Rafting i Lofoten

FART & SPENNING: Iført overlevelsesdrakt og heltemot ser vi Lofoten fra gummibåt i 65 kilometer i timen. Vi har blitt lovet at vi flyter dersom vi faller til sjøs ... Bli med på havsafari i Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Endelig inne i overlevelsesdressene.
Endelig inne i overlevelsesdressene. Vis mer


LOFOTEN (DinSide Reise): Skyene henger tungt over Lofotalpene og dekker de snøkledte fjellene som ennå dominerer fjellrekken i begynnelsen av juni. Det regner, og vinden blåser surt rundt hushjørner og byvante småskoføtter.

Vi har gjort som vi ble oppfordret til, og funnet fram ullundertøy, ullsokker, høyhalset genser, vinterjakke, lue og votter, og vi er noe bekymret for hvordan det skal gå med kroppstemperaturen på den timeslange turen fra Skrova til Henningsvær. Men det er før vi får på oss overlevelsesdressen.

Godt hjulpet av raftingguide Paal Sletten i Lofoten Opplevelser as, får vi bakset oss inn i den gigantiske overlevelsesdressen. Vi blir lovet at dressen vil holde oss flytende dersom vi skulle falle til vanns underveis. - Om vi ikke drukner i dressen før vi overhodet kommer så langt som til båten, da ...

>> KLIKK HER for å se BILDESPESIALEN fra havsafari i Lofoten

Havsafari

Vi er på havsafari i Lofoten, og skal kjøre fra øya Skrova og inn til Henningsvær i en noe avansert gummibåt (båttypen kalles rib, og har kjøl i glassfiber og tykke gummipølser rundt sidene). Man skiller mellom havrafting og havsafari. Begge typen turer går med motoriserte riber, men utfluktene har forskjellig mål: Mens havsafariturene fokuserer på naturen, er havraftingen en mer sportslig aktivitet med fokus på fart og spenning.

Bølger? Bare litt

Vi border båten og setter oss på anviste plasser. De med ryggtrøbbel settes bak i båten, og to staute karer blir plassert fremst. Vi har gjort forundersøkelser om båtens egenskaper, og ber om å bli plassert midt i båten, på linje med førereren. Der blir ikke bølgehoppingen så ille, og føreren vil se om vi ramler over bord ...

- Blir det tøft, er det mye bølger, spør en av våre medpassasjerer før takeoff fra Skrova?

Vår skipper, Paal Sletten, har jobbet som havsafariguide i Lofoten i sju-åtte år.
Vår skipper, Paal Sletten, har jobbet som havsafariguide i Lofoten i sju-åtte år. Vis mer


- Neida, det er bare litt akkurat over mot fastlandet, svarer Peer, og det blir ikke så ille, lover han.

Vi lunker ut fra Skrova i sakte fart, baugen peker mot himmelen og sperrer det meste av utsikten fremover. Vel ute av havneområdet, skyver skipper Peer gasshåndtaket stadig mer oppover og lar de 150 hestekreftene som henger i hekken løfte båten opp i plan. Baugen legger seg horisontalt, og sikten fremover er reddet.

Så kommer bølgene.

Full fart på havsafari.
Full fart på havsafari. Vis mer


Hold fast!

Vi har fått instrukser om å holde oss fast. Sittende på høyre side skal vi holde oss fast til ytre tau med høyre hånd, og vende nesen forover, i kjøreretning. Med venstre hånd skal vi holde oss inn i båten. Vi klamrer oss fast til det glatte tauet som best vi kan, og forsøker å holde blikket og nesen rettet fremover mot baugen - men med en overlevelsesdress med druknepotensiale og piskende regn mot ansiktet, viser det seg snart at dette med å se fremover en utfordring.

Vi klassifiserer det å holde seg fast som primæroppgave, og det å gjøre turen så komfortabel som mulig får andreprioritet. Vi finner raskt ut at det lønner seg å svikte i knærne og hoppe med, når båten treffer bølgene. Gutta fremst i båten ligger nesten langflate med nesa mot gummipølsa mens de tydeligvis sliter med å holde seg fast. Noen skriker meg i øret at de synes det går for fort, at føreren må slakke av litt på farten. Han gjør det, og riben vender nesa fornærmet i været.

Raftinglysten?

Hva frister deg mest? (Avsluttet)
Elverafting(42%) 91
Havsafari(36%) 79
Havrafting(22%) 48
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Elverafting vs. havrafting

Du tenker kanskje umiddelbart på elverafting når det er snakk om rafting, havrafting og havsafari, men det er himmelvide forskjeller mellom den type rafting som foregår i Sjoa og andre elver, og den raftingen som foregår på flatt vann. Mens du er aktivt med å padle og styre gummibåten under elverafting, kan du konsentrere deg om å holde deg fast på havsafari og havrafting. Du slipper brusende elvestryk og bratte fall, som nok kan virke skremmende på mange. Men også på havrafting må du skrive under på at du deltar på eget ansvar. Havsafari er snillere, og kan passe for de fleste. Er du ikke båtvant, vil nok en safaritur være en ekstrem nok opplevelse i seg selv, så rafting-varianten på eget ansvar vil være unødvendig for mange.

Smult farvann

Vi nærmer oss land, sjøen blir roligere, og det samme blir båten. Riben hopper ikke like brått og mye som den gjorde på overfarten mellom øyene, og vi lar musklene slappe litt mere av. Kankje er det også fordi vi kjenner farkosten bedre etter det første heftige møtet over fra Skrova. Vi kan lene oss tilbake og nyte utsikten og følelsen av å flyte helt inntil fjellveggene og mellom de små skjærene og øyene. Men tåka skjermer fortsatt mot innsyn til de hvite fjelltoppene og mye av fulgelivet, og den gedigne nær-ved-å-drukne-overlevelsesdrakten skjermer dessverre for endel syns- og sanseinntrykk.

Farten sakkes med Henningsvær i sikte, og man kan tenke litt mindre på å holde seg fast, og konsentrere seg om å nyte naturen.
Farten sakkes med Henningsvær i sikte, og man kan tenke litt mindre på å holde seg fast, og konsentrere seg om å nyte naturen. Vis mer


Vi tøffer rolig inn i havna i Henningsvær, og defilerer en ekstra runde foran nær folketomme brygger. Noen enslige sjeler fotograferer de heroiske ribseilerne som siger inn i havnen og lyser opp en tåketung og ellers ganske grå junidag.

- Hvor fort kjørte vi? spør vi spent etter å ha lettet oss for en god del kilo med overlevelsesdress og fått en smak av kald og deilig juniluft inn på den svette kroppen.

- 35 knop, svarer vår ribskipper for dagen, Paal Sletten. Men båten er bare middelet, og målet er naturen, fortsetter han.

- Jaja, prøv å si det til vår bekymrede venn på bakre flanke, tenker vi i vårt stille sinn.

Dersom du har mulighet til det, vil vi anbefale deg å vente på godværet før du drar på havsafari. Du vil nok få en helt annen naturopplevelse uten lue og hette, og med sikt til fjelltoppene.

Sjekk hvilket opplegg de ulike aktørene har. Du kan dra på rene safariturer, eller på havørn- eller spekkhoggersafari. Havørnsafari kjøres sommerstid, mens spekkhoggersafari kun går vinterstid. Regn med rundt 300 kroner for en times safaritur.

>> KLIKK HER for å se BILDESPESIALEN fra havsafari i Lofoten.

>> KLIKK HER for å se hvem som tilbyr havsafari og havrafting i Lofoten og andre stedet langs norskekysten.