Emma Crawford døde alt for tidlig.
Emma Crawford døde alt for tidlig.Vis mer

Raskeste kiste vinner

Kisterace, kisteparader, en tuberkulosedød ung kvinne. En makaber og likevel festlig festival – selvsagt i USA.

Her vil kistene hagle ned hovedgaten, sammen med døde ”Emmaer”. Det er tid for en merkelig og makaber festival i USA - Emma Crawford Memorial Coffin Races & Festival. Stedet er den lille byen Manitou Springs, like ved Colorado Springs i Colorado.

Huj hvor det går

Makaber moro er en grei karakteristikk av denne merkelige begivenheten. Stakkars Emma Crawford som døde så alt for ung, hedres gjennom en festival der kister står i fokus. I år starter det hele med en spøkelsesrundtur fredag 27. oktober, før det bærer løs med kistemoro lørdag klokken 11.

Kiste etter kiste vil finne veien ned Manitou Avenue til lystige jazztoner. Deretter er det den store begivenheten – kisteløpet. Hver kiste skal ha en Emma om bord, og fire sørgende. Kistene er svært så personlig dekorert og utstyrt av lokale deltakere. Her er deltar blindeforbund, kiltkledte skotter og team med røykemaskiner i kistehekken. De sørgende står for fremdriften ned Manitou Avenue, og det er selvsagt viktig å være raskest!

Ny vri på gammel historie

Emma forelsket seg i dette vakre landskapet og ble etter eget ønske begravd på toppen av Red Mountain.
Emma forelsket seg i dette vakre landskapet og ble etter eget ønske begravd på toppen av Red Mountain. Vis mer

Kisterløpene er faktisk av ganske ny dato, selv om forhistorien er gammel. Siden 1995 har byen holdt denne festivalen til ære for en ung kvinne som døde alt for tidlig. Unge Emma Crawford reiste ved århundreskiftet til Manitou i håp om å kurere sin tuberkulose. Her døde hun brått, like før hun skulle gifte seg. Etter eget ønske ble hun begravd på toppen av det lokale Red Mountain av sin forlovede. For få år siden ble imidlertid gravfreden forstyrret. Levningene og kisten med inngravert navn, ble funnet ved foten av fjellet. Antakeligvis skyllet ned fra toppen av vær og vind.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne tragiske historien er altså foranledningen til en av USAs merkeligste festivaler.

Slik reiser du hit

Manitou Springs ligger i Colorado. Du reiser hit enklest med fly til Colorado Springs som kun ligger en kjapp taxitur unna. Du kan også komme deg hit fra Denver.

Billig reise?

Er du lysten på en billig ferie i siste liten? Ta en titt på vår oppdaterte restplassoversikt. Er du i tvil på hvor neste reise burde gå? Sjekk lesernes egne vurderinger og reisebrev i Din Reiseguide.