Råd om øyhopping

Er øyhopping likefrem, eller bør det planlegges grundig på forhånd? Reiseeksperten gir svar.

Publisert
Sist oppdatert

Heisann! Kan du si noe om øyhopping? Er det generelt dyrt eller billig? Hva bør man passe seg for? Bør man forhåndsbestille øyhopperturen (båter og evt overnattinger) eller er det trygt å satse på å gjøre det man vil der nede? Jeg har tenkt å reise til Hellas.

Fritt men tidkrevende

Santorini er et godt utgangspunkt for øyloffere i Kykladene. <I>Foto: Roald Bergstrøm</I> Foto: Roald Bergstrøm
Santorini er et godt utgangspunkt for øyloffere i Kykladene. Foto: Roald Bergstrøm Foto: Roald Bergstrøm Vis mer

I fjor vår publiserte DinSide en omfattende artikkel om øyhopping i Hellas. Her kan du finne mange gode råd for din reise.

 • De beste lofferutene i Hellas
 • Båtloffing i Hellas er definitivt en billig måte å reise på, men du kan risikere å ende opp uten tak over hodet noen netter, om du ikke planlegger litt på forhånd. Det kan være greit å ordne overnatting for dagen du ankommer og dagen før du reiser. Da vet du likevel hvor du skal være, så det ødelegger ikke muligheten for innfall underveis. Hvor lett det blir å skaffe bosted, avhenger av når på døgnet din båt ankommer reisemålet. Jo senere på dagen, jo færre ledige rom tilgjengelig. Vet du at båten ankommer nattetid, kan det være greit å ringe et hotell for å bestille rom på forhånd. Både turistkontorer og reisehåndbøker kan være nyttige hjelpemidler i så henseende.

  Romtilgangen avhenger også av når du reiser. Juli og august er høysesong, ellers om året er det greit, og rykksekkturister er populære bytter for uleiekåte grekere. Du slipper nemlig å lete - de som har rom til leie stiller seg gjerne opp på fergeleiet for å kapre nyankomne gjester. Historiene er mange om dem som ble lovet gangavstand til sentrum, slo til usett, og havnet to mil unna ethvert tegn til annen sivilisasjon. Er mange på jakt etter leietakere, bør du derfor be om å få se stedet før du aksepterer tilbudet. Er det kamp om rommene, slår du til for en natt, og jakter videre på bedre muligheter neste dag. Og husk for all del å prute på prisene. Det hører med til øyloffe-ferien.

  Planlegging

  Det er ikke nødvendig å bestille fergebilletter på forhånd, de kan du kjøpe på stedet. Det er sjelden at de ikke har plass til en til. Mange av fergene er enorme, og heldigvis har sikkerheten blitt bedre etter den fæle fergekatastrofen for nesten to år siden.

  Husk imidlertid at tidsskjemaer ikke nødvendigvis er til for å holdes i Hellas. Det er ofte forsinkelser, selv når været er godt. Når den kraftige vinden fra nord, meltemien, pisker farvannene mellom øyene i Egeerhavet, kan det også hende at ruter blir innstilt. Du bør derfor beregne god tid for å sikre at du rekker flyet hjem.

  Gode utgangspunkt

  Hva du velger som startpunkt avhenger av hvor god tid du har, og hvor du ønsker å dra. Vil du til Sporadene i nord, er Aten eller Skiathos greie utgangspunkt. Til Aten kan du ta rutefly, til Skiathos går det charterfly, og mange selskaper selger kun flybilletter i tillegg til rene charterpakker. Vil du til Kykladene er også Aten greit. Har du dårlig med tid, kan det være en fordel å slippe lang transport ut til øygruppen, og heller ta et charterfly til Santorini. Tolvøyene eller Dodekanesene er et hett alternativ mot den tyrkiske kysten, og her er gode utgangspunkt Rhodos eller Kos. Begge tilgjengelige med charterfly.

 • Mer informasjon om de ulike øygruppene finner du her
 • God tur, hilsen Reiseeksperten

 • Tilbake til inneldningen.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer