Pudderdrøm i Myrkdalen

DinSides reporter reiste til Myrkdalen for å sjekke en av Norges største investeringer på alpinfronten denne vinteren.

- Du blir som en tiåring igjen når du kjører løssnø.

Linda Risanger ligger rett ut i skråningen fylt med pudder, spiser snø med begge hendene og ler.

Hun er en av fire heldige som jobber som skipatrulje i Myrkdal Fjellheiser. Skisenteret ved Voss Fjellandsby som har investert 75 millioner kroner før årets sesong. Finanskrise og ellers stram nasjonal økonomi ser ikke ut til å ha punktert entusiasmen hos verken ledelsen eller de som jobber her.

Store ting på gang

Vi har akkurat tatt den nye ekspressheisen fra bunnstasjon og blitt (de)motivert av Verdenscupen i freestyle, kulekjøring som er i full gang i bakken under oss. På hoppkanten øverst i løypa står løpssjef Kari Traa og passer på at akrobatikken skjer etter kunstens strenge regler.

Dagen før ble det første verdenscuprennet i skicross arrangert i senteret. Det har skjedd, og skjer fortsatt store ting i Myrkdalen denne sesongen. Ifølge dagelig leder i Myrkdal Fjellheiser, John Ivar Norheim, satser anlegget på å være et av Nordens største innen 15 år. Da skal anlegget få en kapasitet på 15.000 gjester per dag. I dag tar de imot rundt 3.000 på en god helgedag.

DinSide er derimot på utkikk etter det som har gitt Myrkdalen sitt gode og spennende rykte siden skianlegget åpnet i 2003 – løssnøkjøringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se store bilder fra vår skitur i Myrkdalen under:

Høytflygende over Voss Fjellandsby - fra world cup i kulekjøring. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Terrenget i Myrkdalen er perfekt for både skog og fjellkjøring. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Vi fant fortsatt deilig pudder i toppartiet ved Kari Traa-heisen.
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Kari Traad i Myrkdalen - en dame som satt farge på den ellers så grå dagen vi var her. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Nypreparerte løyper en tidlig morgen i Myrkdalen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Linda Risanger nyter den "siste" løssnøen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Inne på Vetlebotn Kafé er det mye godt på menyen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
50 millioner har den nye ekspressheisen kostet. Vel verdt investeringen mener daglig leder. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Myrkdalsstovo vil etterhvert satse på afterski for hyttebeboere i Voss Fjellandsby. bak stua ligger en ny restaurant med større "heisafaktor". Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen


En utrolig sesong

- Jeg kan ikke huske når vi ikke har hatt pudderforhold denne sesongen. Det er først i dag snøen har begynt å trekke seg sammen på grunn av mildværet vi har hatt de to siste dagene, sier Linda.

Linda Risanger holder god fart gjennom skogen i Myrkdalen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Linda Risanger holder god fart gjennom skogen i Myrkdalen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Hun har kommet seg på beina etter å ha ”droppet” av en liten skavl på snaufjellet midt oppe i skisenteret. Det vil si et par hundre meter fra selve løypetraseen. For det er nettopp dette som kjennetegner fjellene i og rundt Voss Fjellandsby.

Store åpne områder hvor det er enkelt å traversere seg bortover fjellsidene ut fra heisanlegget. Med løypene fordelt på 610 høydemeter, har du alt fra åpen fjellkjøring til i høyden (1.060 moh.), til god skogkjøring rett utenfor løypene ned mot bunn av dalen (450 moh.).

- Ønsker du å gå toppturer, har vi flere gode muligheter ut fra heisene her. Det er visse områder vi råder folk til å holde seg unna på grunn av skredfare, og som også er merket opp på kart rundt om i skisenteret, forteller Linda.

Men vi har altså kommet på en av de dårligste dagene for pudderhunder denne sesongen. Lyset er flatt og temperaturen ligger på rundt null grader. Snø er det likevel rikelig med. Rundt to meter ligger målingene midt i senteret på. Ikke uvanlig for Myrkdalen, som sammen med Røldal som regel troner høyest på snømålinger gjennom skisesongen.

Kristian Agledal prepper heistraseene før den øvre delen av heisanlegget åpner klokken 10:30. - Når vi har så mye snø som nå, må vi fjerne snøen under heisen så det blir plass til skikjørerne, sier han mens t-krokene smeller mot taket på tråkkemaskinen.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Kristian Agledal prepper heistraseene før den øvre delen av heisanlegget åpner klokken 10:30. - Når vi har så mye snø som nå, må vi fjerne snøen under heisen så det blir plass til skikjørerne, sier han mens t-krokene smeller mot taket på tråkkemaskinen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Utradisjonell tradisjonskost


Når vi nærmer oss bunnen av dalen, kjenner vi at kramsnøen virkelig får beina til å skrike. Det er likevel ikke noe problem å finne relativt ukjørte spor selv om siste betydelige snøfall var for tre dager siden.

John Ivar Nordheim er en av de som virkelig satser hardt i alpinbakken. Siden sesongåpning har besøkstallet gått opp 80 prosent. Kjærkomment når 75 millioner er investert det siste året.
John Ivar Nordheim er en av de som virkelig satser hardt i alpinbakken. Siden sesongåpning har besøkstallet gått opp 80 prosent. Kjærkomment når 75 millioner er investert det siste året. Vis mer


Terrenget er imponerende egnet for frikjøring. Spesielt skogkjøringen. Ikke for tett, men med deilige snøputer og avsatser i varierende og ikke for tett skog. Det er lett å forstå at bergenserne flokker som måker til en sildebåt når pudderalarmen går her oppe.

- Da er det på tide med litt betasuppe, sier en svett skiguide når vi står på veien i bunn av dalen.

Vi pristester skikroa

Noen stavtak senere sitter vi i varmestuen i bunn av anlegget. Det er tre kafeteriaer i tilknytning til skisenteret. Midt i bakken har du Vetlebotn kafé, som serverer tradisjonsrik vossamat som lapper og hjemmelagde pølser, i bunnen finner du Myrkedalsstovo som byr på alt fra burger til betasuppe.

Det er deilig å kunne innta et skikkelig måltid i et norsk skisenter, ikke bare en tradisjonell fleskepukk med sukkerbrød rundt.

Selv om det må gå en del pølser og annen barnemat her - for det er lett å bli ti år igjen i Myrkdalen.

For mer info se: www.vossfjellandsby.no

Myrkdalen på en klar dag.  Foto: seimen.no
Myrkdalen på en klar dag. Foto: seimen.no Vis mer