Problemer med flyreisen?

Sjekk hva du har krav på hvis flyet ditt er forsinket eller kansellert.

<b>FORSINKELSE?</b> Venter du lenge på at flyet skal gå, kan du ha krav på kompensasjon. Foto: SILJE ULVESETH
FORSINKELSE? Venter du lenge på at flyet skal gå, kan du ha krav på kompensasjon. Foto: SILJE ULVESETHVis mer

Felles EU-regler avgjør når du som flypassasjer har krav på kompensasjon, og hvor mye du har krav på. Er du usikker på regelverket, kan du enkelt få svar ved hjelp av Forbrukerrådets nye rettighetskalkulator.

Mange rettigheter

Det er EU-forordning 261/2004 som fastslår hvilke rettigheter du har ved forsinkelser eller kansellerte flyreiser. Hvor mye du skal ha i kompensasjon, avhenger blant annet av hvor mye ventetid du får, og hvor mange kilometer flyreisen er på.

Disse reglene kan være vanskelig å sette seg inn i, og ifølge Forbrukerrådet er flyselskapene ikke flinke nok til å informere passasjerene.

HJELPER DEG: Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet oppfordrer om å bruke deres kalkulator for å finne ut hva man eventuelt har krav på som flypassasjer. Foto: FORBRUKERRÅDET
HJELPER DEG: Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet oppfordrer om å bruke deres kalkulator for å finne ut hva man eventuelt har krav på som flypassasjer. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


- Flyselskapene er pliktige til å gi deg informasjon om hva du har krav på. Men vi har måttet lage denne kalkulatoren, fordi de ikke har vært flinke nok, sier Ann Hege Skogly, senior kommunikasjonsrådgiver til Dinside.

Flypassasjerer har nemlig gode rettigheter når noe inntreffer.

- Problemet er at de er veldig vanskelige å finne ut av med mange forbehold og premisser. Du må vite hva du har krav på for å kunne slå i bordet, og derfor har Forbrukerrådet laget denne kalkulatoren. Den regner ut akkurat hva du har krav på i din situasjon, sier Skogly.

Klag til Transportklagenemnda

Skulle du oppleve at flyselskapet ikke oppfyller rettighetene dine, er løsningen å klage til Transportklagenemnda i etterkant av reisen.

De behandler klager fra flypassasjerer som har forsøkt å løse problemet med flyselskapet, men mener de ikke har fått det de har krav på.

Har du derimot vært på pakkereise og opplevd trøbbel underveis, kan Pakkereisenemnda hjelpe deg.

Her kan du lese flere eksempler på hva slags klager Pakkereisenemnda behandler.