Raner med pulver

Slik går landeveisrøverne frem.

De jakter på verdier, også langs norske veier. Foto: colourbox.com
De jakter på verdier, også langs norske veier. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av juni gikk politiet ut og advarte mot rumenere som trenger hjelp langs veiene i Østfold. Litt senere ble tilsvarende tilfeller rapportert fra Arna utenfor Bergen, der fire personer fra Romania ble pågrepet.

Nå har noen også slått til i Hedmark. Tirsdag formiddag ble en norsk tankbilsjåfør ranet på en rasteplass på E6 ved Strandlykkja i Stange kommune i Hedmark, melder TV2. Sjåføren skal ha blitt sprayet med et pulver i øynene av personer i en rumenskregistrert mørkeblå Audi stasjonsvogn. Politiet jakter på bilen med veipatruljer og helikopter.

Ikke bare ran

Landeveisrøverne benytter forskjellige metoder for å få kloa i verdisakene dine.

Slik prøver de seg:

De bulker bilen din: De dumper inn i deg på motorveien, og forsøker dermed å presse deg av veien. Tips:Ikke stopp

Bilen din blir punktert i byen: De stikker hull i dekket ditt, for etterpå å leke den barmhjertige samaritan. Tips: Ikke la deg lure, pass på verdisakene i bilen.

Når du stopper for rødt lys: Mopedister river til seg vesker og verdisaker når du stopper for rødt lys i turistmetropoler. Tips: Lås dører og bagasjerom, og hold vinduer lukket.

Regelrette ran: Yrkessjåfører er mest utsatt, for eksempel når de raster, men også turister blir ranet. Kan benytte avledning i form av pulver (som i hendelsen i Hedmark) eller andre manøvrer for å sett deg ut av spill. Tips: Hold øynene oppe på rasteplasser, og stopp heller på bemannede bensinstasjoner enn vanlige rasteplasser, selv om ranerne kan holde utkikk etter ofre overalt.

De er "hjelpsomme": Se opp for "velmenende hjelpere" langs landeveien som for eksempel kjører opp på siden av deg og gir signaler om at det er noe galt med bilen din. Tips: Kjør videre, ikke stopp!

Ikke gå fra bilen om du kan unngå det: La aldri bilen stå ulåst med nøkkelen i, selv om du oppholder i nærheten og ser bilen. Tips. Lås bilen, og gjem verdisakene.

Leiebil fremfor egen bil i utlandet: Norske skilter forteller gjerne at her er det noen som er på tur med store verdier i bagasjen. Tips: Du kan være tryggere i leiebil i utlandet.

Kilde: ADAC og Europeiske


- De forsøker å tilkalle oppmerksomhet, de later som de har fått motorstopp, sier de ikke har penger, og ønsker å bytte gull mot kredittkort eller penger. Vi har flere meldinger om slike hendelser langsmed E6-aksen i Østfold, men det vil nok være å finne hele veien hvor det er aktuelt å stille seg opp - også nedover Sverige og Europa, fortalte Tommy Antonsen ved Østfold Politidistrikt til DinSide.

Les også: 20 tips for en ransfri ferie

Verst i Italia

Den tyske bilinteresseorganisasjonen ADAC advarer spesielt bilturister i Italia, Frankrike og Spania mot veiranere og -svindlere. Spesielt advarer de mot punkteringsbander: De stikker hull på dekket ditt mens du står parkert, og når du så begynner å kjøre, kommer det en bil opp på siden din som signaliserer at du har punktert - og de vil gjerne hjelpe deg ... Det ender gjerne med at verdisakene dine er vekk når punkteringen er fikset ...

Les også: Den frekke tyven avslørt på bilde

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer