Shopping i lavkostland er ikke det samme som at du er garantert å gjøre kupp.<br />
<I>Foto: Dag Dahle</I> Foto: Dag
Shopping i lavkostland er ikke det samme som at du er garantert å gjøre kupp.
Foto: Dag Dahle Foto: DagVis mer

Prut deg til feriekuppene

Sjekk våre prutetips, og sikre deg rimeligere ferie.

Her hjemme gjør vi det nesten aldri, selv om det også i norske butikker er mye å hente på litt vennligsinnet pruting. I store deler av verden er imidlertid pruting et morsomt og forventet ledd i kjøpsprosessen. Her er triksene du bør kjenne til for feriepruting med suksess.

1: Forventet eller foraktet

Noen steder forventes det at du pruter, andre steder er det absolutt ikke god handelsskikk å diskutere pris. Er du usikker, kan du prøve deg med et utsagn som dette:

Den er veldig fin, men det er jo ganske mye penger da.

Da kan selgeren komme deg i møte. Selv om du kun får et mikroskopisk avslag, er prislappen ikke lenger fredet og du kan kaste deg ut i priskrigen.

2: Lokalkunnskap

Grundig forarbeide kan spare deg for mange prosenter. Sjekk hva lokalbefolkningen betaler. Snakker du ikke språket på stedet, kan du neppe regne med å sikre deg "innfødtpris", men du vet i alle fall hva du kan sikte etter. På markeder og torg kan prisene variere sterkt fra utsalg til utsalg og fra selger til selger.

3: Ignorer prislappen

Det er ikke gull alt som glitrer, og det er ikke kupp selv om prisen er halvert fra det som står på prislappen.
Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk
Det er ikke gull alt som glitrer, og det er ikke kupp selv om prisen er halvert fra det som står på prislappen.
Foto: Lars Brubæk Foto: Lars Brubæk Vis mer

Halv pris er ikke det samme som et godt kjøp. Mange turiststeder skrus priselappene opp både fire og fem ganger. Det lureste du gjør er å ignorere prislappen, og bestemme deg for hva du kan tenke deg å betale. Får du varen billigere så er alt vel og bra. Får du den ikke for ønsket pris, skrinlegger du like godt hele handelen.

4: Selgerens bunnpris

Beste pris du kan få er selvsagt den laveste prisen selgeren vil selge for. Men hvordan avslører du den? Jo, du pruter så langt det er mulig, men kjøper ikke selv om selgeren nekter å gå lenger ned. Gå din vei, og vent på selgerens siste utspill. Som regel vil du få en enda lavere pris ropt etter deg - der har du selgerens bunnpris.

5: Pokerfjes

Merker selgeren at dette er en vare du bare ha, kan du glemme de gode prisene. I de fleste land er selgerne vant til at turister har tilstrekkelig med penger til å kjøpe det de ønsker seg. Først når du spiller passe halvinteressert vil du få selgeren med på de lønnsomme pruterundene.

6: Engasjer den uengasjerte

Reiser du sammen med en som er uinteressert i shopping, som bekymrer seg for budsjettet eller som rett og slett er sliten og lei og vil tilbake til hotellet? Ta vedkommende i bruk som pruter på dine vegne. En uinteressert kjøper kan få prisen under nivået for en interessert kjøper.

7: Kunnskap er konge

Skal du handle spesielle ting, som for eksempel tepper, kan du tjene mye både i penger og kvalitet ved å demonstrere at du kan en del om tepper.
Foto: Dag Dahle
Skal du handle spesielle ting, som for eksempel tepper, kan du tjene mye både i penger og kvalitet ved å demonstrere at du kan en del om tepper.
Foto: Dag Dahle Vis mer

Får selgeren inntrykk av at du vet mye om varene du skal kjøpe, vil han sannsynligvis være mindre tilbøyelig til å forlange overpris.

8: Følg reglene

En av de viktigste reglene i pruteprosessen er at den tar tid. Skal du rekke middagsavtalen bør du utsette handelen til tidspunkter når du kan engasjere deg i prosessen. Husk også at bud bør holdes. Har du sagt en pris, og selgeren aksepterer, bør du kjøpe varen.

9: En fugl i hånden...

Vis pengene dine fysisk.

Dette er alt jeg har - ta det eller la være!

I mange tilfeller vil selgeren la seg friste la handelen gå i boks og sikre seg pengene der og da.

10: For dyrt?


Er varen fortsatt for dyr, selv om du har fulgt alle regler og brukt masser av tid? Ikke kapituler og kjøp varen fordi du føler deg brydd. De fleste gode selgere er eksperter gi turister dårlig samvittighet, men husk at handelsmenn i de fleste kulturer er relativt velstående. De overlever uten din handel.

  • Pruteopplevelser fra Tunisia finner du her
  • Sjekk også DinSide Økonomis prutetips designet for norske forhold.
  • (Etter en idé av Ricksteves.com)

    Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Du kan også bestille restplassmeldinger på SMS. Mer om det her. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.