler i å vinne som å vinne selv. Og i de tre rundene racet går rundt Sienas Campo (torg), kan man se det meste av skitne triks. Konkurrentenes hester blir piskeslått, hindret av konkurrenter og jockyene river hverandre av hestene. Men selv en hest uten jockey kan gi sin bydel seieren om den kommer først over mållinjen!

Sirkus

Uten sal rir de små jockeyene på sine velsignede hester. Første hest tre runder rundt banen vinner for sin bydel, uansett om rytteren fortsatt sitter på hesteryggen eller ei. Vis mer

Kampen foregår også utenfor banen. Før selve konkurransedagen er det dagevis med uttak og prøver. Her forsøker bookmakere å rigge løpene ved å bestikke jockyer på forhånd. Bydelenes tilhengere banker opp sine egne deltakere dersom de ikke gjør det bra i prøvene. Hestene plages, dyttes og til og med dopes. Fans fra forskjellige bydeler slåss så bustene fyker, og byen fylles etter hvert opp av skuelystne tilreisende og mediefolk.

Begivenheten er nemlig ikke kun en lokal forlystelse for Sienas 50.000 innbyggere. Il Palio er en gigantisk TV-begivenhet i Italia, og horder av skuelystne samler seg i byen eller foran TV-skjermene for dette løpet.

Dette gjør du

Siena ligger syd for Firenze og Pisa, og du reiser dit enklest med buss fra en av disse byene. I juli og august har du flaks om du finner hotellrom uten å ha bestilt på forhånd. Spesielt under Il Palio.

På selve konkurransedagen bør du innfinne deg sentralt på torget før klokken 14 for å få plass. Deretter blir torget stengt, og du kommer deg ikke derfra før ca. seks timer senere. Pass derfor på å skjerme hodet for solen, og ta med drikke. Det er gratis å stå på torget. Et annet alternativ er å kjøpe plass på taket til en av husene rundt torget. Da kan du komme og gå som du vil, men det koster altså penger, og er vanligvis utsolgt i god tid før løpene.

Reiselyst?

Vil du vite mer om Italia? DinSide Reise har vært i Roma og gir deg vår guide 11688>her. Føler du kribling i reisefoten finner du oversikt over billige reiser i vår restplassoversikt. Informasjon fra leserne om ulike reisemål finner du i reiseguiden. Her kan du selv også dele dine opplevelser og vurderinger med andre. Husk også at du kan delta i DinSide Reises 12189>sommerkonkurranse hvor du kan vinne bøker, reiser og fotoutstyr.