Portugal

Madeira og portvin - naturligvis fra Portugal.


Mest kjent av de portugisiske vinene er kanskje portvinen og den grønne vinen – Vinho Verde. Vinho Verde er selvsagt ikke grønn, men ung – derfor navnet. Minho heter vindistriktet du skal reise til, om du er ute etter denne ung-vinen. Vinho maduro, derimot, er laget for lagring.: Reserva" og Garrafeira betyr vanligvis en langt bedre vin til en litt høyere pris.

Portvin

Portvin er røde og hvite sterkviner av druer fra øvre løp av elva Douro i Portugal. Vinen blir oppspritet med druebrennevin under gjæringen og har et alkoholinnhold på 18-20 prosent. Vintage kalles vin som har vært lagret på flasker 15—20 år. Slik vin er av særlig gode årganger. Den søte og kraftige portvinen var en vanlig dessertvin før i tiden.

Madeira

Madeira er en hetvin som kommer, som navnet angir, fra øya Madeira. Det finnes fire typer: Sercial som er lys, lett og tørr, og kan drikkes som apertiff, til suppe eller som tørr sherry. Verdelho som er gyllen og halvtørr, og kan fint erstatte cognacen etter midagen eller drikkes i følge med en god paté eller suppe. Boal eller bual som er gyllenbrun og søt, og godt kan drikkes til ost. Malvoise, malvasia eller Malmsey er mørkebrun og svært søt, og kan drikkes som dessert eller som erstatning til cognac.

Rosevin

Portugisk sjarm.
Foto: Karoline Brubæk Foto: Karoline Vis mer


Den portugisiske rosévinen har blitt en suksess. Mest kjent er kanskje den rosa vinen Mateus. Den rosa fargen kommer av at druens skinn er i kontakt med saften etter pressingen.

Portvinsruten

Det portugisiske portvinsinstituttet (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto), Casa do Douro og de regionale turistkontorene i Douro-dalen dannet i 1996 portvinsruten. 54 steder fra vinprodusentbransjen - vinbodegaer, barer og andre steder av vinkulturell interesse - er plukket ut til å delta på ruten og besøkende kan ta del i aktiviteter som vinsmaking. Nærmere informasjon om ruten får du hos:

Navn:Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto)
Adresse: Rua Ferreira Borges, 4050-253 Porto
Tlf.: + 351 22 207 16 00
Nett: Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto

Les mer:
Her kan du prøvesmake portugisisk vin
BILDESPESIAL: Partyliv i Portugal

Frankrike
Italia
Spania
Tilbake til innledningen

Kilder: Caplex.no, Apertif.no, Vinoverigten.dk og artikler i DinSides arkiver.