Rariteter og spesielle retter

Du kan få alt fra kinesisk og indisk til fransk og britisk mat på Jersey. Men selvsagt har øya også sine helt egne spesialiteter…

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva med litt "black butter", deilig karamell, fet jersey-cream, kravlende "ormer" eller østers fra havbunnen. Jersey er en frodig og grøderik øy som høster deilige spesialiteter både fra landjorda og fra havet.

Tradisjonelle retter

Får du tilbud om Bean Crock bør du vite at det er en av øyas spesialiteter. Her legges tørkede bønner (som er vannet ut over natten) i en keramikkjele før de kokes sammen med urter og griselabber. Det er faktisk opprinnelig en frokostrett, men spises nå heller som middag sammen med en god porsjon fransk brød.

Des Boudelots er epler som bakes i en krydret deig. Fiottes er boller av mel, sukker og egg som kokes i melk. Spises tradisjonelt på langfredag. La Soupe d'anguelle er suppe kokt på ål, garnert med gylne blomsterblad.

Søtt og godt

Hver høst samler de unge bøndene sammen epler fra siderepletrærne for å lage black butter. Eplene skrelles før de kokes i opp til to døgn under stadig omrøring. Når mengden er redusert til det halve, tilsettes epler, sukker, sitron, lakris og krydder - fortsatt under omrøring og koking. Det ferdige produktet fylles i glasskrukker og spises som syltetøy. Du kan faktisk være med på produksjonen på Hamptonne Country Life Museum siste helgen i oktober.

Jerseys berømte gyldenbrune kyr produserer en spesielt fet og god melk. Av den lages både smør, fløte og melkeprodukter. I tillegg produseres deilig karamell med utgangspunkt i melkeprodukter fra Jerseykuen.

Bakverket er gjerne søtt. For eksempel Jersey Wonders som ligner på store smultringer.

Til innhøsting

Jersey Royal poteter kan du for eksempel kjøpe direkte fra bonden via såkalte "honesty boxes". Her er det tydeligvis utsolgt. Bare kassa står igjen... Foto: Karoline Brubæk
Jersey Royal poteter kan du for eksempel kjøpe direkte fra bonden via såkalte "honesty boxes". Her er det tydeligvis utsolgt. Bare kassa står igjen... Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Jerseys poteter, Jersey Royals, er et av øyas viktigste jordbruksprodukter. I sesongen kan du finne dem til salgs i såkalte "honesty boxes" langs veien. Du tar det du trenger, og betaler i en kasse som står i boksen sammen med varene.

Med store sandbanker og en fiskerik skjærgård er Jersey godt forsynt med alle typer sjømat og fisk. Spesielt eksklusiv er The Ormer - en sjelden havsnegle som ikke finnes lenger nord enn her. Den får du fersk kun mellom september og april. Det er også godt med østers, krabber, hummer og flere flate fiskeslag.

Jersey har også sin egen vin fra La Mare Vineyard. Der produseres både hvitviner og grapple - en vin basert på Jerseys epler og druer. Vinfarmen tilbyr omvisning og vinsmaking.

Andre særheter

Jersey produserer den kanskje største kålen i verden. Opp til 3 meter (!) kan den bli. Bladene plukkes regelmessig av og brukes til krøtterfôr, innpakning for mat eller kålloff - deig som pakkes inn i kålbladene før det stekes. Stokkene som bladene vokser på er helt rette, og benyttes til å lage vandrestokker av.