Padlebåter i Torrens. Foto: Sindre Storvoll
Padlebåter i Torrens. Foto: Sindre StorvollVis mer

Rågrønne friluftsopplevelser

Adelaide er en grønn by. 29 parker innenfor bygrensene utgjør 45 prosent av byarealet.

I Adelaide er det ingen kontrast mellom natur og by. Mange av avenyene er pyntet av grønne fingre, elven Torrens deler sentrum i to, og gressmarker og parker innhyller sentrum på alle kanter. 29 parker innen grensene, utgjør imponerende 45 prosent av byarealet. Disse har lekeplasser, idrettsområder og fine terreng for piknik. En er japansk og en annen (Morialta) har gode klatremuligheter.

På toppen av den den lokale Belair-gaten, ligger Windy Point Lookout. Selv om stedet har vind mer enn amerikanske rikmannsboliger, er lokasjonen optimal for å se byen i perspektiv og kanskje lure armen rundt skulderen på den jenta/gutten du liker best.

Glimt fra den botaniske hagen. Foto: Sindre Storvoll
Glimt fra den botaniske hagen. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


5.000 roser

Den botaniske hagen er byens grønne opal. Dens 125 mål inneholder sjeldne planter, sære samlinger, innsjøer og minneverdige bygninger, som finkjemmes av 1,4 millioner besøkende årlig. Lukt på 5.000 forskjellige roser i den internasjonale rosehagen eller opplev en innendørs regnskog i 200-års konservatoriet (Bicentennial Conservatory). Artikkelforfatteren synes bygningen er finest utenfra, om man har sett regnskog før. For 1-9 australsk dollar (NOK 5-46) avhengig av alder/okkupasjon kan man se en konstruert jungel i badstue-temperatur, noe som er lite behagelig dersom dagen utenfor holder 30 grader og knallsol.

Utenfor sentrum, er det ikke mange bilminuttene til mindre og større nasjonalparker. Mount Lofty Summit er den beste og høyeste utsikten over byen og omegn. Mange velger å ta fjellturen fra idylliske Waterfall Gully (folkelig oversatt "fosserenna"). På toppen finnes botanisk hage, suvenirbutikk, restaurant, og turistinformasjon. 20 minutter bruker bussen eller bilen fra sentrum. Mount Lofty er en fin stopp på vei til Cleland Wildlife Park (se familiebyen) Rutebussen venter faktisk 5-7 minutter på deg, om du kun vil få oversikt og ta et par bilder!

Utsikt fra Mount Lofty. Foto: Sindre Storvoll
Utsikt fra Mount Lofty. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Tre mil med strandlinje

30 minutter på trikk eller mindre i bil tar deg til havet. Vannet her deles av fisk, delfiner og en skipskirkegård. På vestsiden av Adelaide møter havet nærmere 30 kilometer med strandlinje. De nærmeste og mest kjente er West Beach og Glenelg. Sistnevnte kalles ofte "lille Norge" på grunn av bosetningsmønsteret til våre landsmenn i Adelaide. Dets senter, Holdfast Bay, har hundrevis av butikker og restauranter.

Les videre:

>> Attraksjoner: Nok å gjøre og drikke
>> Shopping, mat, uteliv
>> Familiebyen
>> Sykepleierstudent i Adelaide
>> Kjekt å vite
>> Adelaide i BILDER