Pudderperlen Colorado

Lei av dårlige norske snøforhold eller klar for å bytte ut årets alpetur med en annerledes skiopplevelse? Vi guider deg til Colorado, champagnepudderets paradis.

Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany
Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Vis mer


Fra det verdenskjente Aspen, like berømt for sin høye dollarfaktor som for flotte alpinbakker - til løssnøkjøring og livet som skibums i sjarmerende westernbyer. Colorado burde kunne tilfredsstille de våteste skifantasier av enhver legning.

For det er få alpindestinasjoner som har et like stort mangfold som Colorado i Nord-Amerika. Her finnes det skibakker nesten uansett hvor du peker staven, og der det ikke er preparerte løyper, er det helt sikkert noen som pløyer rundt i det sagnomsuste pudderet. Når du følger veiene som går i slalom gjennom fjellstaten, vil små og store skisteder dukke opp på rad og rekke. Det er nettopp denne kombinasjonen av føreforhold og muligheter, som har gjort Colorado til den amerikanske skisportens vugge.

Himmelsk pudder

Om du er rikmann eller bums, så er det allikevel skiforholdene som har blitt Colorados varemerke. Staten ligger langt fra Stillehavet, og på innlandssiden av fjellkjeden Rocky Mountains. Her oppe i høylandet er luften lite påvirket av havets fuktighet, noe som gjør snøen veldig lett og optimal for alpin moro.

I motsetning til her hjemme, trenger det ikke å være 20 blå og neglesprett for at det skal knirke under skiene i pudderparadiset. Solen er også raus i Nord-Amerikas skivugge, med rundt 300 oppmøtedager i løpet av et år. Fint vær om dagen og kalde, snøfylte netter var det også da DinSide tok turen til Colorado. Vi opplevde å måtte børste 40 centimeter nysnø av bilen om morgenen, før den reneste påskestemningen glimret til utover dagen. Skisesongen er stort sett lik den norske, og starter som regel i november og kan noen steder vare helt ut i mai/juni.

Rockey MountainsFoto:Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany
Rockey MountainsFoto:Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Vis mer


Innbyggerne i staten skryter også av de er nærmere himmelen enn noen andre i Nord-Amerika. Noe de i sin fulle rett kan si. Det er i denne delen av The Rockies du finner de høyeste og største fjellene. Mount Elbert topper lista med sin 4.399 meter høye trone i fjellmassivet som strekker seg 4.800 kilometer sørover fra British Colombia i Canada, til New Mexico i USA. Ikke rart Colorado er et ekte ski-eldorado.

Tilgjengeligheten

Etter å ha landet på flyplassen i Denver, er ikke turen lang opp til Rocky Mountains. Statens hovedstad ligger på høyslettene ved østfoten av The Rockies. Herfra finnes det plenty av muligheter for transport opp til fjellene. De første skistedene dukker opp etter bare en og en halv times kjøring vestover langs riksvei I-70. Ved å kjøpe deg et kart, vil du raskt se at mange av bakkeanleggene ligger under en times kjøring fra hverandre. Dette gir deg muligheten til å oppleve store deler av Colorados ski-repertoar i løpet av en vinterferieuke. Og det uten at transportutgiftene trenger å kutte for dypt inn i feriekassa. Det er en god idé å ha en base på et sted, og derfra ta dagsturer til andre anlegg. Det finnes mange ulike transporttilbud mellom skiområdene, men leiebil er nok å anbefale. Da kan du stoppe underveis og som det faller deg inn. Den offentlige transporten er heller ikke helt til å stole på tidsmessig, fikk vi erfare.

After-ski

Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany   Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany
Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Foto: Paul Morrison, Aspen Skiingcompany Vis mer


Selv om menneskene i Colorado går for å være vennlige og tilbakelente, er nok ikke de amerikanske after-ski tradisjonene så heftige som i Hemsedal eller i Alpene. Reiser du på skiferie med hovedtanke på å plante stavene lengst mulig ned i halvliteren og danse på bordene til svensk reggae hver ettermiddag, ja da kan du nok kanskje bli litt skuffet. Det er allikevel mulig å finne en trivelig saloon eller bar hvor man kan dele sine skiopplevelser med andre. Etter et pudderparty av en dag, skulle du nok også ha mye å snakke om, ville vi tro.

Vår guide til noen av skistedene i Colorado:

>> Aspen, Snowmass og Buttermilk
>> Steamboat

>> Nyttige tips for skiferien