Populære utenlandsstudier

Over 20.000 studenter i nesten 70 land. Stadig flere velger å ta hele, eller deler av, utdannelsen sin i utlandet.

Det blir stadig mer populært å studere i utlandet.
Det blir stadig mer populært å studere i utlandet. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I løpet av ti år er antallet utenlandsstudenter nesten fordoblet. Vi har undersøkt hvor nordmenn helst tar med seg lærebøkene, og hva vi helst studerer.

 • Ti mest populære studieland

 • Ti mest populære studier
 • - Totalt sett har antallet utenlandsstudenter økt med 4-5 prosent hvert år de siste tre til fire år, forteller regiondirektør ved utenlandsavdelingen hos Statens Lånekasse for Utdanning, Johnny Lybæk. Nå er det cirka 16.000 som tar fulltidsstudium i utlandet, mens 5.000-5.500 tar noen få semester i utlandet som en del av utdannelsen, sier han.

  Trender

  Det er en stadig svingning i hvor nordmenn reiser for å studere, og hva vi helst studerer.

  - Fagene svinger fra år til år. Det siste er at flere reiser til Øst-Europa for å studere medisin. Dette er fordi det er etablert en engelskspråklig utdannelse parallelt med den andre. Tyskland har vært det land som tradisjonelt sett har trukket flest medisinstudenter, sier Lybæk.

  Ungarn har faktisk gått forbi Tyskland – både i antall norske studenter generelt, og i antall medisinstudenter. I Lånekassens statistikk for undervisningsåret 1991/92 står Øst-Europa oppført under ett, og med 33 stk. studenter. Nå, ti år senere, er kategorien Øst-Europa fjernet. I stedet har Polen, Ungarn og Tsjekkia kommet til – og utgjør til sammen 1.098 studenter for skoleåret 2001/02.

  - Ellers ser vi også at mediefag er blitt veldig populært, og Australia som studieland har totalt steget med over tusen prosent; i 1995 var det cirka 35 studenter i Australia – nå har vi nesten 4.000 der, forteller Lybæk i Lånekassen.

  Populære land

  På topp over populære studieland finner vi Storbritannia. I inneværende undervisningsår befinner 3.483 studenter seg på de engelske øyene. Sammen med Storbritannia har USA vært populære studieland, men begge disse har måttet innfinne seg med å ha mistet en del studenter til Australia i den senere tid.

  - Australia har tatt studenter fra Storbritannia og USA; Det er ikke fullt så store skolepenger der, og så har det jo etter hvert blitt rimelig greit å komme seg dit, sier Lybæk.

  Per 1/1 2002 er det 3.483 nordmenn som tar fulltids videregående eller høyere utdanning i Storbritannia. 3.326 er i Australia, og 1.420 i USA. Danmark sniker seg inn på en tredjeplass med 1.828 norske studenter dette skoleåret.

 • Mest populære studieland
 • Populære studier

  Noen tar deler av utdannelsen sin i utlandet, men langt de fleste tar en gradsutdannelse.

  - Hovedtyngden av utenlandsstudentene tar en 3-4-årig Bachelorgrad – som tilsvarer den norske cand.mag-graden. Noen fortsetter med 1-2-årig Mastergrad, forteller Lybæk.

  Mediefag er altså en av de store vinnerne i statistikken, men absolutt mest populært er det å studere merkantile fag. 2.659 nordmenn studerer handelsfag i utlandet akkurat nå. Medisin og teknologiske fag scorer også høyt.

 • Mest populære studier
 • Kostnader

  Fra høsten av går man over til en ny studiefinansieringsordning. Da får alle 8.000 kroner i lån i måneden, hvorav 40 prosent blir omgjort til stipend når du kan dokumentere eksamener. Dette beløpet blir likt, uansett studieland. Tidligere har det vært ulike beløp utbetalt til ulike land, hvor beløpet har vært justert etter levekostnader i de forskjellige land. Ønsker du å studere billigst mulig, er det viktigere nå enn noen gang å styre unna de ekstremt dyre landene, og kanskje heller velge et land med lavere bo- og levekostnader.

  - Hvis vi ser på de helt ekstreme, er Sveits et svært dyrt land å studere i. Ellers er det gjennomgående billigere å studere på det europeiske kontinentet enn i de tre store studielandene; USA, Storbritannia og Australia – fordi man ikke betaler skolepenger her. I prinsippet er det gratis å gå på skole i for eksempel Frankrike og Tyskland. Så problemet er ikke at det er dyrt å studere i utlandet, men at det kan være beheftet med skolepenger. I USA er det skoler hvor du må betale 100.000 i skolepenger, forteller Lybæk i Lånekassens utenlandsavdeling.

  For å få et inntrykk av levekostnader, kan du klikke deg inn på denne oversikten, hvor vi gir deg Statens satser for kostgodtgjørelse i de ti mest populære studielandene.

  Start et år i forveien

  Det er en omstendelig prosess å søke til skoler i utlandet. Papirer og vitnemål skal oversettes, du skal skrive søknad – gjerne med en personlig presentasjon av deg selv, du skal finne fram i jungelen av skoler og tilbud, og du må undersøke om skolen er støtteberettiget i Statens Lånekasse. Lånekassen råder deg som har tenkt å søke skole i utlandet, til å begynne forberedelsene ett år før skolestart. Vær også oppmerksom på at søknadsfrist til for eksempel prestisjefylte universitet i Storbritannia er så tidlig som 15. oktober året før opptak.

  Det er viktig å sjekke om skolen og utdannelsen er støtteberettiget i Lånekassen; Dette vet ANSA og Lånekassen. Dersom du ønsker å søke til en utdannelse som ikke fra før står oppført som godkjent på Lånekassens lister, kan du søke om å få den godkjent. Dette krever en del dokumentbehandling hos Lånekassen – og du må følgelig være forberedt på at ting tar litt ekstra tid.

  Relaterte artikler:

  DinSide Økonomi har omtalt forskjellige aspekter ved utdannelse i utlandet:

 • Kjøp deg en jobb

 • Fjernundervisning over Internett

 • Guide til utenlandsstudier
 • Diplomat, biolog eller fotograf? Vil du ha en jobb med reisemuligheter etter utdannelsen?

 • Sjekk vår artikkelserie om reisejobber
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.