Pudderperler i Colorado

Vi guider deg fra høy dollarfaktor i Aspen til løssnøkjøring og skibumstilværelse i sjarmerende westernbyer.

Fra det verdenskjente Aspen til løssnøkjøring og livet som skibums i sjarmerende westernbyer - Colorado burde kunne tilfredsstille de villeste skifantasier.

Det er få alpindestinasjoner som har et like stort mangfold som Colorado i Nord-Amerika. Her finnes det skibakker nesten uansett hvor du retter staven. Der det ikke er preparerte løyper, er det utrolige muligheter til å brøyte vei i det tørre pudderet.

Følger du veiene som går i slalom gjennom fjellstaten, vil små og store skisteder dukke opp på rad og rekke. Det er nettopp denne kombinasjonen av føreforhold og muligheter, som har gjort Colorado til den amerikanske skisportens vugge.

Himmelsk pudder

Staten ligger langt fra Stillehavet, på innlandssiden av fjellkjeden Rocky Mountains. Her oppe i høylandet er luften lite påvirket av havets fuktighet, noe som gjør snøen veldig lett og optimal for alpin moro.

I motsetning til her hjemme, trenger det ikke å være 15 kuldegrader og neglesprett for at det skal knirke under skiene i pudderparadiset. Solen er også raus i Nord-Amerikas skivugge, med et gjennomsnitt på rundt 300 oppmøtedager i løpet av året.

Aspen på sitt beste... Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany
Aspen på sitt beste... Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Vis mer


Fint vær om dagen og kalde, snøfylte netter var det også da DinSide tok turen til Colorado. Vi opplevde å måtte børste 40 centimeter nysnø av bilen om morgenen, før den reneste påskestemningen glimret til utover dagen - en uke til endes. Skisesongen er stort sett lik den norske, og starter som regel i november og kan noen steder vare helt ut i mai/juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggerne i staten skryter også av de er nærmere himmelen enn noen andre i Nord-Amerika. Noe de med full rett kan si. Det er i denne delen av The Rockies du finner de høyeste og største fjellene. Mount Elbert topper lista med sin 4.399 meter høye trone i fjellmassivet som strekker seg 4.800 kilometer sørover fra British Columbia i Canada, til New Mexico i USA.

På ski i Afrika - du vil ikke tro hvor bra det er...

Tilgjengeligheten

Etter å ha landet på flyplassen i Denver, er ikke turen lang opp til Rocky Mountains. Statens hovedsete ligger på høyslettene ved østfoten av The Rockies. Herfra finnes det mange muligheter for transport til fjellene. De første skistedene dukker opp etter bare en og en halv times kjøring vestover langs riksvei I-70.

Kjøp deg et kart, og du vil raskt se at mange av bakkene ligger under en times kjøring fra hverandre. Dette gir deg muligheten til å oppleve store deler av Colorados ski-repertoar i løpet av en vinterferieuke. Og det uten at transportutgiftene trenger å kutte for dypt inn i feriekassa.

Det er en god idé å ha en base på et sted, og derfra ta dagsturer til andre anlegg. Det finnes mange ulike transporttilbud mellom skiområdene, men leiebil er nok å anbefale. Da kan du stoppe underveis og der det faller deg inn. Den offentlige transporten er heller ikke alltid helt til å stole på, fikk vi erfare.


After-ski

Selv om menneskene i Colorado går for å være vennlige og tilbakelente, er nok ikke de amerikanske after-ski tradisjonene så heftige som i Hemsedal, Trysil eller Alpene. Reiser du på skiferie med hovedtanke på å plante stavene lengst mulig ned i halvliteren og danse på bordene til popslagere, ja da kan du nok kanskje bli litt skuffet. Det er likevel mulig å finne en trivelig saloon eller bar hvor du kan dele dine skiopplevelser med andre.

Under finner du tips til noen av skianleggene i Colorado:

Aspen:

Dum Dummere, Aspen Extreme, Vanilla Sky og Legally Blonde. Ingen andre skisteder i USA har tatt del i like mange Hollywood-filmer som Aspen. Det er fra disse filmene vi kjenner byen som de rikes lekegrind. Med god grunn.

Her er verdens råeste skidestinasjoner...

Fra Snowmass, et av fjellene i Aspen.  Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany
Fra Snowmass, et av fjellene i Aspen. Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Vis mer


Det er ikke mange skibakker som har Gucci- og Pradautsalg som endestasjon. Hvor du som god kunde kan ta av deg skiene på trappen og gå inn for å nyte en gratis campari-and-soda-after-ski.

Om du skulle ønske å leie en hund med matchende pels for en dag, så skal visstnok det også være mulig i Aspen... Selv om prisene for lengst har stivnet, regnes byen likevel for å være Amerikas opprinnelige skibums-destinasjon. Aspen har en unik stemning som bare må oppleves.

Norsk pudder i verdensklasse...

Ett område - fire fjell
Når det gjelder skitilbudet, har Aspen en slående beliggenhet og geografi. Området består av de fire fjellene Aspen Mountain, Aspen Highlands, Buttermilk og Snowmass. Skitrekkene ligger separat fra hverandre, men det går gratisbusser som tar deg rundt til hvert enkelt av dem.

I Aspen Mountain finner du de mest utfordrende løypene, som til slutt ender opp i sentrum av byen. De er kjent for sine bratte heng og krappe kulekjøring, med opptil 42 grader helling.

Highlands er populært blant de lokale, og byr på store åpne områder for løssnøkjøring i terrenget. Her finner du også noen mellombratte og rolige partier hvis du velger å boltre deg i de 131 løypene fjellet har å tilby.

Buttermilk er kjent for å ha snille løyper for de som ikke liker det helt ekstreme. Et fint sted å ta med barna eller for deg som fortsatt har litt å pusse på teknikken.

Snowmass ligger cirka 1,5 mil fra Aspen, og har den største høydeforskjellen av alle bakkeanleggene i Nord-Amerika. Her finner man alt fra barne- og familievennlige løyper, til vanvittig skogskjøring og åpne vidder.


Priser
Prismessig ligger Aspen et godt hakk over mange av de andre skistedene i Colorado. Dette er stedet hvor du plutselig kan sitte ved siden av Bruce Willis eller Madonna i stolheisen, og da er det naturligvis ikke billig der. Vi anbefaler deg å ta med niste, da mat i anleggene er dyrt. Et dagskort som dekker alle de fire områdene, koster cirka 530 kroner for voksne, og et seksdagerskort koster 2.750 kroner. Dette er i høysesongen februar/ mars, og prisene varierer en god del med tidspunktet du velger å reise på.

Hvis ikke prisene på heiskort har skremt deg helt vekk fra tanken om å ta deg en tur, så kan du begynne å se etter et sted å bo. Det er mulig å finne "billige" pakketurer, hvor heiskort og overnattinger er inkludert. Hvis du ikke har krav om å bo sentralt, reduseres prisene en god del når du reiser et stykke ut av byen. Det finnes også en campingplass i byen.

Når du først er i Aspen, kan det å kikke på folk, biler og bygninger være en severdighet i seg selv. Hyttepalassene er i hundremillionerkroners-klassen, og her var første gang vi så en Bentley med skistativ. Aspen slår det meste på både luksus- og skifronten, om du bare har råd ...

Mer info: Aspens nettside

Steamboat Springs


Steamboat Springs er en idyllisk liten westernby som ligger helt i det nordvestre hjørnet av Colorado. Cirka 30 mil og fire timers kjøring fra flyplassen i Denver, dukker det sjarmerende lille stedet opp. På sin offisielle hjemmeside skryter Steamboat av å ha verdens fineste snøforhold. De har tatt patent på uttrykket champagnepudder, og viser til at snøen her er 70 prosent tørrere enn vanlig gjennomsnittssnø ...

Steamboat har litt mer "country feeling" over seg enn Aspen.   Foto: Steamboat/Larry Pierce
Steamboat har litt mer "country feeling" over seg enn Aspen. Foto: Steamboat/Larry Pierce Vis mer


Cowboysjarm
... noe DinSide ikke kan bekrefte rent akademisk, men vi må si oss enig at det var en unik opplevelse. Ikke bare var snøen og skiområdene utrolige, men det er også stemningen i den tradisjonelle westernbyen. Innrammet i de brutale fjellene og med mer landlige omgivelser, får du en ganske annen følelse av å være her enn i det luksuriøse Aspen. Det gjør muligens lommeboken din også.

Dette koster det å ta med ski på fly...

 Foto: Steamboat/Larry Pierce
Foto: Steamboat/Larry Pierce Vis mer


Selv om kostnadene ikke er like høye i Steamboat som i Aspen, så blir det aldri billig å kjøre på ski i USA. DinSide sjekket prisene for overnatting og heiskort i slutten av februar begynnelsen av mars. Hotell i sentrum og heiskort kom på cirka 6.500 kroner. Billigere pakkeløsninger finnes om du er fleksibel på datoer. Sjekk hjemmesiden deres i bunn av artikkelen.

Noe for alle
Skianlegget fordeler seg over seks sammenhengende fjell, og kan tilby alt fra barnebakker til offpiste-kjøring i verdensklasse. Stedet er også kjent for sine mange upreparerte skogstraseer, for de som liker å bruke trær som slalomporter. Det finnes 164 forskjellige løyper her, som tar imot i underkant av 10 meter snø hvert år.

Vennlige forhold
Utelivet i byen er rolig, men det er allikevel den typen sted man kan gå ut og treffe en ekte cowboy eller -girl, og bli venner over en Budweiser eller to. Det finnes mange restauranter og barer inne i byen, og noen få kilometer fra sentrum ligger det også naturlig termiske bad - ingen dum idé etter å ha kavet i snømassene hele dagen.

Steamboat blir mer og mer populært blant amerikanerne selv, og mange mener området er i en særklasse med sin kombinerte cowboy- og skistemning. Her holdes det okseridning om sommeren, og skirodeo hele vinteren.

På Nett: Steamboat nettside