Privatflyene du fantaserer om

Drømmer du om glam med champagne og privatfly? Har du noen kroner til overs, kan du gjøre som Roman Abramovitsj og Kjell Inge Røkke: leke deg som storkar i ditt eget privatfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Boeing Business Jet i lufta.
www.boeing.com
Boeing Business Jet i lufta.
www.boeing.com Vis mer


Få, om noen, liker å bruke pengene sine så offentlig som Chelsea-eier Roman Abramovitsj. Ikke nok med at han reiser i luksus verden over, han har like gjerne gått til anskaffelse av to fly for å hele tiden kunne være parat til å fly av sted. Det nyeste skal ifølge Finansavisen være noe tilnærmet det mer kjente Air Force One. Flyet er en ombygd versjon av en Boeing 767 300R som normalt er et fraktfly. Et slikt fly koster rundt 100 millioner dollar. Hva flyet ferdig ombygd vil koste, kan man bare spekulere i.

Norske rikinger leker seg

Også den norske finanseliten ser verdien av å kunne "VIPe" seg forbi alle billettkøer, og inn i sine egne fugler for å trekke sydover. Kongen av dem alle inntil 2003, var Kjell Inge Røkke. Milliardæren var en av 83 personer som eide en Boeing Business Jet (BBJ). Flyet kan du gå til anskaffelse av til den nette sum av om lag 350 millioner kroner.
Det som skiller Røkkes BBJ fra andre privatfly er selve flykabinen, som har en størrelse på hele 75 kvm. I en slik stor kabin har man plass til eget soverom, møtebord med seks komfortable lenestoler og egen sofalounge hvor man kan nyte forfriskninger.

Koster å være kar

Selv om Røkke helt sikkert koste seg i sin flygende leilighet, kostet det ikke småpenger å holde fuglen i luften. Ifølge DN.no kostet flyet Røkke, i de fire årene han eide det, rundt 270.000 kroner i rene driftsutgifter per flytime. Røkke solgte flyet i 2003 til omtrent samme pris han kjøpte det for.

Dagligvarekongen fremfor noen, Stein Erik Hagen, er også av de som liker å fly med vinger av gull. Etter å ha giftet seg med Mille Marie Treschow har han funnet ut at sitt forrige fly, en Gulfstream 200, ikke var stort nok for dem begge. Derfor har han bladd opp ikke mindre enn 250 millioner kroner for en Dassualt Falcon 900EX EASy. Dette er for øvrig det samme flyet som Kjell Inge Røkke byttet til etter sin BBJ. Det norske forsvaret er også kunde av Falcon Jet og disponerer ikke mindre enn tre fly av modellen DA-20. Forsvaret bruker flytypen til VIP-transport og til trening på elektronisk krigføring.

Gjør som rikingene, fly på ferie i ditt eget fly. Foto: Paul Campbell
Gjør som rikingene, fly på ferie i ditt eget fly. Foto: Paul Campbell Vis mer


Flyandeler

Det er ikke bare de åpenbare navnene som har egne fly. Flere andre kjendiser har også skaffet seg disse lukrative løsningene. NetJets er et firma som lar rike personer kjøpe seg inn med en andel, hvor man da får igjen et visst antall flytimer man selv disponerer. Om lag tyve nordmenn er med på ordningen. Dette er blant andre Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen. Foruten norske andelseiere er også Tiger Woods, Rubens Barichello, Luis Figo og Pete Samprass andelseiere i firmaet.

Skulle du fortsatt ha lyst til å kjøpe deg et fly kan du raskt gå inn på Aircraft shopper online for å finne et passende et. På denne siden finner du alle fly du måtte ønske, og fremfor alt- alle du bare kan drømme om.

Andre norske privatflyeiere:

Odd Reitan
Atle Kittelse
Petter Solberg
Nils Olav Sunde
John Fredriksen
Bjørn Lyng

>> Leie ditt eget fly?
>> BILDESPESIAL: Privatfly

Relaterte artikler:

TEST DEG SELV: Flyvertinneuniformer
Jetpod - fremtidens flydrosje
Vi tester liggeseter på fly - er de verdt prisen?
HUMOR: Det er mye rart som kan skje om bord. Sjekk disse utrolige historiene
TEST DEG SELV: Er du en flyekspert?