Priser tog vs fly

Her er eksempler på reisetid og priser på to populære strekninger i Europa.

Stressfri, komfortabel og miljøvennlig reise med toget. Foto: Eurostar
Stressfri, komfortabel og miljøvennlig reise med toget. Foto: Eurostar Vis mer

På sporet i Europa

  1. Priser tog vs fly


Må være prisvennlig

For forretningsreisende er det en klar fordel å ta toget dersom den totale reisetiden ikke er så mye lenger enn for flyet. Som Smith påpeker, kan timene på toget benyttes til å jobbe. Men for turister er prisen en vel så viktig faktor som tidsbruken. Du gidder antagelig ikke ta toget dersom det koster mer enn å fly. I dag er det litt hipp som happ hva som er billigst. Her er et par noen eksempler:

  • London - Paris: Den billigste tur/retur billetten med tog mellom London og Paris koster 59 pund (cirka 720 kroner). Turen tar i dag to timer og 50 min, fra neste år av to timer og 15 min. Den billigste flybilletten til Paris koster 65 pund (cirka 795 kroner) med flyselskapet Bmi. Flyturen tar 1 1/2 time, men her kommer store tillegg i reisetiden i form av venting på flyplassene og avstandene til sentrum. I tillegg til flyprisen kommer selvsagt utgiftene for transporrt til og fra flyplass/togstasjon.

  • Frankfurt - Brüssel: Togturen tar i dag fire timer, men vil bare ta to timer og 15 min når hurtigtoglinjen står ferdig i 2007. Den rimeligste billetten (2. klasse, med setereservasjon) koster 81 euro (cirka 670 kroner). Flyturen tar én time, og den billigste flybilletten vi fant koster 98 euro (cirka 810 kroner) med Lufthansa.

    I begge tilfeller er det altså billigere å ta toget, men det er ikke snakk om store prisforskjellen. Tidsmessig taper du ikke noe dersom togtiden er på maks fire timer. Jo kortere reiseavstand, jo større fordel er det å ta toget. Og fra neste år kuttes togtidene mellom flere av storbyene dramatisk. Men er det langt fra A til B, vil flyet være det mest tidseffektive transportmiddelet - selv når innsjekkingstid og reise til/fra flyplassen er inkludert.