Rare spørsmål om Norge

Blir du med på å se "Norway the nutty way", får du kanskje med deg en "slave church" også.


Turistinformasjonene i Oslo, Bergen og på Nordkapp kan fortelle om mange morsomme episoder med utenlandske turister.

Hip-hop bussen

Visit Oslo har opplevd flere misforståelser rundt sightseeingbussens "hop on/hop off"-konsept. To shoppeglade amerikanske damer kommer inn på turistinformasjonen:

- Hiii, we would like two senior tickets for the Hop'n'shop bus ...

En annen turist spurte etter "The hip-hop bus".

Bodil Sandøy ved Visit Oslo forteller at informasjonsmedarbeiderne må være gode til å gjette seg til hva folk EGENTLIG spør etter:

- Unnskyld, har dere sånne varme skinker i Norge?

Det viste seg at damen mente varme KILDER ...

At det var?

Og her er e-posten turistinformasjonen fikk fra Japan:

"Please let me know the time of the low moon of toroms ... how is it before or after jan 22?"

- Her slet vi litt med å skjønne hva han mente, forteller Sandøy.

Visit Oslo måtte sende ham en e-post og be ham spesifisere. Da fikk de følgende svar tilbake:

"I am sorry that explanation is so insufficient as the point. I want to see aurora certainly. Several low moon order days heard that it was suitable for admiration. Then, I want low moon to teach when it is. If mail also splendid and there are sushi and a document which sees and understands some by the eye by it, please give a reply facsimile. I am sorry to be trouble. I need your help well..."

- Hm...vi skjønte vel såpass at det hadde med Nordlys å gjøre ... men ..., sier Sandøy.

Chicken river

En annen morsom historie fra Visit Oslo er de to jentene som kom bort til skranken og fortalte at de lette etter et sted som på engelsk betydde noe á la "chicken river".
De kreative konsulentene kom til slutt frem til at de mente Hønefoss.

Alle fjorder i Norge ser slik ut, og da blir man naturlig nok skuffet over for eksempel Oslofjorden. Her fra Geiranger. Vis mer


Sukkerfjord og slavekirke

Til turistinformasjonen i Bergen kommer det mange turister som vil se fjordene våre. Og da må de vel ta turen til verdens lengste fjord, "Sugarfjord"? På norsk heter den imidlertid Sognefjorden.

Norske stavkirker er unike. Men navnet er litt vrient. Visit Bergen skjønner jo hva turistene vil se når de snakker om "dragon churches". Men det krever litt fantasi for å forstå hva de mener med "slave churches".

Norge i ekspressfart

Turistinformasjonen ved Nordkapp får mange besøk av cruiseturister som lurer på det meste. Vet ikke turistinformasjonen hvor mange fuglefjell det finnes i Norge? Men hvor mange øyer med fugl finnes det da? Blir reinsdyra født med horn? Og bader samene?

Noen vil få med seg så mye som mulig på Norgesferien sin. En amerikaner hadde et fire timers stopp ved Nordkapp før cruisebåten seilte videre. Han ville gjerne få med seg både Nordkapp, fjordcruise og Stavanger by når han først var i Norge.

Mystisk midnattssol

Det er gjerne den magiske midnattssola som er den store turistmagneten i Nordnorge. Men den er nå ganske mystisk, også. Noen turister tror det er en egen sol som skinner om natten, og turistinformasjonen ved Nordkapp forteller at en kineser til og med trodde at den bare kom frem akkurat ved midnatt.

Vrien nøtt

Den mest kjente turistruta i Norge, er Norge i et nøtteskall, eller Norway in a nutshell. Men ikke alle er så flinke til å huske hva turen EGENTLIG heter. Her er noen varianter Visit Oslo og Visit Bergen har hørt:

  • Norway in a hazelnut
  • Norway in a thousand nuts
  • Nutshell with Norway
  • Norway the nutty way
  • ...og kanskje aller best, siden klimaet her i landet nesten er tropisk:
  • Norway in a coconut