Bilde fra toalettet på rasteplassen Starovicky i Tsjekkia. Dette er en av de 17 rasteplassene i testen med totalkarakteren "svært mangelfull".      Foto: ADAC
Bilde fra toalettet på rasteplassen Starovicky i Tsjekkia. Dette er en av de 17 rasteplassene i testen med totalkarakteren "svært mangelfull". Foto: ADAC Vis mer

Rasteplassen du helst ikke vil besøke

Frister dette?

Publisert
Sist oppdatert

Den tyske bilinteresseorganisasjonen ADAC har i sommer testet 101 rasteplasser langs motorveiene i 16 europeiske land.

Testtaperen kan du se avbildet ovenfor, rasteplass Starovicky i Tsjekkia ved D2 mellom Podivin og Hustopece. Bildet viser toalettet, eller det som en gang fungerte som toalett. Men som ADAC påpeker, er det urimelig å kreve at reisende skal benytte seg av dette avtredet.

Hva synes du om rasteplasser i Norge eller andre land? Du kan dele dine meninger med andre i debattforumet nedenfor. Har du bilder av rasteplasser til skrekk og advarsel, kan du sende det til [email protected], sammen med opplysninger om når og hvor bildet er tatt. En liten påskjønnelse følger til de beste bidragene.

Norske rasteplasser

Din mening

Hva synes du om standarden på norske rasteplasser? (Avsluttet)
Svært dårlig, kan ikke brukes(58%) 354
Greit(38%) 232
Bra(5%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Av de 101 rasteplassene som den tyske bilistorganisasjonen har testet, er fire norske: Lillehammer (øst), Brummunddal (øst), Ørbekk (øst) og Mjøsbrua (vest) - alle beliggende ved E6.


Norges beste veikroer

Ingen av de norske rasteplassene får toppkarakterer, men de er ikke på jumboplass heller: Rasteplassen Lillehammer øst får skussmålet bra, mens de tre øvrige norske plassene som er satt under lupen denne gang, har fått karakteren tilstrekkelig.

Som du kan se av tabellen nedenfor, får alle de norske rasteplassene bra på sanitæranlegg, men de skårer svært dårlig på personlig sikkerhet.

Norske rasteplasser
RasteplassMotorveinr.Trafikk/ parkeringUtendørsanleggSanitæranleggPersonlig sikkerhetTotal-karakter
Lillehammer (øst)E6BraBraBraMangelfullBra
Brumunddal (øst)E6TilstrekkeligBraBraSvært mangelfullTilstrekkelig
Ørbekk (øst)E6BraVeldig braBraSvært mangelfullTilstrekkelig
Mjøsbrua (vest)E6BraBraBraSvært mangelfullTilstrekkelig
Kilde: ADAC


Testtaperen Starovicky.      Foto: ADAC
Testtaperen Starovicky. Foto: ADAC Vis mer
<strong>Og slik ser det ut på en drømmerasteplass:</strong> Bilde fra Sperbes (øst). Foto: ADAC
Og slik ser det ut på en drømmerasteplass: Bilde fra Sperbes (øst). Foto: ADAC Vis mer
<strong>Også en vinnerplass:</strong> Gaishorn i Østerrike. Foto: ADAC
Også en vinnerplass: Gaishorn i Østerrike. Foto: ADAC Vis mer


Fra best til verst

Kun 11 av de 101 rasteplassene som er testet, er belønnet med toppkarakteren svært bra: Fem i Østerrike, tre i Kroatia og en i hvert av landene Sverige, Italia og Ungarn.
Sveriges beste rasteplasser

Rasteplassene er vurdert og karaktersatt i fire kategorier: trafikk og parkering, utendørsområde, sanitæranlegg og personlig sikkerhet. Sanitæranleggene har størst betydning i forhold til totalkarakteren, og her er det også mye å utsette. De desidert skitneste toalettene befinner seg i Tsjekkia, Slovakia og Slovenia - så reiser du i disse landene kan det være greit å finne alternative løsninger.

Landene det er farlig å kjøre bil i

Testvinneren Gaishorn er ifølge ADAC en god representant for en perfekt rasteplass: Den ligger flott til i lanskapet, er velholdt og utstyrt med piknikplasser og klatrestativer, det er rene toaletter med stellerom og dusj, og nattestid er den godt belyst og utstyrt med videooveråkning og nødtelefon.

 Foto: ADAC
Foto: ADAC Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer