Populære men forbudte objekter

Hva er det så folk har med seg, og er det enkelte land det tas med mer slike produkter fra enn andre?

Papegøye er forsøkt tatt inn i landet ved rett og slett å ha den på skulderen ...
Papegøye er forsøkt tatt inn i landet ved rett og slett å ha den på skulderen ... Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- For tiden er det masse beslag fra Thailand. Det er populært å ta med seg dyreskinn fra Afrika, fjær fra Sør-Amerika og krokodilleskinn fra USA. På kontoret mitt har jeg akkurat nå et leopardskinn fra Zimbabwe, en utstoppet musvåk fra Iran, fem biljardkøer med håndtak i kvelerslangeskinn fra Filippinene og 10 kilo koraller fra Mauritius, forteller Størkersen.

Slanger på kroppen

Historien om mannen som ble tatt ved Ørje med en mengde plastposer med slanger i teipet på kroppen, rystet mange for et års tid siden. Det er ikke tillatt å ta med levende materiale inn i Norge, dyr eller planter, uansett om de er listet i CITES eller ikke – med unntak av fem potteplanter. Likevel ble det i fjor forsøkt smuglet inn 20 levende pattedyr, 7 levende fugler og 20 andre levende dyr, ifølge tollvesenets registreringer. Men på hvilke måter er det disse dyrene forsøkes tatt med inn?

- Det har vært tilfeller med skilpadder i lomma, papegøye på skulderen, neddopede papegøyer med vingene teipet sammen på innsiden av jakken – og i fjor fant man 20 slanger i en postpakke, sier Størkersen.

Han forteller at det har vært en gradvis økning av ulovlig innførsel av levende dyr til Norge de siste årene. I fjor ble det funnet mer eksotiske og fremmedartede dyr enn tidligere – Størkersen nevner præriehund, pungflyveekorn, en liten bjørn, rovfugler og giftige slangesorter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er minst 500 arter som er innført ulovlig til Norge. Hvis vi hadde fått en søknad, kan det godt hende at den hadde blitt godkjent, avslutter Størkersen.