Premiering av organisert strandliv

For å få blått flagg må en badestrand oppfylle strenge krav til blant annet vannkvalitet.

I vest finner vi regionen med flest blå flagg i Irland - Mayo.
I vest finner vi regionen med flest blå flagg i Irland - Mayo. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det blå flagget tildeles på årsbasis, og strender må vurderes på nytt hvert år. En nasjonal og en europeisk jury kan nekte å gi flagget til strender i områder som bryter mot nasjonale miljøreguleringer.

Fire kriterier

Vannkvalitet, miljøinformasjon, miljøstyring og service er de sentrale punktene som strendene vurderes etter. Viktigst for deg som kun fokuserer på badelivet er nok vannkvaliteten. Strendene som tildeles blått flagg må følge standarder på vannkvalitet, som for eksempel EUs badevanndirektiv.

Ordnede forhold

De skal ikke ha utslipp fra industri, og området må ha planer for å takle forurensningsulykker. Det bør heller ikke være råtnende algerester og lignende på stranden. Bader du på strender med blå flagg, kan du altså regne med at badevannet er trygt, og at stranden blir ryddet med jevne mellomrom. Det skal heller ikke være bilkjøring, billøp, søppeldumping eller uautorisert camping på disse strendene. Du kan også regne med å finne opplegg for resirkulering av søppel og rene sanitærfasiliteter på disse stedene. Strendene skal også ha badevakter eller andre sikkerhetsordninger og førstehjelp. Du kan også regne med at strendene som kommer under denne ordningen har fasiliteter for bevegelseshemmede, om topografien tillater det.

Jakter du på de urørte perlene, bør du imidlertid holde deg unna disse stedene. De blå flaggene belønner organisert strandliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen