Psyko hoteller

FILM: Ta inn på det virkelige Overlook Hotel. Eller se badeværelset der Marion ble drept. Her er ondskapens og filmdrømmenes hoteller.>>> Dramatisk filmdød på hotellværelse

I Ondskapens hotell heter hotellet Overlook Hotel. Modellen for hotellet er idylliske Timberline Lodge i Oregon.
Foto: Ikke til gjenbruk Vis mer


Ondskapens hotell

The Overlook Hotel er vel hotellet der en ikke tar med familien sin på tur.

The Overlook Hotel eksisterer bare på film. Alle innvendige opptak ble gjort i EMIs studio i Borehamwood i England. De eksteriøre hotellbildene er imidlertid nokså reelle. Det er nemlig Timberline Lodge i Oregon. Dernest ble flere av scenene skutt på ulike hoteller i USA, og åpningsscenen der hovedrolleinnehaveren kjører opp fjellveien, ble filmet i Glacier National Park.

Filmen er bygget på romanen The Shining av Stephen King, men virkelighetens Timberline Lodge har rom 217 og ikke noe rom 237. Dette fordi hotelledelsen fryktet at ingen gjester ville bo på 237 etter å ha sett filmen. I dag reklamerer dog The Timberline Lodge for familefeiringer på hotellet.

Sted: Timberline Lodge
Hvor: Mt.Hood Meadows, 107 kilometer fra Portland, Oregon
Hva som tilbys: Overnatting, helårsåpne ski- og snøbrettbakker, utendørsaktiviteter, restaurant.
Pris: Et rom i enkel standard koster fra 85 dollar i lavsesong, cirka 552 kroner i dagens kurs, og opptil 250 dollar, tilsvarende 1.625 kroner for et rom med peis.
Tlf: + 1 - 800-547-1406
Nett: The Timberline Lodge

Det virkelige Fawlty Towers

Da Monty Python-teamet spilte inn Flying Circus-showet i Torquay i 1971, bodde de på Gleneagles Hotel. Eieren, Donald Sinclair var ifølge John Cleese, wonderfully rude. Som figuren i TV-serien, Fawlty Towers, Basil Fawlty, mente Sinclair at hotelldrift var storartet hadde det ikke vært for alle gjestene. Sinclair kastet ut Monty Pythons Eric Idles koffert for sikkerhets skyld: den kunne jo innholde en bombe. Eieren ba også amerikanske Terry Gilliams skjerpe seg i forhold til bordmanerer; de var for amerikanske. Videre: En av de andre gjestene spurte om rutetiden fra hotellet og ned byen, fikk slengt bussruta midt i fleisen. Det Donald Sinclair ikke visste, var at John Cleeses hjerne tok notater og da BBC senere spurte Cleese om han ville skrive en tv-serie, så hadde han et arkiv av historier å bygge den på: fra Gleneagles Hotel i Torquay.

Utendørsbildene ble tatt i Woodburn Grange Country Club i Buckinghamsire, som aldri ble brukt som hotell, men først som indisk restaurant og senere som nattklubb ved navn Basil. Dette bygget ble totalskadet i brann. Men det finnes faktisk et trestjerners hotell i Torquay som heter Gleneagles Hotel. Tar du turen til Torquay og Gleneagles Hotel, treffer du ikke Donald Sinclair. Han emigrerte til Canada eller USA (kildene er ikke enige om hvor Sinclair flyttet) og døde i 1981, visstnok ikke begeistret over å ha blitt portrettert av Monty Python. Hans kone Betty, har ifølge Wikipedia.org/arbeidet med å gjenopprette ektemannens dårlige rykte, men det har ikke lyktes all den tid både Sinclairs barn og hans ansatte, bekrefter at Cleeses beskrivelser er nøyaktige.

Bates Motel har bidratt til at mange kvinner kjøper seg sikkerhetsutstyr når de bor på hotell. Her fra Gus Van Sants nyinnspilling av Alfred Hitchcocks thriller Psycho.

Foto: Psycho The Movie Vis mer


Psyko motell

De lange skyggene, de ville symfoniene og den dunkle silhuetten av Norman Bates mor som døde mange år tidligere, har bidratt til at sikkerhetsbransjens salg av sikkerhetslenker og lignende utstyr, har økt. Alfred Hitchcochs film Psycho, alle skrekkfilmers mor, fra 1960, satte støkken i kvinner med sarte nerver og aldri siden har man oppfordret kvinner til å ta inn på direkte-fra-veien-til-døra-moteller, slik rollefiguren Marion Crane gjorde etter å ha stjålet 40.000 dollar. En rekke filmregissører har referanser til elementer i Hitchcoch-gyseren, inkludert motellet, men intet virkelig motell vil vel markedsføre seg under dette navnet. Vil du likevel se hvor Marion Crane dusjet, kjører du fra Phoenix til Fairvale i Arizona eller tar turen til Universal Studio (100 Universal City Plaza, Universal City (tlf.: + 1 - 800 959-9688)

Lost in translation

Lost in translation-teamet Scarlett Johansson, Bill Murray og Sofia Coppola på filmfestivalen i Venezia sist sommer.

Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images Vis mer


Park Hyatt i Tokyo - legger en ramme rundt Sofia Coppolas storfilm Lost In Translation. Den litt trøtte skuespilleren Bob treffer den unge intellektuelle Charlotte, og her utvikles et vennskap. Bill Murray and Scarlett Johannson står for skuespillet til filmen som har fått praktanmeldelser over hele verden.

Sted: Park Hyatt i Tokyo
Hvor: 3-7-1-2 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-Ku, Tokyo
Hva som tilbys: Hotellet ligger midt i forretnings- og fornøyelsesdistriktet Shinjuko, og innholder har fasiliteter som bibliotek, spa, restauranter, barer, kapell, consiergie, personal shopping-service. Alle rom er har utsikt og siste nytt i medieinnretninger, inklutert TV på badet.
Pris: Cirka 1.500 kroner per natt. Her finnes også en rekke pakketilbud, som inkluderer blant annet spa-behandlinger og piknikkkurv.
Tlf: + 81 - 3 5322 1234
Nett: Park Hyatt Tokyo og Lost in Translation

Pretty woman

Kinosuksessen Pretty Woman fra 1990 ble spilt inn på Regent Beverly Wilshire Hotel i Beverly Hills. Her finnes alle de bekvemmelighetene som vises i filmen, med unntak av de snille ansatte, ei heller Richard Gere og Julia Roberts. Men det er ikke noe i veien for å kose seg i boblebadet med champagne à la Vivian Ward?

Ekstra: Avslutningsscenen i Pretty Woman hvor Henry Kravis henter ned sin Vivian fra balkongen, ble skutt på The Las Palmas Hotel. Her bodde også Kramer fra Seinfeld-serien da han kom til Hollywood. Kramer kalte etablissementet the luxurious Las Palmas Hotel.

Sted: Beverly Wilshire Hotel i Beverly Hills
Hvor: 9500 Wilshire Boulevard, Beverly Hills California
Hva som tilbys: Luksushotell med alle bekvemmeligheter
Pris: Fra cirka 1.755 kroner for et enkeltrom. Ulike pakketilbud for par og familier
Tlf: + 1 - (310) 275-5200
Nett: Regent Beverly Wilshire Hotel

>>> Dramatisk filmdød på hotellværelse

Hoteller i alle klasser

Heartbreak hotels
98 sære hoteller
Stjernenes siste reise
Hotel Axel i Gayxample
Haute couture hotell
På ferie med Catherine Zeta-Jones og George Clooney
Reis i Oscar-filmenes fotspor
Fra Mordor til Narnia
JLo og Johnny Depp går kjøkkenveien