Prisgaranti på bussen

Swebus lanserer prisgaranti på reiser fra Oslo.

<b>PRISGARANTI PÅ BUSSEN:</b> Swebus lanserer et prøveprosjekt med prisgaranti på strekningen Oslo-København, som også inkluderer alle delstrekningene derimellom. Foto: Swebus
PRISGARANTI PÅ BUSSEN: Swebus lanserer et prøveprosjekt med prisgaranti på strekningen Oslo-København, som også inkluderer alle delstrekningene derimellom. Foto: SwebusVis mer

Swebus har prisgaranti på strekningen Oslo-København.

Dette betyr at dersom du finner en tilsvarende reise til en lavere pris hos en annan aktør, så får du mellomlegget refundert - pluss 1 krone i form av en verdisjekk.

Prisgarantien gjelder også på alle delstrekningene imellom Oslo og København.

Ryanair er en annen aktør innenfor reisebransjen som har forsøkt seg på prisgaranti, men Markedsrådet forbød i 2008 Ryanairs bruk av prisgaranti brukt i markedsføringen av flybilletter.

Prisgaranti og lavprisløfter er noe vi også kjenner fra andre deler av varehandelen, som byggvarehandelen og strømselskapene.

Disse gir deg prisgaranti

Strenge krav

Forbrukerombudet har ikke sett på denne spesifikke prisgarantien ennå, men fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet sier til DinSide at de som regel tar opp saker som involverer prisgarantier, og at det stilles strenge krav til bruk av slike garantier.

Fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
Fagdirektør Jo Torkel Gjedrem i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


– En prisgaranti medfører gjerne en billigst-påstand, og de må kunne dokumentere at de til enhver tid er billigst. Det betyr at de må ha et system som sikrer at de til enhver tid er billigst, sier Gjedrem til DinSide.

Gjedrem forteller at det veldig ofte er et ekstravilkår forbundet med slike prisgarantier, som innebærer at hvis du finner det billigere et annet sted, så vil du få mellomlegget refundert, og gjerne et ekstra beløp.

– Hvis det er et sånt vilkår må det være helt unntaksvis at en forbruker fanger opp en kampanje eller et billigere produkt, sier Gjedrem.

Det er altså ikke forbrukerne som skal skal fungere som prisinnsamlere.

– Det er et helt grunnleggende krav at de må vite og kunne dokumentere at de er billigst. Og i mange sammenhenger er dette vanskelig, sier Gjedrem til DinSide.

Sjekk prisen!

Du bør være oppmerksom i forhold til prisgarantier og ikke ta det som en hvilepute.

– En prisgaranti som ikke er riktig, vil være veldig sterkt villedende, det den sier til forbrukeren er jo at de er billigst og at du ikke trenger å sjekke andre, sier Gjedrem.

Som forbruker bør du alltid sjekke prisene opp mot andre konkurrenter, prisgaranti eller ei.

– Du gjør aldri en tabbe med å sjekke konkurrentenes pris. Men du kan gå glipp av en god pris ved ikke å sjekke, sier Gjedrem til DinSide.

Om Swebus-prisgarantien

Prisgarantien er i første omgang et prøveprosjekt på strekningen Oslo-København og alle delstrekninger derimellom, i perioden 22. november 2011 til 26. februar 2012. Selskapet vil evaluere resultatet av prosjektet før det eventuelt videreføres.

Vi har sjekket prisene hos andre aktører som også trafikkerer strekningen. Her kan du se de billigste prisene på de aktuelle datoene (utreise fra Oslo 9. desember, retur 13. desember 2012):

Dette koster bussreisen (Utreise er 9. desember og retur er 13. desember dersom ingenting annet er bemerket. Dette er de billigste billettene på disse datoene, men det er flere avganger å velge blant, med ulike priser.)
BusselskapPris Oslo-Gøteborg t/rTidPris Oslo-København t/rTid
Eurolines2204 t, 20 min8808 t, 45 min
Bus4You4693 t, 35 min--
GoByBus3863 t, 50 min6498 t, 20 min
Swebus3783 t, 35 min11268 t, 25 min
Prisene er innhentet 24. november 2011. Vi tar forbehold om feil og prisendringer. Reisetidene som er angitt, er reisetid på de angitte billettene. Reisetidene kan avvike noe fra avgang til avgang.


Prisløftet gjelder imidlertid ikke i forhold til kampanjepriser, og reisen kan ikke avvike med mer enn 1 time i forhold til Swebus' reisetider. Vi har sjekket prisene på reiser som holder seg innenfor prisvilkåret:

Oslo-Gøteborg på samme tid (Avreise på omtrant samme tiden, innenfor et avvik på pluss/minus 1 time i forhold til Swebus-tidene.)
BusselskapAvreise Oslo 9/12ReisetidAvreise Gøteborg 13/12ReisetidPris t/r
Swebus15:303 t, 35 min10:003 t, 45 min448
GoByBus/Bus4You15:153 t, 50 min11:003 t, 35 min438
Eurolines14:454 t, 20 min10:104 t, 30 min220
Prisene er innhentet 25. november, vi tar forbehold om feil og prisendringer.


Du bør uansett sjekke vilkårene for garantien før du handler, og ikke stole blindt på at du automatisk får den rimeligste reisen.

Forbrukerombudet vil vurdere hvorvidt de vil se på Swebus' prisgaranti. Vi vil komme tilbake til saken dersom mer info foreligger.