Pristest - skiferie i Alpene

Hva koster en ukes skiferie ved de mest populære skistedene i Alpene? Vi sammenlignet de fire store reiseselskapenes priser - og fant overraskende forskjeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Foto: Val Thorens Tours Foto: Val Thorens Tours
Foto: Val Thorens Tours Foto: Val Thorens Tours Vis mer

Pristest - skiferie i Alpene

  1. Saalbach
  2. Chamonix
  3. Val Thorens
  4. Val d'Isère


Skientusiastene sverger til Alpene for skikkelige skiferier med mange og varierte bakker, offpiste, kjendiser, designerbriller og heidundranes afterski. Det er ganske dyrt med en slik ferie, men er du ikke så nøye på standarden er det ikke så ille, likevel.

Kriteriene

Vi har gjort en pristest på fire forskjellige skisteder: Val d'Isère, Val Thorens, Chamonix og Saalbach. Grunnen til at det ble akkurat disse fire, er at vi satte som kriterie at minst tre av de store operatørene solgte turer hit. Datoen ble satt til 28. januar, og ferien varer én uke. Vi har hentet priser for to personer som gjerne vil bo på hotell, to som synes det går greit med leilighetshotell, og billigste alternativ for fire venner som gjerne deler rom.

Store prisforskjeller

Prisforskjellene er til dels store mellom de fire selskapene Star Tour Sportreiser, Lion Alpin, Langley Travel og Alpereiser. For eksempel koster pakketuren for to med det billigste hotellrommet i Val d'Isère 11.420 kroner med Lion Alpin, mens det billigste alternativet fra Sportreiser koster 17.840 kroner. Begge selskaper rangerer hotellene med fire "poeng" (stjerner og poter). Hvorvidt dette betyr at hotellene har samme standard er vanskelig å si, da dette er rangeringer selskapene selv har gjort. Likevel er prisforskjellen altså på 6.420 kroner.

Ved ett tilfelle selger Lion Alpin og Langley Travel pakketur med samme type overnatting i samme hotell - Maeva La Riviere i Chamonix. Fire stykker som deler en studioleilighet betaler 18.280 kroner med Lion Alpin, men 25.000 kroner med Langley Travel, en differense på 6.720 kroner.

Husk ekstrakostnadene

Enkelte av Langley Travels pakketurer med overnatting på bestemte hoteller inkluderer heiskort og halvpensjon. To personer på hotell i Chamonix betaler 13.140 med lion Alpin, mens Langley Travel kan tilby det samme for 16.100 kroner. Prisforskjellen blir ikke så stor når vi tar med i regnestykket at sistnevnte tilbud inkluderer heiskort, frokost og middag.

Det er imidlertid ikke vanlig at heiskort er inkludert. Husk derfor å legge til kostnadene for et seksdagers heiskort, og eventuelt leie av skiutstyr, hvis du ikke tar med eget. Prisen på heiskortet varierer fra skisted til skisted, men ligger på 150-200 euro. Leie av skiutstyr varierer fra 800 kroner og opp til 1.500 for en ukes leie.

Ved enkelte hoteller og pensjonat får du middag inkludert, men som regel ikke. Bor du i leilighetshotell må du fikse alle måltider, også frokost, selv. Og det er selvsagt ikke billig i turistmagneter som disse. Regn med samme prisnivå som her i Norge.

Det er vanskelig å trekke en konklusjon på hvilket av selskapene som er billigst, da det ikke er lett å sammenligne tilbudene. En annen grunn er at prisene vi fant ikke nødvendigvis er de billigste alternativene; disse kan være utsolgt allerede.

Lion for de unge

Likevel trekker vi den konklusjonen at Lion Alpin kan tilby overnatting på et stort utvalg leilighetshoteller og pensjonater, men ikke så mange hoteller. Lion Alpin egner seg kanskje derfor best for unge skientusiaster som drar til Alpene for å stå på ski og feste, og ikke bryr seg så veldig om standarden på rommet.

Alpereiser selger så godt som ingen turer til disse destinasjonene der overnattingen er i leilighetshoteller. De satser på vanlige hoteller, men også her finner du rimelige alternativer, så dette betyr ikke nødvendigvis at skibumsene ikke finner billige nok reiser med dem.

Jo flere jo billigere

Jo flere som reiser sammen og overnatter på samme rom eller i samme leilighet, jo billigere blir turen. Men da kan det altså være snakk om å skvise inn fire personer i en ettromsleilighet. Man bør være gode venner, og ganske ryddige.

Husk at dette var en test på fire skisteder i et bestemt tidsrom. Det er ikke uvanlig at det er billigere å reise tidligere i januar. Dessuten tilbyr disse reiseselskapene mange flere og spennende skidestinasjoner. Sjekk websidene deres for full oversikt. Og vær tidlig ute - allerede nå begynner pakketurene å bli utsolgte!

>>Pristest Val d'Isère
>>Pristest Val Thorens
>>Pristest Chamonix
>>Pristest Saalbach

Eksterne lenker:
Star Tour Sportreiser
Langley travelLion Alpin
STS Alpereiser

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!