Råd fra surfeeksperten


Jørgen Michaelsen er instruktør ved SurfSentrum surfeskole i Stavanger. Han har ridd bølger i mange år, og lært opp hundrevis av ivrige norske surfere.

- Sikkerhet er det første en nybegynner må tenke på, forklarer Michaelsen.

Foto: Courtesy of Queensland Tourism
Foto: Courtesy of Queensland Tourism Vis mer


- Det er viktig å ta havets krefter i betraktining før du hopper i det. Du kan ikke styre hvordan vannet beveger seg seg. Det er også visse ting du skal være oppmerksom på, særlig hvis det er andre surfere i vannet på det stedet du lærer. Et surfebrett er hardt og har skarpe finner, noe som kan skade deg stygt hvis du kræsjer eller blir overkjørt. På et surfekurs lærer du de grunnleggende reglene for surfing, men noe av det viktigste er å vite at det kun kan være èn surfer på hver bølge. Det er alltid den personen som er nærmest der bølgen brekker, som har rettighetene til å surfe bølgen ut. Hvis du ignorerer denne regelen og padler deg inn på en bølge som ikke er din, ja da kan det bli bråk, forteller Michaelsen.

Sterke følelser
Surfere er kanskje noen av de mest æresfylte idrettsutøverne du kan støte på. På verdensbasis er surfing en av de idrettsgrenene som blir utøvet av flest mennesker på et eller annet nivå. Grunnet den store populæriteten, og det at surfere gjerne reiser jorden rundt i sin jakt på den perfekte bølgen, verner lokale godt om sine egne bølger.

- Det kan være en del tøffe miljøer på de mest populære surfestedene, så det er viktig å respektere de lokale surferne. Hold deg gjerne litt i utkanten av av der de beste holder på, inntil du er god nok til å kontrollere deg selv i vannet og lese bølgene, sier Michaelsen.

Start på sandstrand
Man skal også velge begynnerstedene med omhu.

- Det beste er å finne en sandstrand med rolige og rullende bølger. Du har forskjellige typer bølger som brekker over forskjellige bunnforhold. Bølger som bryter på sandstrender er ofte snillere enn de som brekker på rev og sten. Det er ikke moro å kutte seg på revet hvis bølgen kaster deg rundt. Det er viktig å ha det moro og ikke være redd, sier Michaelsen.

Utstyr
- Å velge det rette utstyret er også viktig for å gi deg de beste mulighetene for å lære fort. Hvis du vil kjøpe ditt eget brett, så er det viktig å velge seg et langt brett til å begynne med. Etter hvert som du blir bedre, kan du gå nedover på lengden og tykkelsen på brettet. Skal du kjøpe deg en full pakke med brett og våtdrakt her i Norge, vil det koste deg fra 6.000 kroner og oppover. Når du har ditt eget utstyr er det bare å følge med på værmeldingene og surfe så ofte som mulig. Bølgene er gratis, ler Michaelsen.

>> Skoler for deg som vil lære å surfe i Norge

>> Surfeskoler i utlandet


 Foto: Cortesy of Queensland Tourism
Foto: Cortesy of Queensland Tourism Vis mer