Foto: Inga Holst
Foto: Inga HolstVis mer

Prut på en smaragd

BOGOTÁ/COLOMBIA: Midt på gaten selges det plommestore smaragder. Prisen diskuterer du deg frem til.

- En smaragd til en ring? Eller fem små til et armbånd, señora?

Plaza del Rosaria i sentrum av Colombias hovedstad, Bogotá, er smaragdhandlernes salgskontor. Her, midt på gaten mellom fruktboder og skopussere, kan du prute på smaragder i alle størrelser. Det sies at det er umulig å sette en fast pris på en smaragd, fordi prisen bestemmes av kjøperens hjerte. Ekspertene holder seg likevel til følgende kvalitetskriterier:

 • Liv, spill i stenen

 • Farge

 • Renhet

 • Størrelse

 • Form
 • Du kan handle både på gata, i boder og butikker. Pruting er lurt - vi hadde ingen problemer med å få steiner til halv pris av opprinnelig tilbud. Det er nok enklest å prute på steiner av lavere kvalitet.

  Store attraksjoner

  Det er mye kriminalitet i Bogotá, men smaragdmarkedet og de tilhørende gatene regnes for å være trygge; smaragdhandlerne er alle bevæpnet og et angrep på en forhandler regnes som et angrep på alle. Den vanligste dødsårsaken i Colombia er ifølge CNN drap med våpen (101 per 100.000 døde i 1990), men den colombianske ambassaden i Oslo opplyser at drapstallene har gått ned med 40 prosent de siste to årene.

  Noen av de største attraksjonene i Colombia er Museo de Oro i Bogotá, gullmuseet som viser frem en stor samling prekolumbinsk gullskatter, Donación Botero, de mange karnevalene og festivalene og byen Cartagena bygget i kolonialstil og den tilhørende karibiske kyststripen.

  Info

  Sted: Plaza del Rosario og Avenida Jimenéz, Bogotá, Colombia
  Åpningstid: Fra tidlig morgen frem til skumring.
  Slik reiser du: Air France, KLM og Continental flyr til til Bogotá, og prisene starter på 6.000 kroner.

  Les mer:
  BILDESPESIAL: Galskap på billett