Pudderalarm!

Etter sprengkulden er det nå klart for nysnø og herlige pudderforhold.

Klart for fjellet... Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Etter dagevis med bånntæle og polartemperaturer, er mildvær og nedbør tilbake. En solid såle av snø ligger i sørlige fjelltrakter, og med lett pudder på toppen, vil de fleste norske skibein føle en sterk dragning.

Som tilfellet har vært i flere uker, ligger Gaustablikk og Uvdal på snøtoppen blant skisentrene som rapporterer inn til Skiinfo. Begge steder er det godt over to meter med snø! Like bak følger Nesbyen og Hemsedal som snart snuser på tometersmerket. Her ser du hvor det er mest snø nå. Vil du ha full oversikt over snøforholdene på nærmere 50 skisteder, finner du den alfabetiske oversikten her.

Masser av nysnø

I de sørlige fjelltrakter faller det nå mengder av nysnø. Fra Kongsberg og Varingskollen i øst, til Eikedalen og Sirdal i vest, meldes det om solide mengder pudder. Og mer nedbør er i vente, ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt (DNMI), Eivind Haneberg.

- Søndag ser det ut til å komme inn mildere vær med mer nedbør vestfra. I fjellet kan vi forvente snø, og langs kysten kommer nedbøren som regn.

Relativt trygt

Både på Svalbard og i Alpene har nordmenn mistet livet i tragiske skredulykker de siste dagene. Faren er ikke like overhengende i norske fjell akkurat nå. Men med mer nedbør, mildere vær og vind i vente, øker faren for ras.

- I områder med lite snø, hvor det har vært kaldt lenge, blir skredfaren svært stor når det kommer ny snø, sier avdelingsleder i NGI (Norges Geotekniske Institutt), Frode Sandersen.

Kommer det snø i nordlige og vestlige fjellstrøk nå, der det nettopp har vært slike forhold lenge, betyr det altså at du bør være forsiktig utenfor tråkkede løyper. I sørlige fjelltrakter er ikke faren like stor. Med store mengder snø som har ligget lenge, trenger du ikke ta andre hensyn enn du vanligvis gjør når du er på ski i fjellet.

Mye snø i sørlige fjelltrakter

De aller fleste skisentrene kjører nå på full eller tilnærmet full kapasitet. På vest og nordvestlandet er det til dels svært margert med snø, så der er ikke alle heiser i anleggene i drift. For eksempel melder trøndernes store stolthet, Oppdal, om 8 av 16 heiser i drift og 13 av 28 løyper. Det er ikke mye, når vinterferien er rett rundt hjørnet.

Snødybdene er hentet fra nettstedet www.skiinfo.no.

Ut på tur?

Klar for et avbrekk? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.