Både størrelse, alder og pris varierer stort i utvalget av reisehåndbøker. Her med en fra Footprint.
Både størrelse, alder og pris varierer stort i utvalget av reisehåndbøker. Her med en fra Footprint.Vis mer

Pristest av reisehåndbøker

Utvalget er enormt, prisene svært forskjellige og oppdateringsfrekvensen ujevn. Vi har sjekket markedet for populære reisehåndbøker.

Mange tør knapt legge ut på reise uten å ha minst én reisehåndbok i bagasjen. Ryggsekkreisende over hele verden baserer seg gjerne på den mest kjente serien, Lonely Planet. Bokhandlernes reiseavdelinger inneholder imidlertid mange andre store og små guider i bokformat. Tilbudet til forskjellige populære destinasjoner og områder viser at både størrelse, oppdatering og priser varierer kraftig.

Stort og smått

For den som skal reise til ett land eller en enkel by er det aller best å velge en spesifikk reiseguide for det stedet. De fleste populære storbyer og områder har egne guider. Besøker du Provence har du sikkert mer nytte av en guide til Syd-Frankrike og Provence enn en som dekker hele landet. Skal du til Roma bør du satse på en Romaguide fremfor en Italiaguide. Ved reiser rundt i land og områder bør valget falle på de mer generelle guidene. Kjøper du én guide for hvert land på din reise gjennom Syd-Øst Asia blir det ikke plass til verken billige suvenirer eller badetøy.

Vi sjekket

For å gi deg et inntrykk av valgmulighetene og prisene har vi valgt ut populære steder, områder, land og kontinenter. Utvalget varierer stort. Til vår overraskelse fant vi få guider til USA (men det finnes en enorm underskog av guider til forskjellige byer og områder i statene, som det gjør til mange av verdens mest populære reisemål). Vi fant mest å velge for deg som skal til Thailand, New York eller de greske øyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er de byene/områdene/landene/kontinentene vi har trålet markedet for bøker om.: Klikker du på lenkene får du en oversikt over boktilbudet for de enkelte byer og steder.

Merk! Vi har ikke vurdert innhold og kvalitet i denne omgang, men kun sett på utvalg, publiseringsår, priser og antall sider. DinSide kommer tilbake med en test av reisehåndbøker mht. kvalitet senere. Informasjonen er hentet ved hjelp av Bokkilden, Norli og Tanum Karl Johan.

Mini til Maxi

Mye å velge blant - men det er store prisforskjeller. Foto: Karoline
Mye å velge blant - men det er store prisforskjeller. Foto: Karoline Vis mer

De bøkene vi fant varierte fra små lommeformat med ca. 100 sider til digre mursteiner på mer enn 1600 sider. Prisene svinger også. Aller billigste i våre lister er guider til Thailand og New York fra Könemann. Disse koster kun 59 kroner for 128 sider. De dyreste guidene i denne listen kommer fra Eyewitness. Deres guider til New York og Australia koster 398 kroner. Dette er den engelske utgaven av Gyldendals populære hvite reiseguider, som også i enkelte versjoner (her: Frankrike) koster 398.

De eldste av guidene i våre lister var publisert helt tilbake i 1995! Det begynner å bli lovlig gammelt, men for noen formål kan denne typen bøker likevel være interessante. Ønsker du eksempelvis å få et innblikk i historie og hverdagsliv kan gamle bøker være like gode som nye.

Vil du vite hvilke reiseguider som var mest populære i sommer? Les denne artikkelen.

Tips

Her er våre råd til deg som skal kjøpe reisehåndbøker.

  • Sjekk publiseringstidspunkt og researchtidspunkt (står gjerne inne i omslaget) – en bok publisert i 1997 er gjerne utarbeidet året før. Det begynner å bli vel gammelt når vi snart skriver 2001. Ikke alle butikker er like flinke til å ha siste utgave i hyllene…

  • Oppdateringer – selv om en bok er publisert i 2000 kan mye av informasjonen være samlet inn flere år tidligere. Forlagene sender ikke ut nye forfattere hvert eneste år.

  • Størrelsen – det strengt tatt ikke nødvendig med store mursteiner for å reise to uker på charter. En liten lommeguide er vel så anvendelig.

  • Flere typer – vil du være godt dekket med informasjon, tips og råd, bør du kjøpe flere utgaver. Et godt tips er å ha en omfattende (til å ha på hotellrommet?), og en liten, kjapp en til lomma.

  • Passer for deg? Reiser du pakketur der alle hoteller etc. er bestilt på forhånd trenger du neppe tusen hotelltips. Sjekk at innholdet i guiden dekker de områder du kan tenke deg informasjon om.

  • Er guiden oversiktelig? Fine bilder og glinsende ark spiller liten rolle hvis du ikke klarer å finne frem til rett avsnitt. Sjekk hvordan guiden har tilrettelagt informasjonen, og om du finner det du er interessert i.

Reiselysten?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene fra både store og små charterarrangører. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.