Prisverdig Afrika i et nøtteskall

Vi har vært i Tanzania - slik reiste vi og dette betalte vi.Av: Cathrine Johansen

I Masailandsbyen kan du knipse i vei... Selvsagt en turistfelle som koster deg flesk. Men verdt besøket uansett.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien Murstad Johansen
I Masailandsbyen kan du knipse i vei... Selvsagt en turistfelle som koster deg flesk. Men verdt besøket uansett.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien Murstad Johansen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi har vært i Tanzania - landet som har alt du gjerne forbinder med Afrika. Endeløse savanner, maasai med fargerike klær og spyd i hånden, landsbyer med tette klynger av jordhytter tildekket med kumøkk, små barn med fluer i ansiktet, antiloper, løver og elefanter, stekende sol, tørke og korrupt politi. I Tanzania finner du også Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro.

Lengter du etter dypet, kan landet også vise frem et eksotisk ferieparadis med lange hvite strender og prima forhold for dykking og snorkling i Zanzibar.

Ikke akkurat backpackere

Tre norske jenter pakker ryggsekken for å erobre Afrika. Men selv om Lonely Planet er med, kan vi nok neppe beskrives som "backpackere". Vi bestiller en tre ukers tur inkludert overnattinger gjennom Worldwide Adventures AS i Oslo. Selskapet vi var booket gjennom i Tanzania var Roy Safaris Limited og vi har bare gode erfaringer med dem fra denne turen.

Reiseruten er på ingen måte unik, ei heller bærer den preg av oppdagelsesreise. Mange har tatt samme turen før oss. Vi reiser med fly Oslo - Nairobi, buss til Arusha (Tanzania), fire dagers safari av typen "budget camping", seks dager for bestigning av Kilimanjaro og til slutt stabilt sideleie i én uke på Zanzibar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bestille hjemme eller underveis

Tindebestigere og bærere på vei til Kilimanjaro.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien Murstad Johansen
Tindebestigere og bærere på vei til Kilimanjaro.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien Murstad Johansen Vis mer

Du kan fint reise til Tanzania uten å ha bestilt noe på forhånd, det blir nok billigere. Da anbefaler vi at du har litt tid og gode evner til å forhandle eller prute. Mange av selskapene som arrangerer safari eller tur til Kilimanjaro er å finne på Internett. Vår erfaring er imidlertid at det ikke ble mye billigere enn å bestille gjennom reisebyrået i Norge.

Fordelen ved å bestille alt i Norge er at du ikke bruker feriedagene dine til å bestille forskjellige turer. Dessuten kan det være en trygghet at et reisebyrå i Norge har anbefalt turoperatøren utfra tidligere erfaringer. Da er faren mindre for at guide, bil, kokk og bærere stikker av før turen er over. Vi har hørt at dette er et problem hos de mindre seriøse selskapene - og ikke minst hos de billigste.

Alt koster - også i Afrika

Zanzibar er stedet for kritthvite strender, turkis vann og ypperlige dykke- og snorklemuligheter.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien Murstad Johansen
Zanzibar er stedet for kritthvite strender, turkis vann og ypperlige dykke- og snorklemuligheter.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien Murstad Johansen Vis mer

Ved vurderingen av pris på safari og bestigning av Kilimanjaro må du huske at pengene skal dekke inngangspenger til nasjonalparkene, campingavgifter, transport, full kost & losji, lønn til guide og kokk. Til Kilimanjaro kommer bærere og "rescue fees" (!) i tillegg. Alt dette koster penger - også i Afrika!

For "Budget camping safari" i telt må du regne med å betale ca $350 for fire dager/tre netter. Dersom du ønsker å bo i "lodges" blir det dyrere og du må regne med ca $450. For bestigning av Kilimanjaro på seks dager/fem netter må du regne med å betale ca $950. Prisene varierer også etter hvor mange som er med i reisefølget, jo flere jo billigere.

I tillegg kommer tips til guiden, kokken og bærerne. Reiseselskapet gir veiledning i hvor mye du bør gi, men gi tips i forhold til den servicen du har fått. På den måten oppfordres selskapet til å gjøre en like bra jobb, eller bedre, for turistene som kommer etter deg. Etter safarien ga vi som en gruppe $40 til guiden og $30 til kokken. Etter Kilimanjaro ga vi $50 til guiden, $25 til ass. guide, $35 til kokken og $15 til bærerene.

Fly

Vi var heldige og fikk kampanjetilbud med KLM. Det kostet oss kr 4.100,- for flyreisen Oslo - Nairobi (via Amsterdam). En normal flybillett i lavsesongen vil nok ligge på kr 6 - 7.000,-. For fire dager (tre netter) på safari, seks dager (fem netter) på Kilimanjaro, tre netter på bra hotell i Arusha, transfer med buss Arusha - Dar es Salaam og seks netter i bungalow på Zanzibar betalte vi ca. kr 16 900,- I tillegg kom fly fra Zanzibar til 100,-

Reiselysten?

Se hva andre mener om Tanzania som reisemål i reiseguiden. Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.