Pudder i Norges charterfavoritt

DinSide testet pudderet i Bad Gastein og fikk uforventede ferskvarer...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjellene rundt Bad Gastein i Østerrike er ikke de største og mest spektakulære i Alpene, men for en nordmann er det likevel skimessig som å komme til Disney World etter å tilbrakt den årlige ferien i Tusenfryd. Så det er med forhåpninger, men ikke de aller største, jeg møter alpeguide og fjellgeit Robert Lindebner.

- Vi er heldige, det er mye og tørr snø til å være så sent på sesongen, sier han i det vi håndhilser nede i våryre gater blant brune fjellsider i Gasteinerdalen.

Ikke mye å se til perfekte pudderforhold her. Det er sent på sesongen i Alpene og jeg har reist til ompaland for å teste alle nordmenns alpefavoritt.

Grunnen er ganske enkel. Hvert år reiser det flere nordmenn hit på skiferie enn til noe annet sted i Alpene. Men byr Bad Gastein og området rundt på mer en termiske bad, fuktig afterski og trivelige alpehytter? Hva kunne off piste guiden vår by på?

Vi ble både frakjørt, opplært og overrasket...

På vei opp Salezen Kopf. Ikke mange gidder å gå så mye utenfor løypene i Bad Gastein, så det er mange muligheter for ukjørt pudder.
Veien ned på baksiden av Salezen Kopf. Tørt pudder i ettermiddagssolen.
Robert i full sving.
Det kan nesten ikke bli bedre med tanke på at fjellene i området rundt Bad Gastein ikke er Alpenes beste for off piste.
Robert er en erfaren fjellmann du kan stole på. Han fant ukjørte spor til oss hele dagen.
Det klassike alpebilde...
...deilig!
På vei opp på Salezen Kopf.
Utsikten fra Salezen Kopf og ned mot Bad Gastein.
Skogkjøringen er god i Sportgastein.
Det er mange skiulykker på et sted som Bad Gastein med så mange skiturister. Dette er siste utvei for noen av dem...
Østerriske alper sett fra toppen av Sportgastein.
Mye pudder sent på sesongen.
På toppen...
Gondolen tar deg til tops i Sportgastein.

Se store bilder fra Sportgastein her:

Blåser hardt på toppene

Også med på dagens pudderjakt er en av de mange svenske vintereksilene i dalen, Christian Eberstein. Sammen setter trekløveren kursen rett mot Sportgastein, skiområdet som ligger 20 minutters kjøring fra landsbyen Bad Gastein, men fortsatt er del av de fem anleggene som utgjør heissystemet Gastein.

Morgenen er tung og overskyet. Lite tyder på en god dag der oppe i fjellet. Til tross for at toppen Kreuzkogel på 2686 m.o.h., ligger nesten 1600 meter høyere enn veien bilen vår snor seg oppover langs dalbunnen.

Robert danser nedover skogen i skikkelig tyrolerstil.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Robert danser nedover skogen i skikkelig tyrolerstil. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


- Hva er sjansene for å finne god frikjøring i dag?, spør jeg Robert.

Han svarer med en klassiker.

- Du skulle ha vært her i går. I dag blåser det litt for mye, og det siste snøfallet kom for to dager siden. Hadde ikke vinden vært så sterk, skulle vi kjørt ned baksiden på Schareck. Nå er ikke toppheisen åpen, da er det en litt drøy topptur, sier han etter å ha sjekket på telefonen med kollegaer.

Fjellet Schareck ligger på motsatt side av dalen for Sportgastein og Kreuzkogel. Der tar heissystemet Mölltaler Gletscherbahnen deg til 3122 m.o.h. og du kan svippe over på baksiden av fjellet for å kjøre ned områdets råeste frikjøringsrute ned mot Sportgastein. Men i dag er denne ruten altså ikke på timeplanen.

Det skal likevel være gode muligheter, mener den erfarne lokale guiden vår. Han er en typisk tyroler i slutten av 30-årene. Tilsynelatende trent og værbitt i masken. Han har drevet med guiding og opplæring i høyfjellet i over 10, men i fjor var sesongen død.

- Jeg fikk satt inn en pacemaker og hadde en større ryggoperasjon, så jeg fikk ikke kjørt på ski i det hele tatt, sier han i det vi er på vei opp gondolbanen. Livet her i høyfjellet er åpenbart ikke for pyser.

Ikke undervurder en erfaren tyroler...


På toppen av Kreuzkogel blåser det tollekniver. Temperaturen har snudd seg fra to pluss til 12 blå på den kjappe gondolferden. Sikten er laber og vi gjør best i å klistre oss som tape til Lindebners rygg i det vi traverserer et stykke bortover fra toppen og ut mot Südabfahrt, et kjent frikjøringsområde i Sportgastein.

Ingen andre, eller noe særlig i det hele tatt, er i sikte i det vi begynner å kjøre ned den første flanken.

- Det er ikke så mange skibomser i Bad Gastein, og ikke så mange gidder å bevege seg litt bort fra løypene for å finne pudder, så det er fortsatt ganske lett å finne ukjørte områder om du bare har lokalkunnskap, roper Robert når vi tar første stopp. Føret er skarpt og avblåst, men det skal forandre seg får vi høre.

Christian Eberstein klar for turen ned fra Salezen Kopf. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Christian Eberstein klar for turen ned fra Salezen Kopf. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Tyroleren juger ikke. Når vi kommer noen hundre meter lengre ned i fjellsiden, er det som bestillt. Gode 30 centimeter med ukjørt pudder på en base på flere meter snø, ligger over alt. Før vi rekker å smile oss ferdig, begynner de høyere makter å smile til oss også. Skylaget brekker og solen skinner gjennom.

Vi får vel ta det litt med ro med tanke på helsen til vår kjentmann, tenker jeg. Latterlig tanke. Når vi kommer ned i skogkjøringen, som utgjør de siste 500 fallmeterne til bunnen av dalen, er det ikke lengre lett å henge på. Robert kjører sin egen tyrolerdans gjennom trærne. I typisk østerisk stil, med samlede ben og lav knekk, ser det altfor enkelt ut. Det blir en del venting for mannen med pacemaker. Imponerende og slitsomt for oss andre, men akk så moro.

Nordabfahrt har den beste utsikten av off piste rutene i Sportgastein.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Nordabfahrt har den beste utsikten av off piste rutene i Sportgastein. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Nordabfahrt - naturopplevelsen

Når vi kommer ut ved veien i bunnen av dalen, hopper vi i skibussen som går tilbake til gondolen i Sportgastein. Alpeværet kan snu på minuttet, og nå er det klinkende sol. Det er på tide å kjære en mer spektakulær rute med tanke på utsikt - Nordabfahrt.

Denne ruten ligger ganske enkelt noen stavtak til høyre når du går av gondolen på toppen av Sportgastein, men kan være farlig for uerfarne som følger spor.

- Nordabfahrt har potensiell skredfare i dag. Det blåser nordvest, og da er sydøstsidene skredutsatte. Når vi sklir ut siden her, så vær oppmerksomme. Løsner flanken vi står på, kan vi havne i steinene der nede, sier Robert og peker noen hundre meter lengre ned i den mer enn moderat bratte fjellsiden.

Selv om solen skinner, blåser det hardt rundt korset som skygger over oss på fjelltoppen. Et minnesmerke du vil finne på toppen av mange østerrikske fjell, og som er til ære for soldatene som døde under krigen. Det burte være en vekker også for skiturister som ferdes i fjellet her...

- Ser du de sporene der, de leder med stor sannsynelighet til et parti hvor du hverken kan komme deg tilbake opp, eller videre ned på grunn av et stup, rister Robert på hodet.

- Det er et stort problem her og mange andre steder i Alpene. Folk som bare følger spor. De aner ikke hvor de havner og noen steder er det umulig å komme seg ut hvis du kjører noen meter feil. Så må redningsmannskapene hente deg med helikopter, om du har flaks og stopper før kanten...

Været på toppen kan være røft, selv på en solrik dag.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Været på toppen kan være røft, selv på en solrik dag. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Skulle dette skje deg, må du opp med lommeboken. Du vil få en reversert tur med heliskiing, som for så vidt er den eneste måten å komme seg i et helikopter med ski på beina i Østerrike. Her er heliskiing forbudt. Uansett ikke å anbefale for hverken deg, bena eller feriebudsjettet.

Vi sklir oss litt ut på flanken mot skianlegget igjen, før vi setter nedover i pudder til knærne. Utsikten er utrolig med Schareck som rammer inn det perfekte alpelandskapet i det kjører nedover fjellsiden. Denne traseen er ikke like lang som Südabfahrt, men vi slipper å kjøre buss eller taxi da vi havner tilbake i bunn av anlegget.

På vei opp Salezen Kopf. Ikke mange gidder å gå så mye utenfor løypene i Bad Gastein, så det er mange muligheter for ukjørt pudder.
Veien ned på baksiden av Salezen Kopf. Tørt pudder i ettermiddagssolen.
Robert i full sving.
Det kan nesten ikke bli bedre med tanke på at fjellene i området rundt Bad Gastein ikke er Alpenes beste for off piste.
Robert er en erfaren fjellmann du kan stole på. Han fant ukjørte spor til oss hele dagen.
Det klassike alpebilde...
...deilig!
På vei opp på Salezen Kopf.
Utsikten fra Salezen Kopf og ned mot Bad Gastein.
Skogkjøringen er god i Sportgastein.
Det er mange skiulykker på et sted som Bad Gastein med så mange skiturister. Dette er siste utvei for noen av dem...
Østerriske alper sett fra toppen av Sportgastein.
Mye pudder sent på sesongen.
På toppen...
Gondolen tar deg til tops i Sportgastein.


70 beinbrudd om dagen...

Med seige bein og høy appetitt, parkerer vi oss i solveggen på en liten skistube nede ved gondolen i Sportgastein. I det jagersnitzelen og alpeølet metter magen, kommer et hjelpehelikopter flygende innover dalen og lander i snøhaugen foran oss.

- Nå har det skjedd noe. De tar ut langlinen for å hente noen oppe i fjellet, sier Robert og er på telefonen for å finne ut hva som har skjedd.

En jente har falt ut siden på Nordabfahrt og truffet akkurat de steinene som Robert advarte oss om. En stund etter kommer helikopteret tilbake med båren og redningsmannen hengende som et dårlig agn under hjulvispen gjennom dalen. Det er en vekker på hvor fort ting kan gå feil hvis du ferdes i disse fjellene uten nok kunnskap.

- I høysesongen kan vi ha opp til 70 utrykninger om dagen i området, sier Robert.

Men det er mer pudder som venter i Sport Gastein, så vi tar den komfortable toppturen nok en gang. Denne gangen setter vi kursen mot Salezen Kopf, en liten topptur ut fra toppen av Kreuzkogel som åpner for enda mer hvitevarer ned mot Südabfahrt.

Vi peser oss opp mot den knivskarpe fjelleggen etter mannen med pacemaker. På vei ned finner vi dagens beste linjer. Det er perfekt. Når vi står i bunnen av dalen igjen, så er bena gelé og humøret på topp.

Vi fant det vi skulle, overraskende nok er Bad Gastein også havnet på den positive siden av pudderfronten.

Det er nok pudder å ta av selv om det er sent på sesongen i Bad Gastein. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det er nok pudder å ta av selv om det er sent på sesongen i Bad Gastein. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Ikke for sent å reise:

Selv om snøen begynner å bli veldig påskete i bunnen av anleggene rundt Bad Gastein på denne tiden av året, finnes det fortsatt mye og ta av på toppene. Spesielt i Sportgastein. Her er klimaet ganske annerledes enn i resten Gasteinerdalen og snøen holder seg ofte langt ut i mai. I år har det vært en svært god snøsesong for de østerrikske alpene, og du vil fortsatt finne gode forhold en stund fremover.

Reiser du med STS Alpereiser, finnes det fortsatt ukesturer til Bad Gastein med utreise førstkommende lørdag og 4. april. Disse er uten fly, men det er enkelt å organisere fly med Norwegian eller SAS, som flyr daglig til Salzburg. Prisene ligger rundt 1000-lappen for tur/retur. Fra Salzburg er det cirka en times kjøring til Bad Gastein.

Et priseksempel fra STS Alpereiser er seks skidager med hotell, frokost, middag og heiskort for 7500 kroner per person.

Organiserer du selv, kan du også reise til påske. Kanskje ingen dum tanke med årets forhold.

Vil du ha en dag med Robert, finner du han på www.freeride-gastein.com