Raftingopplevelser fra 350,-

Fra å bli sett på som farlig og risikofylt for drøye ti år siden, er rafting blitt rimelig stuereint. - Rafting er lightversjonen av ekstremsport, sier Magnus Lilleengen i Skjåk Rafting.

Publisert
Sist oppdatert
Noe vannkjenning må påberegnes.<br />
<I>Foto: Jølster Rafting AS</I>
Noe vannkjenning må påberegnes.
Foto: Jølster Rafting AS Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Rafting for 2-åringer og 80-åringer. Etter en ringerunde til 11 av landets raftingarrangører, får vi historier om alt fra veldig unge til veldig gamle som har testet rafting. For det finnes turer for de fleste, som dekker de fleste ønsker. Det er begynnerturer, familieturer, ekstremturer og ekstrem pluss-turer. Det burde absolutt være mulig å finne en tur som tilfredsstiller det du er ute etter.

Vi har sjekket hva du får og til hvilken pris, hos 11 raftingselskaper. Vi har konsentrert oss om kortere turer og heldagsturer – men kun turer som er gjennomførbare på en dag. Det finnes også turopplegg som strekker seg over flere dager og med overnatting ute i naturen; er du interessert i dette, bør du kontakte det aktuelle raftingselskapet.

Vi gjør oppmerksom på at oversikten på ingen måte er komplett, men gir et bilde av hva du får og til hvilken pris. For mer utførlig informasjon om turen, bosted og andre opplysninger, bes du kontakte turistkontoret i det området som er aktuelt for deg eller de enkelte selskapene. Vi råder deg også til å forhøre deg om turopplegg hos arrangøren, for å finne ut om dette er et arrangement som passer deg. Husk at det er mange muligheter, og mange forskjellige måter å arrangere en raftingopplevelse.

Sikkerhet

Rafting er vanligvis ferdsel på elv med gummiflåte. Det arrangeres også deep sea rafting - for eksempel i Lofoten. Her har vi imidlertid konsentrert oss om elverafting.

Sikkerheten hos raftingselskaper som i dag tilbyr kommersielle turer, er god. Ved raftingsportens oppstart på slutten av 1980-tallet, var sikkerheten ikke den samme som i dag. Da la man for eksempel ut på tur selv om vannstanden kanskje strengt tatt var for høy. I dag er sikkerheten til en viss grad regulert av krav fra Barne- og familiedepartementet, og i tillegg er det en streng internkontroll selskapene imellom.

Risiko

Det er selvsagt en viss risiko forbundet med sporten, men er du ved normalt god helse og gjør som du blir fortalt, er det liten risiko for skader. De vanligste skadene er slagskader, blåmerker og oppskrubbing.

- Rafting er en blåmerkesport, sier Magnus Lilleengen i Skjåk Rafting. Den største risikoen er å få et slag fra åra til en ivrig kar som padler ved siden av deg. Og så er det selvsagt risiko for å få blåmerker på rumpa og litt slikt, forteller Lilleengen videre.

- Det aller farligste er dersom man forsøker å stå i elva, forteller Miri Camilla Jørgensen i Sjoa Rafting. Hvis man fristes til å reise seg opp og stå i en elv som er relativt grunn, og setter fast foten i en elv med såpass mye kraft, kan man presses nedover og få alt vannet over seg, forteller Jørgensen videre.

Du blir selvsagt instruert i oppførsel på elva, før du legger av gårde. Du blir også instruert i hva du skal gjøre dersom noen skulle falle ut av flåten, og selvsagt hvordan du skal oppføre deg dersom det er du som havner i vannet. På ekstremturer må du hoppe i elva og bevise at du greier å svømme inn til land – men også på normalturer oppfordrer man gjerne til at du tester det våte element før avgang.

- Vi oppfordrer folk til at de skal prøve å svømme først, forteller Lilleengen i Sjåk Rafting. Vi anbefaler et ”frivillig sjokk” først, sier han.

Når er det best å rafte?

Når på året det er best å rafte, kommer helt an på hvilke preferanser du har. Når det er mye vann i elva, går det fortere, det er større bølger og mer fart. Er det lite vann, er det teknisk vanskelig, og droppene er høyere.

Sesongen hos norske raftingselskaper varer jevnt over fra mai og til september. Det er typisk mye vann i elvene om våren fram til midten av juni, som en følge av snøsmeltinga. Store mengder regn fører selvsagt også til mye vann i elva.

Stille raftingopplevelse.<br />
<I>Foto: Jølster Rafting AS</I>
Stille raftingopplevelse.
Foto: Jølster Rafting AS Vis mer

Krav

De aller fleste selskapene har en aldersgrense på 16 år for deltakelse på normalturer. På ekstremturer er aldersgrensen stort sett 18 år. Man har også familieturer, som foregår i snillere elvestrøk, og hvor man tillater barn helt ned i tre års alder, men da selvsagt sammen med foreldre eller foresatte. Dersom ruten inneholder deler hvor vanskelighetsgraden er for drøy for små barn, blir barna geleidet rundt det vanskelige partiet på land, og opp i båten lenger nede.

Det stilles ingen fysiske krav til deg som deltaker på en slik tur, utover alminnelig god helse. Det er heller ikke tilrådelig å sette utfor de villeste strykene dersom du har en sykdom som kan utløses av stress eller kaldt vann – som eksempelvis diabetes eller hjertesykdom. Det stilles krav til svømmedyktighet – og til padlekraft. En normalt utrustet nordmann vil ikke ha noen problemer med å rafte.

Priser

Vi har sjekket prisene på raftingturer av varierende lengde – men alle innenfor en dag – hos 11 selskaper. Prisene varierer fra 350 kroner for de korteste turene, til 990 kroner for den lengste. De typiske dagsturene på rundt 5 timer, koster fra 650 til 770 kroner. Dette dekker alt utstyr og transport, og de fleste har lunsj inkludert. Rundt halvparten av selskapene har varierende priser avhengig av hverdag eller helg.

Billigste dagstur på ukedagene tilbyr Norwegian Wildlife & Rafting og Flåte-Opplevelser as, som begge har turer i Sjoa. Billigste dagstur i forbindelse med helg, får du hos Flåte-Opplevelser -for 650 kroner. Like etter følger Opplev Oppdal og Skjåk Rafting. Begge tar 690 kroner – uansett dag.

Merk at høyere vanskelighetsgrad også betyr høyere pris hos de fleste.

 • Her kan du se tilbud, priser og hva du får.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer